Direktlänk till inlägg 30 maj 2023

Ett arbetsliv i sammandrag.

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16



Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.



 


Det gick bra men vi tog bara en kort liten tripp. Det kändes, men gick bra. Upptäckte att vi ska nog åka på en liten längre tur.  Vi åkte bland annat förbi en av mina gamla arbetsplatser.


   

Jag har ju jobbat här i Akalla, på Volkswagen. Vi sålde nya Volkswagen, Porsche och Audi, plus en hel del begagnade bilar av olika märken.



   

Jag började 1966 och firman hade då sitt huvudkontor på Lindhagensplan. Den bytte namn många gånger, liksom jag bytte arbetsuppgifter och chefer.  Firman hette Scania Bilar Norr, Volkswagen i Stockholm,  Volkswagen Center, Din Bil, bland annat.


 


Jag började som Adrema operatris, som det hette. Präglade kundplåtar och gjorde adressändringar och lite av varje. Sedan kom jag till försäkringsavdelningen och hade hand om försäkringar och sånt. Flyttade därefter till Ulvsunda och började jobba med avtal beträffande lastbilar, ja tyngre fordon. Efter det kom jag till Leveransavdelningen, fick gå på en kurs på IBM och blev den första på firman som körde halvautomatisk maskin. En skrivmaskin som delvis hade minne.



Sedan kom ju datorer in i bilden, nya kurser och jag hade hand om alla kontrakt. Efter det en flytt igen till Ekonomiavdelningen, där jag administrerade Leasingavtal. Vi var 2 tjejer som hade hand om hela Leasingflottan. Ett stort och många gånger ansträngande jobb. Därefter flyttade jag till Akalla och jobbade på reskontran, in och utbetalningar. De som betalade in sina bilar på bank och postgiro. Därefter började jag som huvudkassörska och då var nästan allt arbete databaserat.  Att betala många hundra tusen kronor genom ett knapptryck blev vardag för mig. Ibland miljoner.


Slutade mitt arbete och fick avtalspension i februari 2004. Tog då hand om min dåvarande man som var dålig. Efter det att han hade avlidit i augusti samma år så tyckte firman att jag skulle komma tillbaka, jobba extra, men det var så mycket som hade hänt så jag avstod.  Jag var då 63 år. Har alltså varit pensionär i snart 20 år.


Som pensionär har jag inte så många måsten utan kan disponera tiden lite själv, beroende på ork och så. Ja, Mysingen har ju en stor del av tiden och han är en planeringsperson, allt ska planeras och helst i god tid. Inte lätt att rubba cirklar där inte.


Nu har han planerat en resa till Värmland så vi blir borta några dagar. Åker i morgonbitti. Datorn blir hemma och hjälper till att vakta, så vi syns nästa vecka någon gång.




 


Var rädda om er och varandra.





 
 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

30 maj 2023 17:10

Trevligt att minnas sina jobb, intressant, stora förändringar när datorerna kom. Visst är det skönt att disponera sin egen tid, bara man trivs med det. <
Det går nog bra att sitta i bilen, bara man tar korta pauser och rör på sig ibland (jag vred knäet när jag satt för lände och skulle upp).

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

30 maj 2023 21:08

Det var en helt annan tid på 1960-70 talet då det gällde det tekniska. Svårt att föreställa sig, men intressant att tänka tillbaka på.
Ja, jag hoppas att det går bra med allt.
Oj, jobbigt för dig med knäet.

 
Hannas krypin

Hannas krypin

30 maj 2023 17:22

Vad intressant att läsa om ditt jobb. Det skiljer väldigt mycket från mitt jobb som är inom vården. Trevligt med en resa. Hoppas att ni får det toppen!

http://hannaskrypin.se

wiolettan

30 maj 2023 21:10

Det var länge sedan så mycket har fallit i glömska men i stora drag så kommer jag ihåg och en del sitter djupt inristat.
Ja, det är skillnad. Jag tänkte som ung bli sjuksköterska.
Tack Hanna.

 
znogge

znogge

30 maj 2023 17:49

Så kul att få veta lite mer om ditt arbetsliv och vad du sysslat med under åren. Visst blev det stora förändringar när datorerna gjorde sitt intåg.
Så trevligt med en liten resa så jag önskar er en god tur. Ni får pausa lite då och då så går det säkert bra.

Kram

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

30 maj 2023 21:12

Det känns ju mycket länge sedan och det är inte ofta jag tar upp det.
Datorerna gjorde mycket av jobbet enklare, men också tråkigare på ett sätt.
Ja, tack Znogge. Vi hoppas på bra väder och att vi orkar.
Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena" title="http://blogspot.com]Anna-Lena" target="_blank">blogspot.com]Anna-Lena

30 maj 2023 20:42

Spännande att få veta lite om ditt arbetsliv. Verkligen många olika uppgifter du haft.
Planera är väl bra, men lite spontanitet behövs också.
Ha en fin resa. Kram!

http://femfemman. blogspot.com

wiolettan

30 maj 2023 21:13

Jo, så var det. Många olika arbetsuppgifter allt eftersom åren gick. Det var bra så fick jag lära mej mer och mer av olika saker. Nyttigt.
Håller med dig Anna-Lena.
Tack.
Kram!

 
Primrose

Primrose

30 maj 2023 20:45

Den boken har jag tänkt köpa! ,-)
hoppas nu verkligen att ni kommer till ångermanland. Förstår din önskan!
Intressant jobb. Kul att få¨veta. Mycket att ha i huvudet, speciellt stora summor pengar. Sälja bilar, intressant! ,-)
Den blomstertid, så vacker!
Hoppas resa till Värmland blir jättefint med mycket sol! Ha det så fint Varm Kram Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

wiolettan

30 maj 2023 21:17

Den är verkligen läsvärd, boken om Allan Mann, så läs den.
Ja, det var flera år sedan jag var till Ångermanland nu. Pandemin kom ju emellan också.
Ja, det var intressant jobbet, men också mycket ansvarsfullt många gånger. Det får ju liksom inte gå fel då man har att göra med andras pengar, som exempel. Men så är det på många arbeten, det måste fungera.
Det är en mycket fin psalm och passar mycket bra denna årstid.
Tack Primrose. Vi hoppas att vi får bra väder och att allt går bra.
Kram!

 
Ingrid

Ingrid

30 maj 2023 23:12

Så roligt att få läsa om ditt yrkesliv! Du, liksom som jag växte in i den digitala världen via våra arbetsplatser, fast jag började mycket senare än du.
Hoppas att ni får en riktigt trevlig tur till Värmland och att ni så småningom också tar er till ditt älskade Ångermanland.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

9 juni 2023 09:24

Det var ju en hel annan tid då det gällde det tekniska och datorer fanns inte. Allt var så annorlunda.
Tack Ingrid.
Vi fick en fin resa till Värmland och fick mersmak så kanske kan vi åka upp till Ångermanland vad det lider.
Kram!

 
Ditte

Ditte

31 maj 2023 19:51

Vad roligt och intressant med er biltur och att du berättar om din yrkesbakgrund. Och visst blev det stor skillnad för både dig och många när datorerna gjorde intrång. Minns så väl jag också inom skolans värld. Jag låg efter men lärde mig mer efter hand. Hade ju många år att jobba kvar. (Gick i pension när jag var 62 och det kändes bra att då disponeraa min tid. Just som du tänkte, )
Hoppas ni får en fin resa och ser fram emot att få läsa och se bilder när du är hemma igen-
Varm kram

http://https://dittemitti.se

wiolettan

9 juni 2023 09:29

Det var trevligt att komma ut lite, men ibland kändes det allt.
Det är intressant att tänka tillbaka på hur det var förr, men många gånger så är det svårt att föreställa sig att det har gått så fort framåt, med tekniken.
Då gick du i pension lite tidigare. Förstår att det kändes bra, det blir ju helt annorlunda och beroende på vad man gör av sin tid så kan det bli riktigt intressant.
Tack Ditte. Ja, det blev en bra resa och det var skönt att kunna ta det lugnt och i vår egen takt. Jag tog färre bilder än jag brukar, kanske inte orkade.
Kram!

 
Augusta

Augusta

1 juni 2023 13:11

Hej på er, någonstans i Värmland :D Vad trevligt att ni är ute på äventyr igen. Under några sommarmånader lever verkligen Sverige upp. Hela Sverige blommor och så mycket att se och uppleva.
Resan till Ångermanland, tänk på att ni kan ta in på hotell lite här och där. Under sommaren har ju hotell lite billigare priser vilket är tur för oss äventyrare :D
Ha det trevligt på resan.
Kram till er båda

http://nouw.com/gulahuset

wiolettan

9 juni 2023 09:31

Hej Augusta. Ja, det var trevligt och nästan trevligast var det att komma hem igen. Märkligt, men så är det nu för tiden.
Men visst, nyttigt och intressant att se något annat, man lär sig hela tiden.
Ja, ´vi har tänkt på det gällande resan till Ångermanland och det lär väl bli så också, någon hotellvistelse eller så.
"Oss äventyrare" låter bra.
Tack och kram från oss.

 
wiper

wiper

5 juni 2023 08:33

Vad härligt att det fungerade att åka lite längre. Intressant att få veta lite mer om ditt arbetsliv

Det låter så likt det jag varit med om med att arbeta och sen gå kurser och få andra arbetsuppgifter. Det lät spännande ditt jobb

Lycka till på er resa som ni nu är ute på. Njut och ha det bra

Kramar!

http://wiper.bloggplatsen.se

wiolettan

9 juni 2023 09:34

Det känns bra att testa och se var gränserna går, men ännu så länge så går det.
Jag har ju gjort en hel del i mitt arbetsliv, många olika arbetsuppgifter, men inte så många olika arbetsgivare.

Kurser var för mig ett rött skynke ett tag. Det var så många kurser som jag blev skickad på så hälften skulle räcka. Till och med en charmkurs, men den hjälpte inte heller.
Tack Malin.
Kram!

 
Geddfish

Geddfish

6 juni 2023 11:57

Det vore ju roligt om ni klarade av den långa resan till Ångermanland! Hoppas värmlandsresan gick fint nu.
Kul att läsa om ditt arbetsliv. Lite liknar det väl mitt men jag jobbade med helt annat, dock ett slags kontorsjobb, där datorn kom in i arbetet på fullt allvar i början på 70-talet. Men jag har alltid tyckt att det varit kul.
Många kramar 💖🙏🏻 från Gerd

http://gerd-geddfish.blogspot.se

wiolettan

9 juni 2023 09:37

Jaa, det håller jag med om. Det är ju dryga 60 mil och det är mycket att sitta i en bil, en dag, så det blir, i så fall flera dagar.
Det gick fint på Värmlandsresan, mycket att se och vackert var det också.
Kontorsjobb kan ju vara lite tråkigt för vissa, men i mitt fall så blev det varierat så det räckte. Mycket med nytt och nyheter var det också i bilbranschen.
Fint att du har trivts Gerd, mycket lättare och roligare då att gå till jobbet.
Kram!

 
Göran

Göran

7 juni 2023 05:41

Värmland har jag besökt några gånger men det är länge sedan nu. Nåt av 90-talets första år hyrde vi en husvagn och besökte bl.a en campingplats på Hammarö i Vänern nära Karlstad. Roligt att få hälsa dig välkommen tillbaka till Västernorrland även om jag själv bor i det sydligare landskapet, Medelpad. Ha en bra resa!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

wiolettan

9 juni 2023 09:40

I Värmland hade vi varit en gång förut också, men detta blev ju lite mera intensivt och många mil som vi åkte.
Vänern, det är en fin sjö och den har jag varit ute med båt på, men det blåste och jag var så rädd. Det var en liten motorbåt bara.
Vi åker ju förbi Sundsvall om vi åker till Ångermanland, så jag kan vinka till dig.
Tack Göran.

 
Bosse+Lidén

Bosse+Lidén

7 juni 2023 11:48

Vad mycket intressant du varit med om inom ditt yrkesliv. Kul att du delade med dig. Hoppas resan gått bra på alla sätt och vis. Sedan är det förhoppningsvis, om några veckor, dags för den lååånga trippen norr ut.
Kram Bosse

http://gotlanduppochner.com

wiolettan

9 juni 2023 09:44

Det har varit intressant och många gånger berikande, men i och med att datorer kom in i bilden, så blev det mycket nytt att lära sig och dessa kurser var inte min grej.
Tack Bosse. Ja, resan gick bra och det var skönt att komma hem igen. Borta bra men hemma bäst, det stämmer in på mig.
Vi hoppas nu på en Ångermanlands resa.
Kram!

 
Lena i Wales och lite överallt

Lena i Wales och lite överallt

11 juni 2023 09:07

Intressant att läsa om ditt arbetsliv.

http://lenaiwales.wordpress.com

wiolettan

13 juni 2023 10:21

Tack Lena. Det blev en del som jag tog upp här, men inte allt.

 
Stefan N

Stefan N

7 oktober 2023 10:39

Kul att läsa om ditt arbetsliv. liknar mitt men jag jobbade då med helt annat, dock ett slags kontorsjobb som man kan jämföra.

http://www.testlabbet.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 26 maj 2023 09:31


  Jag har tyckt om att läsa böcker ända sedan jag var tonåring. Som barn kommer jag inte ihåg att jag läste, mer än läxorna då, men inte mycket mer. Men, sedan då jag kom upp i 12-13 årsåldern så växte mitt intresse för böcker.   Vi hade inte s...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards