Direktlänk till inlägg 2 augusti 2019

Resan gick vidare...

Av wiolettan - Fredag 2 aug 08:30


...till Stjärneborgs Museer, som har öppet bara några timmar med visning på sommarsöndagar. Anläggningen ligger cirka 8 kilometer norr om Aneby i Småland. Det skapades av adelsmannen och ingenjören Malte Liewen Stierngranat.   

Det var intressant att gå runt och insupa denna miljö 

Fick se en banvaktsstuga. Den såg ut som det gjorde förr i tiden i dessa små hus. Inredd av en järnvägsentusiast.   

Ett museum som jag tyckte var intressant att se och beundra gamla saker.  Ni ser väl den gamla fina telefonen och maskinen för att datumstämpla biljetterna?   

Många gamla fina prylar. Tyckte att denna tavla påminde om då jag var ung.   

Kung Gustaf VI Adolf.  Ett minne av hans besök, som ny kung,  på sin Eriksgata 1951.   

Knalldosor. Att placera ut tre av dessa smällare i rad på rälsen, var förr enda sättet för banvakten att meddela lokföraren om att nödstoppa tåget inför en framförliggande fara ute på banan som stenras, solkurva, tågmöte.Vi var också och lyssnade på ett föredrag på 50 minuter om Malte Lieven Stierngranat. Jag vill lova, dom minuterna gick snabbt. Det var det intressantaste föredrag som jag har hört på länge. Skulle önska att jag hade hela texten så att ni fick höra vad denne man hade upplevt och vilken föregångare han var i mångt och mycket.


Han föddes 1871 och avled 1960. Hade ett brokigt och innehållsrikt liv. Malte var en person som hade ett stort konstintresse, var målare, ingenjör och entreprenör. Han kanske är mest känd för att han, i skogen intill sitt slott Stjärneborg en bit utanför småländska Aneby, lät uppföra en pyramid där han och hans familj ligger begravda.


Vart han än reste hade han kistan med sig ifall han skulle dö på resan.


   

Pyramiden ligger en bit inne i skogen, men vi hittade dit.


 

Taket, helt underbart och annorlunda. Det svarta hålet som ni kan se, var förmodligen avsett att, precis som hos faraonerna, släppa igenom en sol- eller stjärnstråle för att belysa hans sarkofag en viss tid på året för att skapa direktkontakt med universum och därigenom odödlighet. Nu täcks det hela av ett nyare yttre tak. 

Om Maltes arrangemang hjälpte, vet vi inte. Första-hjälpen-väskan i nischen är bara avsedd för besökare.


Malte hade tidigt bestämt sig för att bli rik och sa att han skulle gifta sig med ett ”förmöget fruntimmer och det kvittade om hon var ful”. Det gjorde han också och inte bara en gång.


Det sägs att Malte alltid såg till att få sin vilja igenom om det var något som han ville ha, eller ville ändra på.


Två saker som han önskade, fick han dock inte igenom. Han ville att en löparstaty i Gränna skulle vetta mot hans Stjärneborg, men ägaren till Gyllne Uttern ville den skulle vetta mot hans hotell. Och så blev det.

Det andra var att han ville ha en telefon installerad i sin gravpyramid, kanske om det visade sig att han verkligen var odödlig, men Malte fick avslag av Kungl. Telegrafstyrelsen.


 

 
ANNONS
 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

Fredag 2 aug 11:14

intressant, nostalgi är trevligt att beskåda.

http://hannelesbibliotek.blogspot.se

 
wiolettan

wiolettan

Fredag 2 aug 11:34

Ja, och i min ålder är det så mycket som jag själv kommer ihåg, som var vardag i min ungdom.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

Fredag 2 aug 21:56

Stort tack för besöket här. Väldigt trevligt. Ett museum jag inte hört talas om tidigare och med en hel del nostalgi att ta in. Stjärneborgs slott kände jag till men alltså inte museet.
Tankar till dig och stor kram

http://https:/dittemitti.se

wiolettan

Lördag 3 aug 08:34

Så roligt att jag kunde visa något som du inte har hört talas om eller sett. Sverige är ju å andra sidan ett land med så många sevärdheter och platser som man kanske inte har hunnit besöka, ännu.
Det fanns mycket i muséet som jag kommer ihåg ifrån min ungdom från järnvägsstationen i Tre-sjö. Kram.

 
Lena

Lena

Fredag 2 aug 23:15

Men fina ni vad ni upplever mycket av vårt land!! & jag förstår er, så härligt att gå på muséer, sova på Hotell & umgås, samtidigt som man får uppleva vårt land som en gång var & våra vackra landskap... Vördnad *hjärta* & paret Linderholm måste ju åxå vart en kul grej :))
Vackra bilder & berättelser, tack för din guidning!! *hjärta*

Varm stor kram *hjärta* & så skönt att du inte skadade dej tidigare *hjärta* /Lena, Märta & Malte

http://frallorna.bloggplatsen.se

 
wiolettan

wiolettan

Lördag 3 aug 08:39

Denna sommar har vi försökt att titta oss omkring lite i vårt land. Kanske någon dag, eller dagar, eller vecka, vi har ju varit hemma i Ångermanland också och ska dit igen.
Det finns otroligt mycket att titta på i vårt fina land och mycket fint att uppleva. Vi båda tycker om att se gamla saker som fanns i vår ungdom och det har vi fått göra på denna resa, verkligen.
Linderholms var det roligt att komma hem till, mycket att se och uppleva där också.
Tack Lena för dina fina ord.
Ja, jag hade änglavakt där då jag ramlade.
Kram tillbaka till dig Lena och också till Märta och Malte, de fina godingarna.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Znogge

Znogge

Lördag 3 aug 10:24

Kan tänka mig att det var ett mycket intressant föredrag för han verkade vara en intressant personlighet. Tänk så mycket det finns att se och att uppleva i vårt eget land!

