Direktlänk till inlägg 7 november 2016

Vättar.

Av wiolettan - 7 november 2016 07:24


I helgen har det snöat så nu är det vitt ute, några cm bara, tror jag. Onekligen lyser det upp i novembermörkret.


 

Så här vackert var det på Duvbo minneslund, en del av den, igår. Jag kunde inte komma längst upp och titta och det går inte att köra bilen dit heller.



 

Men vackert med ljus är det.


Om ni kommer ihåg i mitt förra inlägg här på bloggen då jag undrade vad som fanns i vänstra hörnet på bilden vid kapellets knut, så har jag löst gåtan nu.


Jag var ju bara tvungen att ta mig dit för att kolla. Min fantasi såg ju allt möjligt men det som jag tyckte att det liknade mest var vättar. Två små vita vättar.


Ni kanske inte vet vad vättar är. Det lärde jag mig av min mamma. Hon hade stor respekt för dessa små varelser som oftast bosatte sig under boningshus på landet. Lite liknar de små tomtar. De ville gärna hålla sig gömda men visade sig ibland vid juletid. Enligt min mamma så skulle man hålla sig väl med vättarna, absolut inte prata illa om dom. Oftast var de bra husvakter och hade ordning och reda runt omkring sig. De var snälla små varelser om man själv var vänlig emot dem. Gjorde man något som de inte gillade kunde man få ett riktigt litet elände.


Vättarna avskydde hett vatten. Kallt vatten kunde mamma hälla ut på marken, men hett vatten, nej, då skulle man först stampa med fötterna för att varna de små liven.


 

Här kan ni nu se att det inte var två små fina vättar, utan det var bara en vanlig sten. Eller så har de trollat till något mellan gångerna jag var där. Joo, absolut har dom det. Om jag jämför bilderna så syns det ju tydligt.


 

Så här såg det ut på fredagen. Nästan precis som små vättar som jag har föreställt mig dom, i min fantasi, sedan jag var en liten tös. Ni kan Googla om dom, tror jag. Eller var det bara min mamma som kände till att de fanns?


Ha en finfin dag och var snäll mot allt och alla.



 
 
znogge

znogge

7 november 2016 12:20

Så det var bara en alldeles vanlig sten! Nåja, den satte i alla fall igång fantasin hos många av oss och såg andra saker. Inte det sämsta... Vättar har jag nog aldrig stött på. Inte vad jag vet i alla fall ;-)

Kram och ha en bra dag!

http://znogge.wordpress.com

 
Tove Olberg

Tove Olberg

7 november 2016 13:01

Absolut vättar det du såg först! :-)
En härlig historia om din mamma och vättarna! Min farmors syster född kring 1900 trodde fullt på småtomtarna i ladugårn och stortomten kom fram till jul, de var alla grå.
En fin dag till dig och Mysingen också!
Kram

http://toveolberg.blogspot.se

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

7 november 2016 14:45

Nog har jag hört talas om vättar. Fina bilder du tagit.
Kram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

 
Geddfish

Geddfish

7 november 2016 15:17

Jag har en kompis som kan se både vättar och tomtar ute i naturen, så visst finns de! Jag har inte lyckats se några.
Intressanta bilder i alla fall.
Varm kram ♥

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Comsi Comsa

Comsi Comsa

7 november 2016 17:01


Så fina foton du fångat.
Såklart det finns väntar, men de är så små att vi inte ens skulle kunna se dem med dubbla förstoringsglas. :)

Var kram ❤

http://egopyret.blogspot.com

 
Gunnel

Gunnel

8 november 2016 08:38

Så vackert det är med alla ljusen mot snön, men sista bilden är helt sagolik. Min farmor pratade alltid om vättar och berättade samma sak som du om vattnet. Jag älskade farmors berättelser när jag var barn. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

 
Tezz på S/Y Andromeda

Tezz på S/Y Andromeda

8 november 2016 09:40

God morgon i snön! Här på ön har vi fått mänder, och det bara fortsätter vräka ner. Måste ju slå Norra norrland med hästlängder snart om de inte slutar.
Jag är som bekant ingen vän av snö, men mina hundar älskar den.
Varm Kram

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Kicki

Kicki

8 november 2016 18:48

Min mormor har sett en vätte, när hon gick i skolan. Klart dom finns, det vill jag tro i alla fall. Fina bilder med alla ljus.kramar till dej.💝

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards