Direktlänk till inlägg 12 maj 2016

Landet i väster.

Av wiolettan - 12 maj 2016 16:23


Bosse Lidén är igång igen, med en ny lek, tävling nr 19.  Jag tänkte att jag skulle försöka klara av den nu då jag är så pass kry. Man vet ju aldrig med mig, har jag lärt mig. Förra tävlingen klarade jag av först den sista dagen.


Norge är temat. Deras nationaldag infinner sig snart närmare bestämt 17:e maj.


Först gällde det ett YouTube klipp av en låt med en norsk artist och då blev det denna. En vacker hyllning till Norge av trubaduren Ole Paus. Sången heter ”Mitt lille land”.



Uppgift nr två gällde att ta ett foto av en norsk författares bok. Där valde jag boken som Arne Treholt har skrivit. Den heter ”Ensam”. Treholt, den norske spionen som arresterades i januari 1984.


   

Han skriver i förordet bland annat: ”Den här boken kom till under ett år då min tillvaro blev en annan. Jag hade levt ett rikt liv då jag den 20 januari 1984 hejdades på väg till ett väntande flygplan på Fornebu. I det ögonblicket rasade en värld samman. Ingenting har sedan dess varit som förr”.


Som läsare av denna bok får man en inblick i hur Treholt upplevde och levde under den tiden.


Uppgift nr tre. Då gällde det fem fotografier som jag förknippar med Norge.

Där väljer jag att minnas tillbaka till den Norgeresa som mysingen och jag  gjorde för några år sedan. Jag hade aldrig varit i Norge förut, så det blev en upplevelse på många sätt.


Jag ska inte tråka ut er med hela resan utan bara i korthet nämna något i samband med de fem bilderna.

   

Norges natur. Det finns ingen bild som kan göra det norska landskapet rättvisa. Dessa berg, dalar och fjordar, så vackert. Vi bilade och kunde ibland stanna och ta en närmare titt på landskapet och njuta. Måste ju säga att Norge är ett mycket vackert land, mäktigt.

   

Den här trappan tyckte jag var något alldeles extra. Tänk att behöva gå uppför den varje gång man ska hem. Det fanns ett hus uppe på berget. Som ung kanske det går an att bo där uppe.


   

Jag älskar att titta på kyrkor. Den här ovanliga och annorlunda kyrkan finns i Röros. Det fanns en vacker klockstapel där också, byggd i samma material och utförande.


Just i Röros hände oss en rolig grej.


Vi hade med oss 180:- i norska tior som min förra man hade haft då han hade varit på en resa till Norge. Vi tänkte att dessa tior kunde vara bra att ha i till exempel parkeringsautomater. Mysingen försökte mata automaten men det gick inte, den tog inte emot tiorna. Då kom det en norsk pike och sa att dessa pengar gällde inte de var för gamla.

Efter henne kom det en svensk kille som hade en parkeringslapp i handen. Det var nästan två timmar kvar på den parkeringen och han skulle åka iväg, vi fick ta hans lapp. Snacka om tur. Senare gick vi till sparbanken i Röros som växlade in pengarna.

   

Nidarosdomen, fortfarande pilgrimsmål och Nordens näst största domkyrka, är idag en luthersk dom- och församlingskyrka. Engelsk gotik och de äldsta delarna är cirka 850 år gamla.  Kyrkan har flera gånger eldhärjats, senast 1719  efter ett åsknedslag.


Det är mäktigt och pampigt att vandra i denna kyrka och nästan höra vingslagen ifrån en svunnen tid.


   

Detta är en bild över Trondheim vilken tidigare hette just Nidaros. Trondheim är Norges tredje folkrikaste stad. En mysig stad och jag tycker att den ligger så vackert.









 
 
Comsi comsa

Comsi comsa

12 maj 2016 16:52


Du var också snabb, vi måste nästan bli de första som blivit klara så fort. :D) Vackra bilder från vackra Norge.

Varm kram ♥

http://egopyret.blogspot.com

 
Geddfish

Geddfish

12 maj 2016 17:43

Gratulerar, vackra bilder och fint inslag i tävlingen!
Varm kram <3

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Primrose

Primrose

12 maj 2016 18:32

Snabb var du, jag som tyckte jag var snabb ,-))))
Fina bilder, Norge är vackert och underbart att semestra i ,-)
Ha det jättefint hoppas du mår bra igen nu!
VARM KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

 
Znogge

Znogge

12 maj 2016 19:14

Det var verkligen imponerande snabbt! Grattis och bra jobbat :D

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Anneli

Anneli

12 maj 2016 20:09

Visst är det vackert o rofyllt med kyrkor. Den trappan är jag glad att jag inte måste gå för att komma hem.
Hoppas allt är bra med dig. Det har varit väldigt jobbigt igen o jag bara gråter. Jag saknar Teddy så otroligt mycket, det gör ont i hela kroppen.
Jag vill bara hålla om honom o känna den tryggheten som jag kände med honom.
Ha en fin kväll, dröm sött kramar ♥

http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

12 maj 2016 20:41

Härligt inlägg. Bra taktik av dig att passa på. Samtidigt måste det varit ett kul lekmoment för dig med tanke på era gemensamma minnen. Nu fick ni ett bra skäl att tänka på dem. Vilken upplevelse det måste varit för er att bila genom detta vackra land. Den trappan hade varit spännande när man var ung.
Mycket fina och lockande bilder.
Tur det löste sig med parkeringen. Kyrkan hade jag gärna besökt.
Tack för inlägget och boktipset. Nu ska jag skicka detta och sedan lyssna på ditt val.
Kram Bosse
Ps. Vill du ha nästa lekuppgift imorgon? :)

http://bosseliden.wordpres.com

 
Ditte

Ditte

12 maj 2016 22:28

Grattis till väl utfört uppdrag! Och snabb var du! Roligt att se dina bilder från resan till Norge och läsa lite om den. Det är ju mitt andra hemland och jag är ju delvis uppväxt där, så detta uppdrag/lekmoment ligger mig varmt om hjärtat av många anledningar.
Jag är på gång...,
Boken har jag läst och den var intressant men Treholdt fattade ju själv sitt beslut att bli förädare...
Stor kram!

http://akker.blogg.se

 
Kicki

Kicki

12 maj 2016 23:13

Så imponerande snabb du var. Jag fick hjälp av min man ikväll att hitta gamla foton från Norge. Underbara bilder från eran Norge resa. Ett vackert land är det. Grattis till dej kram👍👍😀

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

 
Gunnel

Gunnel

13 maj 2016 08:46

Oj, vad du var snabb. Kul och se så många fina bilder från Norge. Det är många år sen jag var där och då hade jag ingen digitalkamera så det blir nog lite knepigt den här gången. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

13 maj 2016 18:59

Norge är ett underbart land. Jag har varit där på bussresor två gånger och är helt bedårad. Det är så exotiskt och annorlunda än Sverige.
Ha en Glad Pingst!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ethel

Ethel

17 maj 2016 16:20

Fina foton! Och Treholt hade jag glömt. Tack för tips!

http://http:/tittelina.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards