Direktlänk till inlägg 1 december 2021

Några tankar.

Av wiolettan - 1 december 2021 08:48


I morse var det minus 9 grader och jag hade min varma kappa på mig, mössa, tumvantar och stövlar med varmt foder, men jag frös. Jag tror att det är ovanan. Är inte van att det ska vara så pass kallt och kroppen har inte vant sig ännu. Vi gick bara i c:a en halvtimme, sedan in i värmen igen.


In i värmen ja. Den räcker inte så länge idag. Mellan klockan 8 och 18 så ska de stänga av värmen och varmvattnet i vårt hus. Känns si så där i vinterkylan. Men, inget att göra åt. Vi får försöka att pälsa på oss, så gott det går.


 

Vi kan också tända ljus.


 

Två av mina orkidéer blommar nu och en tredje, syns lite till vänster, är det knoppar på.


 

Den fjärde har blommat ut. Den var så här fin i september.


I dag har Oskar namnsdag.  Grattis till er. Jag har släktingar som heter Oskar och min pappa hette också Oskar. Han föddes 1899 och tydligen har det namnet blivit modernt även detta århundrande.


 

Tänkvärda ord av Benjamin Franklin som föddes i början av 1700-talet, en känd vetenskapsman och författare. Han fick som min pappa sluta skolan, då han endast var 10 år. Franklin började som lärling på en tidning vid 12 års ålder.


Min pappa började jobba vid 10-års ålder som getare. Alltså att vakta kor ute i skogen. Jag har svårt att tänka mig en liten pojke, endast 10 år, ensam med  korna i skogen i veckor. Det har förändrats mycket i vårt samhälle sedan början på 1900-talet och mycket till det bättre.


Sköt om er och varandra.Alla ord och tankar, allting som jag gör,

vill jag att Du delar, vill jag att Du hör. 
 
Gunnel

Gunnel

1 december 2021 10:53

Det är verkligen stor skillnad på levnadsförhållanden nu och förr. Mycket har blivit bättre men tyvärr inte allt. Jag tror man var mer mån om varandra förr. Nu är alla så upptagna och har inte tid att tänka på någon annan. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg-blogspot.com

wiolettan

1 december 2021 16:50

Det är svårt att tänka sig in i hur det kunde vara i början av 1900-talet och att jämföra barnens förhållanden då och i början av 2000-talet är omöjligt.
Ja, visst var de mer måna om varandra och det var ju tur det eftersom staten inte strödde några förmåner som nu.
Det är viktigt att försöka bry oss om andra människor.
Kram!

 
znogge

znogge

1 december 2021 12:01

Det är verkligen stor skillnad på levnadsförhållandena nu och då. Tack och lov så har mycket blivit bättre, speciellt inom arbetsmarknaden. Det låter ju helt omänskligt att en tioårig pojke fick arbeta med att själv vakta korna. Vilket ansvar. Dessutom var skillnaderna större förr. I dag har i alla fall alla barn rätt till skola och utbildning vilket inte var en självklarhet förr. Mina föräldrar hade förmånen att få studera men det fick inte alla utan oftast av gjorde föräldrarnas ekonomi och egen utbildning det.

Det är inte roligt att frysa så förra året gjorde jag slag i saken och köpte en lång och varm dunkappa vilket jag inte ångrat en sekund. Hoppas ni inte får det alltför kallt i dag.

Grattis till din tredjeplats. Det var verkligen i grevens tid du tog dig ur bassängen ;-) Kul att vi blev tre på pallen i alla fall.

Kram och ha en fin onsdag!

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

1 december 2021 17:00

Verkligen. Som barn tyckte jag ju att det var intressant att höra pappa berätta men samtidigt så förstod jag ju inte alltid innebörden och hur det verkligen kunde vara på den tiden. Kom man från fattiga förhållanden så var det tufft på alla möjliga vis. Min pappas mamma dog då pappa var endast 10 år och det måste också ha varit ett stort trauma och sorg.
Ja, det låter omänskligt att sända ut pojken i skogen då han var så liten, men de var 11 barn i familjen och tiderna var svåra. 2 år fick pappa gå i skola. Han fick tidigt lära sig ta ansvar och klara sig själv.
Så var det förr, de som hade pengar och ville fortsätta att studera, kunde det, men inte de som hade det svårt med ekonomin.

Härligt med en varm kappa, jobbigt att frysa. Jag trodde att mina nya stövlar skulle vara varmare än de visade sig vara. Det började att bli varmt på elementen vid 16-tiden.

Tack Znogge. Grattis själv till dina fina priser.
Jag hade ju bara tur som gissade rätt där. Det ska ju vara så, 3 på prispallen.
Tack detsamma. Kram!

 
Preciosa

Preciosa

1 december 2021 12:05

Hej Wiolettan!
Men hu att gå ut i kylan! Ni är verkligen tuffa! Min kära granne måste ut med sin "daghund" :-) Hon fryser som en hund hon också och den lille Ville vill egentligen inte gå ut...Ja denna tid är inte kul.
Oskar - ja det hette vår pappa, Ingrids och min. Han dog tyvärr när vi var 5 månader 1944... 53 år blev han. Skulle verkligen vilja ha kommit ihåg honom. Ja man kan inte räkna med allt det vet jag numera.
OK, då har min dotter inte heller värme i dag då :) Men hon jobbar ju så...Ha de bra! Kram P ♥♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

wiolettan

1 december 2021 17:04

Hej Preciosa!
Det var verkligen uppfriskande och det var skönt att komma in igen och sätta på sig varma myskläder.
Med hund så måste man ut varje dag, kallt eller varmt, hundar måste ut.
Då minns du inte din pappa, så tråkigt. Så ung han var då han dog. Där kan vi inte styra och inte veta något alls.
Vi fick tillbaka lite värme på elementen vid 16-tiden och nu har det snart blivit varmt i lägenheten igen. Men, hu så kallt vi har haft det.
Tack detsamma. Kram!

 
wiper

wiper

1 december 2021 14:42

Jag kände samma sak som dig då vi tog vår promenad. Vi hade 13 grader kallt. Man är inte van vid kylan och jag som är uppvuxen med 30 grader kallt. Det var som en annan kyla

Jobbigt när dom stänger av värme men hoppas det kom igång innan det blev allt för kallt inomhus. Vad julfint det ser ut i fönstret

Vad bra att era orchideer är så fina och växer för fullt. Jag är värdelös på blommande blommor utom rosenkalla

En av mina morbröder hette Karl-Oskar ;)

Oj! vad tidigt dom började arbeta. Som du säger har en del blivit bättre och en del saker sämre

Ha nu en skön onsdag
kram från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

wiolettan

1 december 2021 17:08

13 minusgrader, det var mycket. Uppe i Norrland är det en annan kyla än här, verkar det som, det är fuktigare här på något sätt.

Det var en kall dag idag och jag frös fast jag byltade på mig. Men nu har värmen snart kommit tillbaka helt. Jag har inte så många blommor som blommar nu så jag är så glad över dessa orkidéer.
Karl-Oskar, som han i Utvandrarna.

Jo, det var svårt då i början på 1900-talet.
Helt annorlunda emot det som är nu, på både ont och gott.

Tack Malin och jag önskar dig detsamma.
Kram!

 
Lena i Wales och Spanien

Lena i Wales och Spanien

1 december 2021 14:48

Så fina krukväxter och blommor du har.
Hoppas det inte blir alltför utkylt under dessa timmar, det ska nog gå bra.
Tänk vilken skillnad på 10-åringar idag och förr. Idag kan de knappas gå till skolan själva, utan ska skjutsas med bil. De blev vuxna tidigre förr. På gott och ont.
Onsdagskramar!

http://lenaiwales.wordpress.com

wiolettan

1 december 2021 17:12

Tack Lena. jag tycker om orkidéer.
Det blev rätt så utfryst och jag frös, men det måste ju göras det som dom nu gjorde. Värmen på elementen kom tillbaka vid 16-tiden och det kändes så fint.
Ja, det är så stor skillnad. Tänk bara om min pappa hade haft en mobil och kunde prata med någon då han var där ensam ute i skogen.
De fick lära sig tidigt att ta ansvar och i många fall, klara sig själva i en hel del.
Kram!

 
Marit

Marit

1 december 2021 14:57

Det är länge sen jag har följt bloggar och nu har jag börjat att blogga igen. Vet inte om du kommer ihåg mig. Hoppas att allt är bra med er! ♥

http://skruttisens.blogspot.com

wiolettan

1 december 2021 17:19

Men hej Marit. Roligt att se dig här.
Om du är den Marit som jag kommer ihåg så bodde du söder om Stockholm och hade en blogg med Mamma48 någonting.
Trevligt att du har börjat blogga igen.
Tack det är bra med oss, inte som förr, men tiden går.
Hoppas att ni har det bra och mår bra.

 
Primrose

Primrose

1 december 2021 16:42

Vackert julfönster ,-)
Fy då blir det kallt, lång tid att vara utan , speciellt nu, tycker vi har kyligt inne fast det är lite värme på. Ute får man bulta på sig, Det är kallt! Vacker orkide , så många blommor, Har aldrig sett så många förut!
Mycket som var tryggt för längesen är det inte idag. Medans mycket har blivit bättre.
Ha det jättefint
VARM KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

wiolettan

1 december 2021 21:17

Det är skönt då det blir mörkt att tända lite ljus som lyser upp.
Ja, det var inte skönt. Frös lite, men tog på mig varmare kläder och vid 16-tiden så började de att sätta på värmen igen och varmvattnet kom pö om pö vid 5 halv sex tiden.
Det är trevligt att orkidéerna blommar, det piggar upp.
Det har ändrats en hel del i vårt samhälle bara på de senaste åren och talar vi då om hundra år, då är det mycket som har förändrats.
Tack Primrose och hoppas att du också ha det bra.
Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena

1 december 2021 17:38

Vackra blommor.
Tänk så mycket som förändrats sedan dess våra föräldrar var små.
Även sedan dess vi var barn.
Man borde nog sätta av lite stunder för att skriva ner både det man kommer ihåg från föräldrarnas berättelser och från våra egna barndomsminnen. Kram!

http://femfemman.blogspot.com

wiolettan

1 december 2021 21:19

Det är roligt då blommorna blommar.
Ja, tiden har gått framåt och bra är väl det, sedan har ju mycket ändrats, både till det bättre och sämre.
De är en bra idé, synd att mycket av det våra föräldrar var med om och hur det var på deras tid, försvinner och det gör det ju om ingen noterar, för det glöms bort till slut.
Kram!

 
tant Hanneles bokparadis på Hisingen

tant Hanneles bokparadis på Hisingen

1 december 2021 17:38

Visst känns det kallt fast man byltat på sig, här blåser det också idag, jag får gå ut och skotta igen, då blir man varm, gratis motion :)
Båda mina föräldrar har gått i skolan bara fem år, min mor flydde hemifrån och började som piga i 14 års ålder. Jag var den första i mors släkt som tog studenten... min kusins dotter har doktorerat, kusinen växte upp i en liten bondgård, tiderna förändras

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

1 december 2021 21:23

Ja, ännu så länge så har jag inte vant mig vid att det är så kallt, kanske blir bättre senare i vinter om nu kylan håller i sig.
Aha, du har snö och måste skotta. Jo, visst ger det motion och kan vara rätt så jobbigt om det är tung kramsnö.
Vi har barmark, ingen snö.
Det är stor skillnad, mellan din mor och din uppväxt kan man säga då. Fint att det har blivit bättre på den fronten. Kunskap är aldrig fel.

 
Anki

Anki

2 december 2021 10:14

Det är verkligen andra tider nu ... ingen skulle nog kunna tänka sig att låta en tioåring vakta korna ensam idag.
Såå vackra orkidéer du har!
Hoppas det inte hann bli alltför kallt hos er!
Ha en fin torsdag!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

2 december 2021 17:51

Visst är det andra tider och så mycket är annorlunda och till det bättre. Fast, så finns det annat också, som inte går framåt i någon rask takt.
Barnen fick lära sig ta ansvar tidigt på den tiden, i alla fall de som inte hade rika föräldrar.
Tack, jag tycke rom orkidéer.
Ett tag var det kallt, men vi stängde in oss i köket och hade lagat mat i ugnen, så det blev värme där ifrån, ett tag.
Tack, ha det bra du också Anki.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

3 december 2021 16:15

Så vackra dina orkidéer är. Och visst är det en fantastisk blomma. Hemma har jag i stort sett bara orkidéer och de överlever. Nu är det fyra som är på gång med knoppar och blomning så jag hoppas inte knopparna faller av.
Mycket har hänt under åren, både på mycket gott och lite ont. Jag tycker det är så sorgligt att många föräldrar vill ha barn men vill inte ge dem tid och omtanke utan tror att en skärm ska ersätta dem- Detta med att ta hänsyn och ta ansvar har också stundtals tappats bort på vägen. Även vanlig anständighet om var man gör och inte gör.Känns som om många föräldrar abdikerat. Snarare inte en tillträtt. (Så kan jag tycka ibland)
Benjamin Franklin var klok.
Önskar dig nu en fin andra adventshelg.
Stor kram


http://https://dittemitti.se

wiolettan

4 december 2021 10:10

Ja, jag tycker om dessa växter och då dom blommar är det så vackert. En av mina orkidéer har haft tre knoppar, men nu har två ramlat av, bara en kvar. Undrar vad det beror på?
Hoppas att dina orkidéer blommor snart.
Du har så rätt i dina tankar. Många föräldrar verkar inte passa till att ta hand om barn och uppfostra dem. Vet inte vad det beror på att de då skaffar barn.
Det är viktigt att ta hand om varandra och hjälpas åt så gott vi kan.
Abdikerande föräldrar, bra ordval.
Tack Ditte. Önskar dig också en fin 2:a Adventshelg.
Kram!

 
Marit

Marit

6 december 2021 01:08

Du kom ihåg rätt om mig :D
Vilka fina orkideer du har!
Ja nu börjar det bli kallt, brr.
Ta hand om er och kramis ♥

http://skruttisens.blogspot.com

wiolettan

7 december 2021 21:34

Aha, då blir jag glad, att jag kommer ihåg någonting. Lätt för att glömma namn och sådant annars nu för tiden.
Jag tycker om orkidéer och har haft så svårt att få dom att blomma om, men har nu lyckats med flera samtidigt. Roligt.
Tack detsamma.
Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Lördag 15 jan 09:14

Vi har en köksklocka som det är något mycket märkligt med. Jag blir inte klok på den. Det är en lite äldre klocka som jag och min förra man köpte på 1970-talet och som har hängt med sedan dess. Den är ovanlig och jag tycker om den.       ...

Av wiolettan - Torsdag 13 jan 09:04

  Nu har vi fått plusgrader, så fort vädret ändrar sig. Skönt att slippa halkan och nästan all snö är borta.   Den här snögubben fanns i förrgår, men i morse, inte en endaste bit kvar av den. Strax efter jul då vi gick vår morgonrunda ...

Av wiolettan - Tisdag 11 jan 09:59

Häromdagen då vi vandrade ut var det en skön morgon. Termometern stod på noll och det var ingen nederbörd och det var vindstilla. Som en dam sa som vi mötte på vår runda: ”Det är så skönt att det inte blåser”.  Kunde inte annat än at...

Av wiolettan - Fredag 7 jan 09:10

  Nu har vi fått vinter igen, kyla och snö. Jag kan inte säga att jag har något emot det, tvärtom. Ren, klar, frisk luft och är det inte halt så är det jättemysigt att vandra ut tidiga mornar och njuta av lugnet. Undrar om jag inte skulle bo någons...

Av wiolettan - Måndag 3 jan 08:43


  Jag har ingen aning om varför, men jag har denna jul tänkt mycket på mina barn- och ungdomsår, hur det var förr i tiden. Kan det kanske bero på att jag känner mig äldre än förra julen och det stämmer ju också. Även att min äldsta bror som har til...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 80-åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se