Direktlänk till inlägg 22 maj 2019

Intressant liten resa.

Av wiolettan - 22 maj 2019 08:46


Vi har varit på en liten minitur, mysingen, jag och min äldsta bror. Min äldsta bror som fyller 92 år i juni tycker mycket om att åka ut och titta på nya platser, eller gamla med, för den delen, men att komma ut lite och se andra vyer, njuter han av.


   

Så vi tog bilen och åkte iväg och hamnade  vid Mora Stenar, som finns strax utanför Knivsta, söder om Uppsala.


Mora Stenar, vad är det? Jo förr då kungamakten inte gick i arv, utan bestämdes av folket i val, valdes och utropades den nye kungen på Mora äng.  Mora sten var den sten som kungen efter genomförd Eriksgata ställde sig på och svor på att hålla lagen och rätten i riket. Stående på den stenen mottog han därefter folkets hyllning. Det upprättades också ett dokument över valen, på en mindre sten, där texten höggs in. Flera av dom stenarna finns ännu kvar.


   

I denna byggnad som anses vara Sveriges äldsta museibyggnad, finns några stenar fortfarande bevarade. Det var på Gustav III:s initiativ som huset byggdes 1770.


 

Under flera hundra år, före 900-talet till mitten av 1400-talet, valdes de som ville bli kung, på denna plats. Den siste som valdes var Kristian 1, 1457.


 

Precis intill Sveakungars valplats finns ett gravfält. Dalgången som vi stod vid, bildade en gång den så kallade Långhundraleden. Vikingatidens ena vattenväg till dåvarande huvudstaden Uppsala.



 

På baksidan av det lilla huset hängde en ängel. Hur kommer det sig?  Den var mycket gammal och nött. Ansatt av väder och vind.


Då jag ser dessa gamla platser och får en inblick i vad som har hänt på sådana ställen för så många år sedan, sätter min fantasi igång. En dam i min ålder till exempel, hur levde hon då? Eller levde hon överhuvudtaget? Barnen, hur hade de det? Var det bara att arbeta och arbeta? Männen, fick de alltid vara beredda att ut och kriga för kungen och fosterlandet? Hur var mentaliteten, grannar emellan?


Många frågor men knappast några svar.



 
 
Gunnel

Gunnel

22 maj 2019 16:31

Ett mycket intressant inlägg. Jag kände inte till mycket om det du berättar. Man kan lära sig otroligt mycket genom att läsa bloggar. Jag undrar faktiskt om någon dam i vår ålder levde på den tiden. Det var nog i så fall mycket ovanligt. Kram

http://sigridgunnelsblogg.blogspot.com

wiolettan

22 maj 2019 19:47

Det var mysingen som letade upp detta och visade oss. Jag älskar att läsa om hur folk hade det förr.
Nej, du har säkert rätt, livet för damer var tuff på den tiden. Kram.

 
geddfish

geddfish

22 maj 2019 17:48

Jag tänker samma som Gunnel. Levde någon dam i vår ålder då? Tror inte det. Folk blev inte så gamla. Det blev sjuka och skröpliga av hårt jobb och dålig mat, inte så mycket proteinyoughurtar på den tiden.
Men, MYCKET intressant inlägg! Jag får också alltid tankar om hur folk hade det.
Kram!

http://gerd-geddfish.blogspot.se

wiolettan

22 maj 2019 19:49

Ja, Gerd, precis som jag skrev, knappast någon dam som blev närmare 80 år på den tiden. Tuff tillvaro, kanske många barn och fattigt. Fast undantag fanns nog också.
Jag tycker om historia, fundera lite hur det var för människorna då. Kram!

 
Znogge

Znogge

22 maj 2019 18:06

Vilken trevlig miniresa ni kom ut på tillsammans med din bror. Visst får man många tankar om hur det var att leva förr när man besöker historiska platser. Tack och lov så är det inte bara kungar och drottningars historia som är intressant numera.

Kram

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

22 maj 2019 19:51

Det var en miniresa som var intressant och givande. Är glad att jag inte levde på den tiden, verkar jobbigt och fattigt på många sätt och för många.
Kram.

 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

22 maj 2019 18:49

trevligt med pigg bror

http://hannelesbibliotek.blogspot.se

 
wiolettan

wiolettan

22 maj 2019 19:53

Ja, Hannele, det är roligt att min bror kan följa med och är så pass kry som han är. Inga mediciner där inte.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

22 maj 2019 22:56

Vilken trevlig utflykt ni gjorde. Och detta är ju ett stort stycke historia som jag tror det är få som känner till. Jag har varit här ett par gånger och förr när jag bodde i Upplands Väsby blev det ofta utflykter åt detta håll.
Kan tänka mig att både din bror, "Mysingen" och du fick en fin "njutflykt" här i trakterna. Stort tack för historien och de fina bilderna. Och En hel del av detta hade jag glömt.
Stor kram

http://dittemitti.se

 
wiolettan

wiolettan

23 maj 2019 06:36

Det blev en trevlig liten tur, kort men trevlig. Tänk hur det var förr i tiden, svårt att föreställa sig men intressant att läsa om.
Uppsalaslätten är väldigt slätt och det finns en hel del att se även i och runt Uppsala. Jo, det förstår jag att du känner till det mer än vad jag gör.
Tack Ditte och ha det så bra. Varm kram.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

23 maj 2019 07:37

En liten utflykt helt i min smak! Intressant läsning - jag har hört talats om Mora stenar förstås, men aldrig varit där, så det var roligt att få se dina bilder!
Jag är lik dig i detta att jag funderar mycket på hur människorna hade det då, på sin tid, när man besöker olika platser. Antagligen blev ingen så gammal på den tiden - de levde ett helt annat liv då ...
Tack för lärorik och trevlig läsning!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

wiolettan

27 maj 2019 08:54

Helt i min smak också. Det var inte så lätt att hitta dit, tyckte vi, men tillslut så kom vi rätt.
Det hör till att fundera och skapa sig en bild inne i huvudet hur det har varit. Kanske har vi rätt eller fel. Jag tror inte heller att folk blev gamla förr, de hade ett så hårt liv och läkarvetenskapen hade inte kommit så långt som i dag. Tack och kram till dig Anki.

 
Lena i Wales

Lena i Wales

23 maj 2019 09:37

Härligt med en liten miniresa. Det måste inte varar en långresa för att den ska vara givande.
Jag har faktiskt varit där, men såg inte ängeln.
Visst inspirerar resor till att tänka till och gå tillbaka i tiden och fundera.
Ha det bra!

http://leniawales.wordpress.com

wiolettan

27 maj 2019 08:57

Ja det är så roligt att få se sig omkring och få nya intryck i hjärnan. Långresa för mig är lite svårare som det har blivit med mitt hjärta, men det går framåt, måste jag tro på.
Ängeln var liten och den var på baksidan av huset. Jag tyckte nästan synd om den, där i sin ensamhet. Men den höll säkert ett vakande öga över platsen.

 
Preciosa

Preciosa

23 maj 2019 10:38

Hej Wiolettan!
Kul liten resa och lärorik! Ängeln på baksidan är ett mysterium.
Man valde alltså kung förr...bra idé om man nu måste ha en :-)
I dag regnar det! Är säkert bra för naturen och så det blir uppehåll med alla bränder. Kram P ♥♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

wiolettan

27 maj 2019 09:00

Hej Preciosa.
Det var en fin liten kort tur som vi gjorde. Ängeln såg så anfrätt ut av tidens tand så den hade säkert hängt där länge.
Ja, det var ju också ett sätt att få en kung, att välja istället för att det ska gå i arv.
Regnat har det gjort och det är bra. Kram.

 
wiper

wiper

23 maj 2019 12:11

Då ar jag lik din bror för jag älskar att bara kunna åka ut och uppleva saker. Nu utan bil så blir det inte på samma sätt. Vilken intressant resa ni gjorde. Härligt att få lite bagrundshitoria ang detta också

Min man som älskar historia kände till detta också. Han har läst rätt mycket så han fick läsa ditt inlägg och gillade det.

Ja du kvinnor på den tiden blev inte så gamla som oss. En del blev högst 40 år.

Tack för ett härligt inlägg
Ha en fin dag
kram
Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

wiolettan

27 maj 2019 09:04

Visst är det härligt att kunna komma ut och se nya platser och få in nya intryck i hjärnan, tror att vi människor behöver det.
Det är helt klart lättare med bil, men man kan hyra en, fast jag vet inte vad det kostar förstås, kanske dyrt.
Det var inte ett stort muséum men historien bakom är mycket intressant.
Roligt att din man också gillade det.
Högst 40 år, otroligt, men vetenskapen hade inte kommit så långt då, angående sjukdomar och så´nt. Tack Malin och kram.

 
gun

gun

23 maj 2019 20:09

Vilken härlig miniresa som ni gjort. Intressant läsning som jag fick lära mig lite nytt i.
Fina bilder som du tog också.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

wiolettan

27 maj 2019 09:06

Skönt att kunna lära sig något nytt. Resan var kort men givande, sådana gillar jag nu för tiden. Förr blev resorna längre.
Tack Gun och kram tillbaka.