Kram

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

Lördag 3 aug 16:59

Hon som berättade var så intensiv och kunde ämnet så det blev så intressant och givande.
Det finns otroligt mycket att se i Sverige, beroende på förstås vad som intresserar. Kram.

 
Anki

Anki

Lördag 3 aug 10:33

Vi var där, men tyvärr en dag då det inte var öppet ... men någon gång vill jag gärna göra ett besök i det speciella museet!
Tack för all information och alla bilder!
Ha en fin dag!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

wiolettan

Lördag 3 aug 17:02

Men så synd att det inte var öppet, men de har begränsade öppettider. Mysingen kollade på nätet och så passade vi in den dagen och tiden som de kunde guida.
Hoppas att det lyckas för er en annan gång.
Kram.

 
Preciosa

Preciosa

Lördag 3 aug 10:42

Hej Wiolettan!
Så mycket historia och ingenting kände jag till :-)Bra att man får lära sig om vad som finns! Fantastiskt att det bevaras för eftervärlden. Intressant person som alltid hade en kista med sig :-)Unikt hahaha...
Kram P ♥♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

wiolettan

Lördag 3 aug 17:05

Hej Preciosa.
Nej, jag visste inte mycket om den mannen heller men det var verkligen trevligt och intressant. Mycket nytt fick jag lära mig.
Skönt att det finns eldsjälar som bevarar saker och ting för eftervärlden, så att det inte glöms bort och att vi som vill kan få besöka dessa platser och se många gamla fina saker.
Kram.

 
Lena i Wales

Lena i Wales

Lördag 3 aug 10:43

Vilken fin resa med trevliga upplevelser.
Alltid roligt att titta in i gamla miljöer. Tänk vad tiden förändras.
Sverige har så mycket fint att visa upp!
Sköt om dej!

http://leniawales.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

Lördag 3 aug 17:08

Ja, det var en trevlig, intressant och lärorik resa. Saker och prylar som fanns då man själv var ung är lite extra roligt. Bra att det finns kvar.
Det gäller att hitta dessa små pärlor.
Tack det samma Lena.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Augusta

Augusta

Söndag 4 aug 07:44

Vad intressant :D Vet tyvärr inte så mycket kring Gränna och dess historia. En gång har jag varit till Gränna och då som barn, minns mest polkagrisaffärer :D. Verkligen trevligt att se och läsa. Tyvärr, så hålls dessa museér öppna så kort tid och då endast sommaren. Likadant där uppe som jag har fritidsstugan.
Kram och ha en trevlig dag båda två

http://nouw.com/gulahuset

 
wiolettan

wiolettan

Söndag 4 aug 09:01

Gränna är en trevlig liten stad, men med en hel del branta backar, att gå i. Polkagrisar åt vi inte denna gång, köpte inga heller och Andrés museum har vi besökt förut. Mycket intressant.
Ja, en del muséer har begränsade öppettider så mysingen brukar kolla på Internet först. Kram.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Onsdag 18 sept 09:48

  att gå ner i vikt?   De senaste åren har jag gått upp flera kilo och det är något som jag otrivs med.  Nu är snart gränsen nådd. För det är det, då jag går in i min garderob och ska ta något att sätta på mig och nästan allting är så att det s...

Av wiolettan - Måndag 16 sept 10:20


  Jag satt vid frukostbordet i morse, med min mysing och tänkte på så bra jag har det egentligen. Kunde sitta där, utan stress, äta i lugn och ro, lyssna på radion, som ibland spelar musik, ibland är det nyheter och ibland är det något som jag njut...

Av wiolettan - Lördag 14 sept 09:33

  Lördag, den dag som jag tycker mest om i veckan. Det har alltid varit så, tror jag. Min favoritdag. Denna dag, inget undantag.   Vi vandrade ut i morse och det kändes si så där i höften och mysingens fot så vi tog en kortare promenad.  ...

Av wiolettan - Torsdag 12 sept 08:11


  Idag ingen morgonpromenad. Vi ska spara på min höft och mysingens fot. På tal om hans fot så verkar den mycket bättre, han har inte ont och svullnaden som var igår kväll har försvunnit. Tiden läker alla sår, sägs det. Jag håller ju inte med om de...

Av wiolettan - Tisdag 10 sept 09:10

  Nu kan jag säga att vardagen har återkommit efter vår fina semester. Allt har återgått till det normala, både på gott och ont. Uppdrag, möten och planerade läkarbesök. Det rör på sig.   Vi var ju tvungna att åka hem för mysingen hade en hel d...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 78 åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ wiolettan med Blogkeen
Följ wiolettan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se