Direktlänk till inlägg 2 augusti 2019

Resan gick vidare...

Av wiolettan - 2 augusti 2019 08:30


...till Stjärneborgs Museer, som har öppet bara några timmar med visning på sommarsöndagar. Anläggningen ligger cirka 8 kilometer norr om Aneby i Småland. Det skapades av adelsmannen och ingenjören Malte Liewen Stierngranat.   

Det var intressant att gå runt och insupa denna miljö 

Fick se en banvaktsstuga. Den såg ut som det gjorde förr i tiden i dessa små hus. Inredd av en järnvägsentusiast.   

Ett museum som jag tyckte var intressant att se och beundra gamla saker.  Ni ser väl den gamla fina telefonen och maskinen för att datumstämpla biljetterna?   

Många gamla fina prylar. Tyckte att denna tavla påminde om då jag var ung.   

Kung Gustaf VI Adolf.  Ett minne av hans besök, som ny kung,  på sin Eriksgata 1951.   

Knalldosor. Att placera ut tre av dessa smällare i rad på rälsen, var förr enda sättet för banvakten att meddela lokföraren om att nödstoppa tåget inför en framförliggande fara ute på banan som stenras, solkurva, tågmöte.Vi var också och lyssnade på ett föredrag på 50 minuter om Malte Lieven Stierngranat. Jag vill lova, dom minuterna gick snabbt. Det var det intressantaste föredrag som jag har hört på länge. Skulle önska att jag hade hela texten så att ni fick höra vad denne man hade upplevt och vilken föregångare han var i mångt och mycket.


Han föddes 1871 och avled 1960. Hade ett brokigt och innehållsrikt liv. Malte var en person som hade ett stort konstintresse, var målare, ingenjör och entreprenör. Han kanske är mest känd för att han, i skogen intill sitt slott Stjärneborg en bit utanför småländska Aneby, lät uppföra en pyramid där han och hans familj ligger begravda.


Vart han än reste hade han kistan med sig ifall han skulle dö på resan.


   

Pyramiden ligger en bit inne i skogen, men vi hittade dit.


 

Taket, helt underbart och annorlunda. Det svarta hålet som ni kan se, var förmodligen avsett att, precis som hos faraonerna, släppa igenom en sol- eller stjärnstråle för att belysa hans sarkofag en viss tid på året för att skapa direktkontakt med universum och därigenom odödlighet. Nu täcks det hela av ett nyare yttre tak. 

Om Maltes arrangemang hjälpte, vet vi inte. Första-hjälpen-väskan i nischen är bara avsedd för besökare.


Malte hade tidigt bestämt sig för att bli rik och sa att han skulle gifta sig med ett ”förmöget fruntimmer och det kvittade om hon var ful”. Det gjorde han också och inte bara en gång.


Det sägs att Malte alltid såg till att få sin vilja igenom om det var något som han ville ha, eller ville ändra på.


Två saker som han önskade, fick han dock inte igenom. Han ville att en löparstaty i Gränna skulle vetta mot hans Stjärneborg, men ägaren till Gyllne Uttern ville den skulle vetta mot hans hotell. Och så blev det.

Det andra var att han ville ha en telefon installerad i sin gravpyramid, kanske om det visade sig att han verkligen var odödlig, men Malte fick avslag av Kungl. Telegrafstyrelsen.


 

 
ANNONS
 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

2 augusti 2019 11:14

intressant, nostalgi är trevligt att beskåda.

http://hannelesbibliotek.blogspot.se

 
wiolettan

wiolettan

2 augusti 2019 11:34

Ja, och i min ålder är det så mycket som jag själv kommer ihåg, som var vardag i min ungdom.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

2 augusti 2019 21:56

Stort tack för besöket här. Väldigt trevligt. Ett museum jag inte hört talas om tidigare och med en hel del nostalgi att ta in. Stjärneborgs slott kände jag till men alltså inte museet.
Tankar till dig och stor kram

http://https:/dittemitti.se

wiolettan

3 augusti 2019 08:34

Så roligt att jag kunde visa något som du inte har hört talas om eller sett. Sverige är ju å andra sidan ett land med så många sevärdheter och platser som man kanske inte har hunnit besöka, ännu.
Det fanns mycket i muséet som jag kommer ihåg ifrån min ungdom från järnvägsstationen i Tre-sjö. Kram.

 
Lena

Lena

2 augusti 2019 23:15

Men fina ni vad ni upplever mycket av vårt land!! & jag förstår er, så härligt att gå på muséer, sova på Hotell & umgås, samtidigt som man får uppleva vårt land som en gång var & våra vackra landskap... Vördnad *hjärta* & paret Linderholm måste ju åxå vart en kul grej :))
Vackra bilder & berättelser, tack för din guidning!! *hjärta*

Varm stor kram *hjärta* & så skönt att du inte skadade dej tidigare *hjärta* /Lena, Märta & Malte

http://frallorna.bloggplatsen.se

 
wiolettan

wiolettan

3 augusti 2019 08:39

Denna sommar har vi försökt att titta oss omkring lite i vårt land. Kanske någon dag, eller dagar, eller vecka, vi har ju varit hemma i Ångermanland också och ska dit igen.
Det finns otroligt mycket att titta på i vårt fina land och mycket fint att uppleva. Vi båda tycker om att se gamla saker som fanns i vår ungdom och det har vi fått göra på denna resa, verkligen.
Linderholms var det roligt att komma hem till, mycket att se och uppleva där också.
Tack Lena för dina fina ord.
Ja, jag hade änglavakt där då jag ramlade.
Kram tillbaka till dig Lena och också till Märta och Malte, de fina godingarna.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Znogge

Znogge

3 augusti 2019 10:24

Kan tänka mig att det var ett mycket intressant föredrag för han verkade vara en intressant personlighet. Tänk så mycket det finns att se och att uppleva i vårt eget land!

Kram

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

3 augusti 2019 16:59

Hon som berättade var så intensiv och kunde ämnet så det blev så intressant och givande.
Det finns otroligt mycket att se i Sverige, beroende på förstås vad som intresserar. Kram.

 
Anki

Anki

3 augusti 2019 10:33

Vi var där, men tyvärr en dag då det inte var öppet ... men någon gång vill jag gärna göra ett besök i det speciella museet!
Tack för all information och alla bilder!
Ha en fin dag!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

wiolettan

3 augusti 2019 17:02

Men så synd att det inte var öppet, men de har begränsade öppettider. Mysingen kollade på nätet och så passade vi in den dagen och tiden som de kunde guida.
Hoppas att det lyckas för er en annan gång.
Kram.

 
Preciosa

Preciosa

3 augusti 2019 10:42

Hej Wiolettan!
Så mycket historia och ingenting kände jag till :-)Bra att man får lära sig om vad som finns! Fantastiskt att det bevaras för eftervärlden. Intressant person som alltid hade en kista med sig :-)Unikt hahaha...
Kram P ♥♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

wiolettan

3 augusti 2019 17:05

Hej Preciosa.
Nej, jag visste inte mycket om den mannen heller men det var verkligen trevligt och intressant. Mycket nytt fick jag lära mig.
Skönt att det finns eldsjälar som bevarar saker och ting för eftervärlden, så att det inte glöms bort och att vi som vill kan få besöka dessa platser och se många gamla fina saker.
Kram.

 
Lena i Wales

Lena i Wales

3 augusti 2019 10:43

Vilken fin resa med trevliga upplevelser.
Alltid roligt att titta in i gamla miljöer. Tänk vad tiden förändras.
Sverige har så mycket fint att visa upp!
Sköt om dej!

http://leniawales.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

3 augusti 2019 17:08

Ja, det var en trevlig, intressant och lärorik resa. Saker och prylar som fanns då man själv var ung är lite extra roligt. Bra att det finns kvar.
Det gäller att hitta dessa små pärlor.
Tack det samma Lena.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Augusta

Augusta

4 augusti 2019 07:44

Vad intressant :D Vet tyvärr inte så mycket kring Gränna och dess historia. En gång har jag varit till Gränna och då som barn, minns mest polkagrisaffärer :D. Verkligen trevligt att se och läsa. Tyvärr, så hålls dessa museér öppna så kort tid och då endast sommaren. Likadant där uppe som jag har fritidsstugan.
Kram och ha en trevlig dag båda två

http://nouw.com/gulahuset

 
wiolettan

wiolettan

4 augusti 2019 09:01

Gränna är en trevlig liten stad, men med en hel del branta backar, att gå i. Polkagrisar åt vi inte denna gång, köpte inga heller och Andrés museum har vi besökt förut. Mycket intressant.
Ja, en del muséer har begränsade öppettider så mysingen brukar kolla på Internet först. Kram.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Måndag 24 feb 08:21

  Återigen en natt som har varit fylld av jobbiga drömmar, vakenhet och oro. Undrar vad det kan bero på?   Ett svar kan vara att mitt oroliga hjärta flimrar av förmaksflimret. Ett annat kan vara att jag oroar mig för dessa tandbehandlingar som ...

Av wiolettan - Fredag 21 feb 09:01

  I går kväll såg vi polis och brandbilar i Tornparken, som ligger precis där vi bor. Såg också att det bolmade rök så vi tänkte att nu har några busungar satt eld på lekparken. Det finns ju en hel del trägrejer där.   Men i morse då vi gic...

Av wiolettan - Tisdag 18 feb 08:33

  Morgonpromenader gör Mysingen och mig gott. Vi försöker, om vi är friska att gå ut en sväng före frukost .   Det är speciellt trevligt att gå ut tidiga lördag- eller söndagsmornar. Lugnt och fridfullt, inte någon trängsel och inte många fordo...

Av wiolettan - Lördag 15 feb 08:34


  I förrgår hade jag en tid hos en tandläkare som jag hade fått namn och telefon nummer till,  från några vänner vi känner som regelbundet går till honom. De sa att han var snäll och lyhörd.   Så orolig jag var innan jag skulle iväg. Joo, han v...

Av wiolettan - Måndag 10 feb 08:54

  Vilken hård blåst, helt otroligt. Ändå har vi inte det så besvärligt som i södra delen av landet. Skönt att jag inte ska med på någon båt eller färja. Det skulle inte vara något nöje, kan jag tänka mig. Hört på radion i dag på morgonen, att må...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 78 åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ wiolettan med Blogkeen
Följ wiolettan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se