 
Lena

Lena

23 maj 2019 21:14

Å så intressant att vara på ett sådant ställe, och visst är det intressant att försöka tänka sig in i hur det var för länge sedan, och frustrerande att man aldrig får veta. Jag har inte bloggat på ett tag, känns som jag har så lite att komma med nu och som att jag blir lite trött på att försöka när det inte kommer sig naturligt. Det känns också som att det blir lite samma sak gång på gång från mitt håll. Men jag uppskattar verkligen SÅ mycket din blogg <3 Kramar från Lena

http://Degislivet.bloggplatsen.se

wiolettan

27 maj 2019 09:12

Historiens vingslag kändes nästan då vi tittade på stenarna därinne som hade fått sin text för så länge sedan.
Folk hade det nog väldigt tuff då och levde kortare tid. Vi får vara tacksamma att läkarvetenskapen har gått framåt så mycket. Tänk bara på min pacemaker.
Du har aldrig lite att "komma med". Jag tycker att det är så intressant att läsa om livet där du bor, inte så långt ifrån mina barndomstrakter.
Att se bilder därifrån är som att vara "hemma" igen. Så jag hoppas att du kan skriva ibland. Saknar dig annars. Men jag kan förstå om du har mycket omkring dig med alla barn och jobbet dessutom.
Den känslan har inte jag, om samma sak, det kommer inte fram i din blogg.
Tack snälla Lena, roligt att du finns här. Kram.

 
Augusta

Augusta

24 maj 2019 11:40

Håller med dig, tillbaka blickar är intressanta. Tänk klockan blev till på 1500 talet. Svårt att tänka sig. Men mycket vackert kommer från 1500 talet och framåt.
Det gör ni rätt i, att upptäcka och uppleva nya saker, vyer m.m ger ny energi till kroppen och allt blir så mycket trevligare :D
Visar en restaurang från Sundbyberg i mitt blogginlägg. Kanske någon som du och mysingen besökt någongång :D
Ha en bra dag/Kram

http://nouw.com/gulahuset

wiolettan

27 maj 2019 09:15

Intressant med klockan och 1500-talet, det låter det. Tekniken har gått framåt under århundradena och det måste vi vara tacksamma över.
Se och uppleva saker sägs berika hjärnan och det kan jag behöva. Liksom ny energi.
Jag ska gå in och titta på din blogg och kolla om jag känner igen restaurangen. Kram.

 
Ingrid

Ingrid

24 maj 2019 20:05

Mora stenar har jag hört talas om, men visste inte innebörden. Hoppas att du får en fin helg tillsammans med din Mysing.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

27 maj 2019 09:17

Jag hade inte heller hört så mycket om Mora stenar men det var intressant att se stenarna som var inristade för så länge tillbaka.
Tack Ingrid och kram till dig.

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

25 maj 2019 07:35

Vilket intressant ställe ni åkte iväg till. Mysigt att läsa att din storebror längtar ut. Detta var helt ny information för mig. Ängeln gillade jag. Förstår att platsen födde många undringar.
Helgkram Bosse

http://gotlanduppochner.com

wiolettan

27 maj 2019 09:26

Ja, det var ett trevligt och litet ställe, eller muséum.
Min storebror åker gärna ut på trippar. Är mycket allmänintresserad och följer med i vad som händer och sker. Pigg för sin ålder, bara lite svårt att gå, går med käppar, ingen rullator vill han ha.
Ängeln hade tydligen sin plats där och verkade ha funnits där länge. Kram.

 
Kraka

Kraka

25 maj 2019 11:16

En av mina klasskamrater bodde i närheten av Mora stenar. Tror det var i Lagga som inte ligger så långt därifrån. Så Mora stenar cyklade man till lite titt som tätt. Klasskamraten är numera kyrkoherde på Öland.

Ha en fin lördag!
Kram

http://kraka.moah.se

 
wiolettan

wiolettan

27 maj 2019 09:31

Då känner du till platsen mycket väl. Lagga såg jag ingen plats som hette, men det kanske berodde på att vi kom ifrån ett annat håll. Ha det bra och kram till dig.

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards