Direktlänk till inlägg 24 maj 2017

En del av Gotlandsresan.

Av wiolettan - 24 maj 2017 14:20


Nu äntligen har jag varit på Gotland och därmed har jag besökt alla våra landskap i Sverige, utom Norrbotten, dit kommer jag inte ihåg att jag har varit. Ja, vi kom inte igår utan har varit hemma flera dagar, men jag har svårt att sitta, har ramlat och slagit i svanskotan. Klumpigt? Ja verkligen. Ska berätta om den händelsen i ett annat inlägg. Jag skyller på mitt låga blodtryck och min dumhet. (Kanske busschauffören också.) Ska försöka att sitta lite, mellan varven, och skriva, men detta tar tid och gör ont. Jag har ju brutit den en gång förut.


Gotland, kändes nästan inte som Sverige. Växtligheten var på en del ställen annorlunda. Jag trivdes där och det var intressant att få nöjet att se denna vår största ö.


Vi tog flyget ifrån Bromma ner till Visby och hyrde där en bil som vi kunde använda efter behov. På det viset kom vi att besöka många platser och se mycket, de dagar vi var där. Fria mil så vi kunde köra runt så mycket som vi ville, praktiskt.


Bilen var lättkörd tyckte mysingen, jag följde bara med som passagerare för att kunna få se så mycket som möjligt även under bilturerna. Mysingen har varit på Gotland förut, till och med varit guide på en busstur dit. Han var min guide där också och hade planerat denna tripp i nästan minsta detalj. Lite avvikelse blev det förstås, ibland. Vi hade tur med vädret, det regnade bara en dag. Temperaturen lagom, ingen direkt värme, toppen.


   

Här bodde vi flera nätter, i Dalhem. Hotellet beskrivs som lantligt och personligt och det håller jag verkligen med om. Ett härligt ställe med underbar personal. Lugnt och tyst, sommarruschen hade inte börjat.

   

Dessa getter kom och välkomnade oss.


     

Hade även utsikt emot deras hage ifrån rummet. Ibland tronade den vita geten och ibland den svarta.



   

Jag fick också klappar hästar. Dessa underbara stora djur. Det fanns många djur vid detta hotell. Ägarens djur.


   

Även en vit, så fin.


                  

Härlig altan.                     Tystlåten arbetsmyra, jobbade jämt, om den inte stod på laddning.


 


Vill lova att den hade stora ytor att jobba på.



   


Matsalen.



   

En morgonpromenad.


   

Offerkälla vid Bro kyrka. Här slänger folk fortfarande i mynt, de låg på botten. Den röda svärdslipningsstenen, där ska man slänga i slantarna, stenen närmast mig på bilden. Dessa specirella stenar tros vara ända ifrån stenåldern. Märkligt att tänka på. Det fanns också en vacker gammal bro, där vid källan.


   

I Bro kyrka fanns ett hagioskop. Ett sådant hade jag aldrig sett förut.

Meningen var att det skulle finnas tillfälle för en andaktsstund även för dom som inte kunde eller inte fick komma in i kyrkan.


   

En liten dörr ledde in i det lilla utrymmet där man kunde kika in på altaret.


   

Galgberget, fin utsikt.


   

Galgbacken. Visbys gamla avrättningsplats. Historien slår verkligen emot en.


Jag får fortsätta skriva en annan dag, kanske.

   

Som avslutning några kyrkor. Vi besökte en mängd kyrkor. Detta är Bro kyrka. Ni ser den lilla dörren till vänster, där innanför fanns hagioskopet.



 

Dalhems kyrka.


 

Den var öppen så vi kunde gå in. Vi tycker om kyrkor, slott och andra gamla byggnader, allt sånt som minner om en svunnen tid. Tyckte om ämnet historia, i skolan.










 
 
Ditte

Ditte

24 maj 2017 15:19

Vilken trevlig resa ni gjort! Och fint att komma till Gotland nu innan turistsäsongen är i gång. Förstår att "Mysingen gjort upp programmet och även om det blir en del avvikelser är det skönt att ha något som är färdigt på lut. Jag känner igen mig en hel del och även Dalhem har jag besökt, men inte just bott där.
Kyrkor besöker jag också gärna och det är roligt att se dina fina bilder både från dem och annat ni sett och upplevt. Historia tycker jag också mycket om. Alltid spännande.
Nu fick jag också lära mig något nytt, hagioskåp. Hade inte hört talas om detta tidigare.

Väldigt trist att du skule skada dig när ni var på Gotland och förutom att du har ont så tar det ju tid att läka.
Jag ser fram emot mer när du orkar att skriva.
Stor kram och många tankar till dig.

http://dittemitti.se

 
Lena

Lena

24 maj 2017 20:02

Men åå vilken bra anledning att du inte skrivit på ett tag. Menar inte svanskotan då utan Gotland! Vilka trevliga resor ni gör, jag tycker också såå mycket om gamla byggnader och historia. Vi har ett så fascinerande land tycker jag. Så mycket att upptäcka och så stoe skillnad i växtlighet ibland att man tror man är i ett annat land. Kram till dig! (och krya på dig)

http://Degislivet.bloggplatsen.se

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

24 maj 2017 20:34

Vad glad jag blev att se att du/ni kommit iväg på resan och att det var anledningen till att det var ett tag sedan du la in något nytt. Vilken stor matsal. Tur med vädret och att åka innan turistsäsongen drar igång på allvar var en smart taktik. Jag älskar också historia och att besöka slott och kyrkor. Jag har rätt kartsida framför mig. Bro kyrka har vi varit i. Däremot aldrig besökt Dalhem. Ser att det ligger nära Roma som vi alltid besöker. Trist att du skulle få ett nytt bekymmer. Busschaufförer kan vara slarviga med att köra iväg innan alla är på plats. Det ser jag ibland på stadstrafiken där de är mer stressiga. Hoppas det ger med sig snart så du kan sitta utan att ha ont.
Tack för ett trevlig inlägg med fina bilder från min Svenska favoritö.
Bossekram

http://bosseliden.wordpress.com

 
Znogge

Znogge

24 maj 2017 21:55

så härligt att få besöka vår största ö! Själv har jag aldrig varit där men väl Husse men ön står med på min lista. Tror det var klokt att åka dit på våren för att slippa den värsta anstormningen av turister. Den känner i alla fall jag att jag klarar mig utan.

Hoppas att svanskotan snart blir bättre. Min kollega bröt handleden när bussen rivstartade :-(

Kram och välkomna hem!

http://znogge.wordpress.com

 
Ingrid

Ingrid

24 maj 2017 22:12

Åh, har ni varit på Gotland! Undrar om ni var i mina trakter, men det kanske ännu kommer i ett annat inlägg.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Primrose

Primrose

24 maj 2017 22:58

Så mycket vackert och intressant ni fått se ,-))
Kul för er att komma iväg och till ett ställe du aldrig varit ,-)
Bra med mysingen som visste vad du skulle tycka om att se o uppleva.
Kul med getterna som turades om att vara herre på täppan ,-)
Hagioskop har jag aldrig hört talas om , fint var det, och praktiskt ,-)
Kul att få se o lära sig .
Illa att du ramlade och har så ont, du får sitta på en sittring!
Ha det nu jättefint, hoppas värken släpper fort.
Kul att få se så många fina bilder.
KRAM från mig Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

 
Gunnel

Gunnel

24 maj 2017 23:48

Hagelskott har jag aldrig hört talas om. Det låter intressant. Det är många år sen jag var på Gotland, men jag har bara glada minnen därifrån. Vilken otur att du ramlade. Hoppas du snart ska kunna sitta ordentligt. Kram

http://sigridgunnelsblogg.blogspot.com

 
kicki

kicki

25 maj 2017 09:23

Gotland är så fint och mysigt, fullt med sevärdheter.
Alla fina kyrkor och byggnader.
Låter som ni har det toppen, förutom den skadade svanskotan som gör nog så ont.stor kryakram gällande den.
På Gotland har jag varit ett antal gånger.
Som yngre tonåring, fick följa med grannarna tre tillfällen. Har varit med min man i unga år, och en gång när barnen var små.
Längtar tillbaka.
Jättefina bilder, och getterna så söta.
Ta hand om er och njut så gott det går.
Kramar

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

 
Susie på Stjärnarve...

Susie på Stjärnarve...

25 maj 2017 21:48

Men snälla du, varför hörde du inte av dig och kom förbi!? Visserligen har vi haft gäster här till och från i ett par veckor, men en liten pratstund hade man väl kunnat klämma in!!
KRAM
Susie

http://stjarnarve.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards