Senaste inläggen

Av wiolettan - 30 augusti 2020 08:49


Nu har vi fått ett välbehövligt regn. Det har varit mycket torrt ute i markerna, inte nyttigt för natur och växtlighet.  Det regnade nästan hela eftermiddagen. På morgonsidan var det uppehåll och växlande molnighet och det passade oss alldeles utmärkt, då vi skulle ta vår morgonpromenad.


Vi har nu fått leka detektiv igen, det är skoj, blir som barn på nytt. Som barn då vi lekte kurragömma var det något liknande, fast då gömde man sig själv och kompisarna fick ut och leta.


Denna gång ville vi hitta ägaren till en liten väska, med ett eftertraktansvärt innehåll.


Det var så att igår då vi kom ner till stora gatan här i vår stad, såg jag under en bänk något som låg och skräpade. Jag tog foten till hjälp för att få fram det som fanns där. Mysingen tog på sig skyddsvantar och öppnade den lilla, lilla väskan, som inte rymde mer än kanske ett cigarettpaket, tändare, näsduk och kontokort.


Inga människor fanns i närheten så vi tog med oss väskan hem så att den inte skulle komma i orätta händer. Är våra rätta då? Ja, döm själva.


Efter frukost började vårt detektivarbete som inte var så svårt denna gång. För i väskan låg id-handlingar, 3 st kontokort, SL kort med mera. Sammantaget var det 7 st värdefulla kort.


Vi ringde telefonnr som vi fick fram, ingen svarade. Mysingen skickade ett SMS och på aftonsidan ringde ägarinnan upp och det bestämdes att hon skulle komma och hämta sina ägodelar på kvällen, vilket hon också gjorde. Hon var otroligt tacksam, vilket jag väl kan förstå. Hon hade inte hunnit ringa och spärra något kort ännu.


Jag kan nästan sätta mig in i hennes situation. Hon kunde ha fått det hur besvärligt som helst, nu slapp hon det. Fick förstås, som hon sa, ta taxi hit till oss. Hon bodde lite söder om stan, så det blev ju, kan jag tänka mig, en dyr taxiresa. Hon frågade speciellt om SL kortet var kvar. Kanske hade hon en hel del slantar på det. Vem vet. 

Var rädda om er och varandra och gör det bästa av den fina gåvan vi har fått, en ny dag.Av wiolettan - 26 augusti 2020 08:54


Jag är mycket bättre nu,

än vad jag var, när jag var

sämre, än vad jag är nu.


Varje dag är en gåva och jag gläds över livet och det jag orkar göra.


Idag till exempel, har jag följt med Mysingen ner till Landsvägen och handlat lite matvaror, i en affär som mellan sju och åtta har öppet endast för 70-plussare och de i riskgrupper.

Det tycker jag är toppen, att de tänker på oss. Ja visst, så kan man också tänka, som affärsidkarna möjligtvis tänker:  ”Har vi öppet speciellt för de i riskgrupperna som då kan komma och handla i tidiga ottan, så tjänar vi kanske mera”.


Nej, jag tror alla om gott, nästan. Hörde att det på ICA på Landsvägen var det personer som kom in och skulle handla, utan att vara i de berörda grupperna.

Svaren personalen brukar få då de påpekar olämpligheten i detta är: ”Ja, men jag skulle bara ha detta, lilla, det kan ju inte göra något”.


Många egotrippade unga flickor, trippar fram på gatan, med blicken ner i mobilen, ser varken till höger eller vänster.Måste i alla fall poängtera att det finns otroligt många människor som är oerhört medvetna och hjälpter till att hålla avstånden. De viker av, går åt sidan, eller ibland, till och med går ner på bilbanan för att inte gå för nära oss, två gråa åldersstigna gamlingar. Många ler och ser så glada ut. Förstår egentligen inte varför. Men, Mysingen kommenterade det igår också: "de ler och ser så glatt på oss". 

Ett hjärta fanns framför oss, ritat i asfalten. 


Var rädda om er.


Av wiolettan - 15 augusti 2020 09:04


...för alla vänliga kommentarer, ord och tankar ifrån er, mina bloggvänner.


Jag har inte bloggat på ett bra tag, det har inte funnits ork eller energi. Hoppas på styrka. 

Jag tror att det är viktigt att inte stå och stampa på samma ställe. Vi behöver kanske inte göra något stordåd, men kanske finnas till för någon i en svår situation. 

Det har blivit en hel del balkonghäng varma dagar. Läst, löst korsord, eller bara varit. Sitta och meditera kan vara nog så bra. Stilla sina tankar och hämta nya krafter.Var dag är en sällsam gåva. En underbar möjlighet.

Av wiolettan - 3 augusti 2020 08:54


...som jag har hört både Pelle Karlsson och Christer Sjögren sjunga.Prövningar vi möta få,
och vi ofta ej förstå, Herrens vägar
när Han önskar, att vi himlen skola nå.
Sina barn Han leder här, genom sorger och besvär.
Vi förstår Hans vägar bättre ovan där.

 

Ovan där randas morgonen,
och därhemma samlas helgonen.
Vi skall då förtälja om vår resa här.
Vi förstår Hans vägar bättre ovan där.

 

Här vi känna brist och nöd,
saknar ofta hjälp och stöd,
trötta anden hungrar, törstar,
under ökenfärden här.
Men vi tro på Herren Gud,
litar helt uppå Hans bud.
Vi förstår Hans vägar bättre ovan där.

 

En av mina systrar har fått lämna detta jordeliv.  Saknar henne. Hon var en sådan glad och humoristisk person, med glimten i ögat. Har inte kunnat hälsa på henne heller, på grund av coronapandemin och begravningen blir med endast familjen. Vi träffades senast förra året då hon fyllde år.


Vårt liv här på jorden är många gånger en kamp. För många en svår kamp.  Det går upp och ner för oss alla. Jag har dom senaste dagarna tänkt mycket på så skört vårt liv är och inte vet vi hur långt eller kort det blir.


Ett vet jag och det känner jag mig säker på. Livet går fort, alldeles för fort och det gäller att göra så gott vi kan av de dagar och år vi får.  Vi har bara ett begränsat antal.


Låt oss försöka att göra det bästa av denna tid, för oss själva och varandra.
Vi borde ha förtroende för Gud och trösta oss med tanken

att allt går bra, när det sker efter den Allsmäktiges vilja,

eftersom Han vet bäst vad som är gagneligt och nyttigt för oss alla.

Både beträffande vår jordiska, liksom eviga lycka och välgång. 

Dessa änglar har min syster målat. 

Av wiolettan - 22 juli 2020 08:56


Igår åkte vi söder om sta´n och hälsade på min ena bror.

Han beställer hem mat i dessa Corona tider, men ibland händer det att han inte får det han beställt, kanske att det inte finns i lager.


Nu, denna gång var det torkade Katrinplommon bland annat, som fattades. Vi köper själva dessa och vet att det nu en tid har varit svåra att få tag i, på vissa affärer, men vi lyckades, det var bra. Vi var inte hem till honom eftersom både han och vi är ”riskgrupper”. Min bror fyllde 93 år i juni och vi vill ju verkligen skydda honom så gott det går, så vi får träffas i porten eller så.


Han var så tacksam att vi kom och gav oss ett kuvert och däri låg bland annat en limrick som han hade skrivit, angående plommon.


Russinets Farsa hette Plommonstop

och Katrin Plommon hette hans morsa.

De vistades ständigt ihop,

lite tröttsamt tyckte hans brorsa.

Men sen han ätit en kantrell,

börja han spana på en Mamsell.


Det är roligt att prata med min bror och kan då få höra om gamla tider. Något som han berättade var följande som hände då min bror var liten, långt före skolåldern, alltså i början av 1930-talet.


Min bror kom till vår pappa som stod och högg ved och sa.

”Pappa, där kommer tattar Göransson”.

”Du ska inte säga tattar Göransson, det heter farbror Göransson”.

Min bror sprang ner åt landsvägen till för att möta mannen som kom gående uppför den branta backen.

Då han kom ner till mannen, ropade min bror upp till vår pappa:
”Pappa, jag ser allt att det är tattar Göransson”.


Förr kallades resandefolket för tattare. I min barndom var det ett vanligt och vedertaget ord. De kom ofta hem till oss, för en bit mat eller eventuellt få en plats att sova på under natten.


Min bror berättade också att han ibland tyckte att det var jobbigt i skolan då lärarna sa ”fel” saker.

Bland annat undervisade läraren:

”Det högsta berget i Trehörninsjö är Hemliden”.
”Nej” sa min bror, ”det högsta berget är Högbrännaberget”.

Tror ni att läraren gav med sig och erkände att han hade fel. Nej, det gjorde han inte, han höll fast vid sin version.


Det var inte lätt för en elev, förr i tiden, då på 1930-talet, att säga något emot lärarna. Min bror var ju också så blyg, men han tyckte att det var fel, att inte hålla sig till sanningen, därför tog han mod till sig, för att rätta läraren.   


Detta står i ABC boken som utgavs då Hylands Hörna pågick, i mitten på 1960-talet. Den såldes genom Radiohjälpen till förmån för lepra-barn över hela världen. Priset var 4:50 inkl. oms. Nej jag skrev inte fel, det hette nämligen omsättningsskatt, oms, då detta begav sig. Skatten infördes 1960. Den skulle, som så många andra skatter och kostnader, vara tillfällig. Tillfällig, det är tydligen ett tänjbart begrepp. För mig står det ordet för något som efter en liten tid ska bort, men det gäller inte sådant som regeringen påbjuder, kan man tänka.


Frihet är rätten att göra allt som lagarna tillåter.Av wiolettan - 18 juli 2020 08:17


Det var ett bra tag sedan som jag fyllde år, men sommarbarn är jag och det blev en annorlunda dag detta år. Vi ville inte ta emot några gäster, på grund av rådande pandemi, utan firade för oss själva och jag kände mig nöjd över dagen.


Konstigt det känns att jag fyller 80 år nästa gång. Nästa gång, ja det är ju något som man inte vet. Om morgondagen vet man inget. Gårdagen är förbi, morgondagen har vi inte sett, men idag hjälper Herren.

 

För två år sedan blev jag mycket förvånad den dag jag fyllde år. Mysingen och jag satt och åt frukost, samtidigt som vi lyssnade på Radio Viking. Då hörde jag plötsligt låten:


Hör min sång Violettan, hör min sång som till dig flyr.

Följ mig hän till ett sagoland, dit gondolen tyst oss styr.

 

Hör du ej musik i natten, som flyr ut i vida vatten?

O kom till mig, till mig hit ner, ömt den ber.

 

O kom Violetta, o kom Violetta, ack hör min bön, jag älskar dig, bara dig.

Hör min sång du min älskade, kom och dröm i natt hos mig.


"Har du önskat den sången till mig", frågade jag mysingen. Men han svarade inte, bara log.


Men, det var inte nog med det. Efteråt spelades låten "Ellinor".


Ellinor har namnsdag den dag jag har födelsedag och det är också det namn som jag skulle vilja ha.


Då jag var barn och det var så svårt att förklara för folk vad jag hette, hur det stavades, hur man uttalade det, så blev jag så trött till slut på mitt namn så jag frågade mamma om jag inte fick heta Ellinor istället.


Jag fick inte det.


 

Här en färsk bild av mysingen och mig, en spegelbild, så vi är spegelvända. Kyrkogårdsförvaltningens hus i Duvbo är rätt så nytt, stått där några år bara. En stor grön byggnad med en speglande vägg. Vi står hand i hand och båda fotar vi oss själva. Lite småbarnsligt, men sådana är vi. 

 

Ännu ett bevis på att vi inte är som andra vuxna. Här åker mysingen linbana på lekplatsen.

 

Ett färgrikt hjärta till oss.Att älska en människa innebär att gå med

på att åldras tillsammans med henne.Av wiolettan - 15 juli 2020 08:52


För ett tag sedan var jag till en hjärtspecialist för att kolla min pacemaker, hur lång tid det är kvar på batteriet. Glädjande nog behöver det inte bytas detta år.


Men, på tal om hjärtan så har jag sett så många olika hjärtan både här och där den senaste tiden. Är det bara jag som ser hjärtan överallt och i så fall, vad betyder det? Kanske det är så enkelt att det är bara jag som gör så stor affär av det.


Vilket fall som helst så vill jag visa några av alla dom jag har sett de senaste dagarna. 

En dag i förra veckan såg jag helt plötsligt ett hjärta på himlen. Läste sedan att det var ett par piloter som ville skänka lite glädje över Stockholm och därför gjorde dom detta i luften.


 

Jag zoomade in, men min kamera är ju inte den allra bästa. Men ett hjärta, det är det. 

Hade lagt min mobil på bordet och helt plötsligt såg jag ett hjärta i den också. 

Nästan ett hjärta på duken.


 

Någon hade ritat ett hjärta på bänken som vi gick förbi på väg ner mot Lötsjön.


 

Detta som låg på marken är ju absolut ett vackert litet hjärta.


"Vill du Jöns Jönsson, taga denna Maja Ersdotter till din äkta hustru?"

"Det är klart att jag vill".


"Svara nu ordentligt, Jönsson. Vill du taga denna Maja Ersdotter, och älska henne i nöd och lust?"

"Om jag vill"? "Joo, goa prosten, så mycket jag tyr och hinner. Men jag har ju kreaturen att sköta också.Av wiolettan - 13 juli 2020 08:02


I morse var det plus 12 grader då vi vandrade iväg, vid sextiden. Inte många människor ute, det var lugnt och skönt. Solen syntes ibland, men annars växlande molnighet.


Vill visa några bilder som är tagna vid Lötsjön.


 

Skäggdopping, som inte doppar sig just här. Står kanske och väntar på att dyka i vattnet.
    

Vitkindade gäss, som gör sin morgontvagning.


 

Kanadagäss som också vill bada, innan frukosten.


 

Denna gräsand var ensam, men tydligen på väg till något.


 

Näckrosor. Undrar om det finns sjöfåglar som äter upp dessa blommor?


 

Här några andra morgonvandrare, i tidiga ottan.


 

Den fina mopeden ville helt säkert inte ta sig ett morgondopp. Tydligen islängd i vattnet. Märkligt och onödigt. Undrar vad som hänt? 

Hon undrar säkert också vad som har hänt. Så långt hår. Har inte haft det sedan jag var i 14-årsåldern. Då gick mitt hår längst hela ryggen och jag kunde nästan sitta på det. Jobbigt, kamma och fläta.
 

På väg hem så fick mysingen syn på en fin gammal Volvo. Han var ju bara tvungen att snedda över gatan för att ta sig en närmare titt.


Det var inte många ute denna morgon och både mysingen och jag tyckte att det var så skönt. Behöver inte hela tiden tänka på att hålla avstånd, för att undvika att krocka med någon som går i sin egen bubbla.


En man var på hemväg efter en fest. Han kom till en allé. Eftersom han var rätt rund under fötterna stöter han emot varenda träd. Slutligen tröttnade han, stannade och sa:

"Nää, nu sätter jag mig ner tills värsta rusningen är över".Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 79 åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se