Direktlänk till inlägg 19 februari 2016

Historien om hägrarna.

Av wiolettan - 19 februari 2016 08:45



Många mornar, så ofta vi kan, vandrar vi ut före frukost, för att jag ska få lite aptit och mysingen  lite motion i benen. Jo visst, jag behöver också röra på mig, verkligen.


   

Ofta går vi  till Råstasjön och får då, i vanlig ordning, vintertid,  se alla dessa hägrar som finns där. Kommunen håller en liten vak öppen för sjöfåglarnas skull.


Hägrarna vid Råstasjön tros vara ättlingar till de hägrar som bodde i bur på Skansen fram till 70-talet, då de släpptes fria, enligt vad det har stått i närtidningen. Mysingen kommer ihåg dessa fåglar då, men det han hörde var att de rymde från Skansen.


   

De var dock så präglade av platsen på Skansen att de först slog läger på  burtaket. Så småningom kom de på att Råstasjön var ett vinterparadis.  På denna bild syns det att vaken nästan har frusit igen.


 

Här har sjön helt frusit och man ser en del döda hägrar som inte har lyckats klara sig.



   

Tack vare att en privatperson började mata dem med fisk varje vinter, övervintrade de.

I dag bor 60-70 hägrar vid Råstasjön vintertid. Utan stadens matning skulle alla hägrar med största sannolikhet dö.


Vi har flera gånger vid våra promenader sett en man ifrån kommunen komma med bil och slänga ut strömming till dessa fåglar. Nu på senare år har de små lådor som står vid sjökanten som de, troligtvis, fyller med fisk.


   


Uppe i träden har hägrarna sina bon, vissa av dom och andra häckar på marken, bland säv och vass. I Sverige finns det två hägerarter, gråhäger och rördrom. De äter mest fisk, men även insekter, grodor och maskar, småkryp helt enkelt. Den är vanligast i södra Sverige. I Norrland är gråhägern sällsynt. För det mesta så flyttar de, men i södra Sverige är det mest en stannfågel, stannar alltså kvar.



 

Här en höstbild som jag tog av en häger vid Lötsjön. Rätt så nära, jag försöker att hålla avstånd till dessa stora fåglar, har för mig att de inte är snälla precis. Men å andra sidan är de skygga, så de är kanske mer skrajsen för mig, än jag för dom.




 
 
znogge

znogge

19 februari 2016 09:57

Vi har en del häger här också men om de kommer fån Skansen har jag ingen aning om ;-) Men vilda vintrar gör i alla fall att de klarar sig bra.

Kram <3

http://znogge.wordpress.com

 
Lena

Lena

19 februari 2016 12:33

Tack för den hägerhisorien. De har verkligen karaktär de där fåglarna! Att ta del av ett rikare djur- och växtliv är ju en fördel med att inte bo så långt upp i landet.
Ha en bra fredag och sköt om varandra. Kram!

http://Degislivet.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

19 februari 2016 12:42

Vi har gott om häger här i Klinteviken, man ser dem där i stort sett året runt. De är fina tycker jag!
Ha en skön fredag!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Gunnel

Gunnel

19 februari 2016 20:47

Jag har faktiskt aldrig set en hänger på nära håll. Kul att läsa berättelsen om Skansenhägrarna. kram

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

 
Anneli

Anneli

19 februari 2016 21:55

Hej min kära vän. Det är så underbart när människan kan bjuda till o ta hand om djuren. Dom behöver oss o vi behöver dom.
Nu ska jag se om det är nåt bra på tv;n.. Var rädd om dig, ha en bra kväll, trevlig helg o dröm sött ♥

http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

20 februari 2016 00:24

Nu vet jag alltså varför det finns så många hägrar vid Råstasjön. Tack för denna information. Jag vet att de funnits och har sett dem, men visst inte varför de fanns just här och i stora mängder. Enskata hägrar ser jag i Torrevieja och vi hade ett gäng i Sattsjöduvnäs där vi had evår båt. Men de var i mer enstaka exemplar.
Fina vinterbilder fårn mina gamla trakter.
Stor kram!

http://akker.blogg.se

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

20 februari 2016 09:39

Intressant historia om dessa speciella fåglar som jag tycker är rätt "fula" och stygga för vet du vad en gjorde en gång? :)
Fina bilder. Ni verkar ha fina promenadstråk.
Helgkram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

 
Lena i Wales

Lena i Wales

20 februari 2016 12:22

Så det var ingen hägring!?!?!
Härlig hägerhistoria och vackra vinterbilder. Jag tycker de är rätt vackra.
Ha en skän helg!

http://lenaiwales.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards