Direktlänk till inlägg 19 oktober 2022

Dalai Lama lär ha sagt…

Av wiolettan - 19 oktober 2022 08:52


… En gång om året, åk till en plats

där du aldrig har varit förut.


Jag tycker om dom orden. Jag kan ta dom bokstavligen, alltså ge mig iväg på en resa, en liten miniresa kanske, men bara detta att besöka ett ställe som jag aldrig besökt förut, nya intryck, nya vyer och inte minst kan det bli nya utmaningar. Vi människor mår bra av det och jag kan tycka att det känns bra, i den mån jag orkar, för att inte alldeles stagnera.



Eller jag kan resa i tankarna, minnena eller böckernas värld.


Jag är glad och tacksam att jag har Mysingen som också tycker om att se nya platser, det behöver inte vara så märkvärdigt, men något annat bara. Tack vare honom så kan jag fortfarande komma ut och hemifrån ibland.


Resan till Enköping som jag har berättat om i tidigare inlägg var intressant på många sätt. Eftersom jag älskar blommor så ville vi också besöka någon av Enköpings parker. Vi besökte inte alla för det finns fler än 20 vackra parkmiljöer i Enköping, av olika karaktär.


Ni ska få följa med på en kort tur till Drömparken. Del ett av parken anlades år 1996 och del två 2002, del tre år 2015. Den är ritad av en holländsk arkitekt, fast den tredje delen ritades av en svensk, Johan Arvidsson.

Jag tog en del bilder, men inte så många, gick mest och njöt av dessa fina blomster så här i hösttider.


   

Det var så fint och på många ställen så ombonat, på något sätt. Härligt att vandra där.


 

Här syns skuggan av två nöjda vandrare.


 

Dessa rundlar, gav ett mysigt intryck och det var fint därinne.


 

Det blommade för fullt, fast det nästan var i oktober månad.



 

Här står det 11 på en lapp. Det var en lärarinna som gick där samtidigt som oss, i tidiga ottan och satte lappar på olika växter. Hennes skolklass skulle under dagen gå där och lära sig lite om trädgården och dess  blomster.



 



 

Vad denna staty var, det har jag glömt.


   

Något annat som vi var och tittade på var Enköpings Museum. Ett museum som berättar om kommunens kulturhistora från stenåldern till nästan våra dagar. Musèet är inrymt i en byggnad ifrån 1780-talet.


  

Nostalgi, är bara förnamnet då jag såg dessa kappor ifrån 1960-talet.


  


Det fanns en mängd av dopklänningar. En hel utställning om dop, dopseder och dopkläder under 200 år.  Många av de vackra dopklänningarna hade används av flera generationers barn, barnbarn och så vidare, deras namn och årtalet var broderat in i klänningarna. Så intressant att få ta del av. Det var rad efter rad med dopklänningar. Ni får se en kort rad.


   

Symaskiner från mängder av år bakåt, tyckte jag också om att få en inblick i, deras historia. Jag ska inte trötta ut er med det, men några maskiner ska jag visa.


 


 


 

Den ena finare och märkligare än den andra.


  

En sådan kände jag inte igen, men det gjorde Mysingen. Han hade på 1960-talet i det militära jobbat med en dylik tingest. Fälttelefon.



 

Ett vardagsrum, tidstypisk för 1950-60 talet.


 

Golvet vid toaletten var inte mysigt att gå på. Blev nästan vimmelkantig, plus att samma rutmönster gick upp på väggarna. Ja, det var verkligen något "uppåt väggarna".


Det fanns väldigt mycket och intressant att se och uppleva i denna lilla mysiga stad.  Vi hyrde rum på hotell Plaza Astoria, där vi också kunde äta både en god frukost och lunch.


Det var gamla gator, så tillvida att det inte var asfalterat som gator är nu, utan det var stenbelagt. Lite svårare att gå på, tyckte jag som är ostadig.


 

Lugnt och skönt på morgonen, ingen storstadstrafik, som vi är vana vid.


    

Strandlinjen fascinerade mig. Vi såg flera sådana, både där det stod år 1400 och som i det här fallet år 1200. Hela Enköpings stadskärna är ju klassad som fornlämning. Här gick alltså strandlinjen år 1200. Jag stod ungefär där jag har tagit bilden ovanför, nästan vid Westerlundska gården, där läkaren som jag skrev om bodde. Tänka sig att vattnet gick dit upp.


Sigmund Graff hade så rätt då han sa:


Det bästa med en resa upplever man där hemma, dels före, dels efter.



 
 
wiper

wiper

19 oktober 2022 11:18

Jag gillar också dom orden. Vilka härliga bilder och så mycket man får se som lockar nästa gång vi åker till Enköping. Parken har vi varit till varje år utom i år. Det var smart detta med lapparna

Vad lockande att få se dina fina bilder från Enköpings museum som vi aldrig besökt trots att vi varit till Enköping så många gånger genom åren. Tack för tipset

Jag blir också vimmelkantig av såna mönster och ännu värre nu med ögat som inte stämmer med det andra

Mina föräldrar hade inte en sån pampig inredning på 1950-talet utan mer stilrent. Häftig med strandlinjen. Javisst är det härligt med en bra partner som man kan uppleva saker med

Ha en fin onsdag
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

wiolettan

19 oktober 2022 16:57

Det var en fin anlagd park och jag tror att det skulle vara än mer tjusigt att besöka den på sommaren. Men, den var vacker nu också förstå.
Ja, lärarinnan gick och satte upp mängder med lappar, jag tror det var över 20 st, så barnen hade säkert mycket att stå i senare på dagen.
Det fanns en hel del att se på muséet, jag har bara tagit med en del. Är man intresserad av historia, eller förr i tiden, då är det mycket givande att vandra där.
Förstår att du skulle ha det svårt med detta märkliga rutmönster. Jag tyckte att det var jobbigt och även Mysingen.
Visst var det häftigt med strandlinjen om man tänker på hur vattnet har runnit undan. De tär ju ännu märkligare då man är där på plats.
Det är en fördel av vi båda tycker om att åka och se andra platser.
Tack detsamma önskar jag dig och din man.
Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena" title="http://blogspot.com]Anna-Lena" target="_blank">blogspot.com]Anna-Lena

19 oktober 2022 12:08

Tänk vad mycket det finns att se och uppleva, o en ganska så intetsägande stad. Enköping..vad ska man där att göra, tänker jag. Enköpingståget... låten...är den enda relation som jag har till den staden.
Men en härlig tanke...att besöka en ny plats. Tror att vi gör det lite då och då. Men nu blev jag öite sugen på en resa i höst.
Parken ser väldigt fin ut, även i höstskrud. Ha det gott! Kram

http://femfemman. blogspot.com

wiolettan

19 oktober 2022 17:02

Enköping är ju en liten stad men eftersom den är gammal och klassad som fornlämning så är det gamla kvar liksom. Inte riva och bygga nytt som det har gjorts på många andra platser, Stockholm till exempel.
Så är ju vi människor intresserad av olika saker och även olika platser att besöka, så ta "Enköpingståget" och kolla.
Det är bra att passa på innan kylan och halkan kommer. Hoppas att ni får tillfälle till en resa.
Tack, ha det fint du med.
Kram!

 
Ingrid

Ingrid

19 oktober 2022 13:58

Vilken vacker park och så ett intressant museum också. Svärmor hade en sån där trampsymaskin. Den stod uppe på hallen och där satt jag minsann och lappade och lagade. Det där toalettgolvet/väggen var verkligen uppåt väggarna. Så hemskt!
Ha det gott wiolettan!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

19 oktober 2022 17:05

För att vara så sent på hösten så var det en fin park, mycket var grönt och fint fortfarande och den verkar skötas så bra.
Riktigt roligt att få se dessa symaskiner på plats. En del begrep jag mig inte riktigt på.
Trampsymaskin har jag också använt hemma i mitt föräldrahem.
Hoppas att de ändrar detta golv. Fast jag tror inte att det bekommer unga människor, men vet ej.
Tack detsamma Ingrid.
Kram!

 
Geddfish

Geddfish

19 oktober 2022 14:58

Se där, då kom jag till Enköping, en stad som jag aldrig har varit i.
Jag tycker också det är kul med gamla saker och historia även att se nya vyer.
Symaskinerna, ja. Min mamma hade en trampmaskin, den fick jobba hårt, hon sydde kläder. Jag köpte min el-symaskin år 1969 och den funkar än, har haft den på renovering ett par gånger, men numera står den så fint i garderoben.
Tack för ett fint resereportage!
Varm kram!

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
wiolettan

wiolettan

19 oktober 2022 17:11

Så bra, det är roligt att kunna komma ut och se nya saker men ibland så är det trevligt med reportage också, samt bilder, får drömma sig dit kanske. Roligt att du ville vara med.
I Enköping finns det mycket med historiska inslag och jag har skrivit tre inlägg om staden, kunde ha skrivit fler, men nu är ni trötta och kanske vill följa med till en annan stad.
Trampmaskinerna som vi sydde på som unga, används inte längre. De andra som jag såg där var ju bara så gamla.
I garderoben? Då syr du inte längre då? Kanske som med mig att synen inte är som den borde vara för att kunna jobba ordentligt vid maskinen.
Tack Gerd.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Znogge

Znogge

19 oktober 2022 18:48

Kloka ord som det ligger väldigt mycket i. Man behöver dessutom inte resa så långt för att uppleva nya och fina miljöer. Det var den vackra parken och den intressanta utställningen ett bra bevis på. Att titta på äldre klädmode tycker jag är väldigt intressant.

Önskar en god kväll nu!

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

19 oktober 2022 19:08

Det är det som är så fiffigt. Vi åkte denna gång inte många mil men fick se mycket mer än jag trodde av äldre saker.
Parken gav mersmak, men det kanske blir fler tillfällen.
Utställningen, ja det var roligt att det var en sådan precis då vi var där.
Tack och detsamma önskar jag dig.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Gunnel

Gunnel

20 oktober 2022 11:58

Dalai Lamas ord är tänkvärda. Så borde man naturligtvis göra. Drömparken är underbar och museet väldigt intressant. Jag gillar gamla symaskiner och har en del som prydnad. Spännande att få veta mer om gamla dopseder. Kram

http://https://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

wiolettan

20 oktober 2022 20:06

Jag gillar också dom orden. Kan man så är det många gånger härliga upplevelser, nya vyer inte minst.
Drömparken gillade jag och skulle vilja åka dit en annan årstid också.
Förstår att du gillar symaskiner, du som är så duktig på att sy och är så kreativ inom det området.
Trevligt att du också har gamla symaskiner.
Ja, det var en fin utställning om dopseder.
Kram!

 
Anki

Anki

20 oktober 2022 12:08

Kloka ord! Jag gillar också att se nya platser - och det behöver inte vara långt borta.
Tack för ännu mer om Enköping! Fina bilder! Många fina parker finns det där - och min farmor berättade ofta om Dr Westerlund.
Jag har "hans" blomma i mitt sovrumsfönster på vintern - på sommaren står den på balkongen.
Min farfarsfar hade bageri i Enköping och farfar och hans bröder blev också bagare ...
önskar dig en fin torsdag!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

20 oktober 2022 20:15

Håller helt med dig om det. Har man inte varit där förr så blir det ju nytt och spännande och ibland är det trevligt att återuppleva vissa platser också.
Parker, ja det fanns det gott om, vi var inte till alla. Dr Westerlund var ju en intressant person att lära sig mer om. Tydligen mycket kunnig. Tänk att din farmor var bekant med honom.
Roligt att du kan njuta av blomman år efter år.
Tack och jag önskar dig en finfin kväll.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

20 oktober 2022 21:27

Instämmer helt i det Dalai Lama sagt. Drömparken har jag besökt för några år sedan när jag var här på resejobb. Verkligen minnesvärt och väldigt roligt att komma tillbaka hit nu med dig.Fina bilder!
Intressant också med museet. Här har jag aldrig varit men skulle gärna besöka det.
Nu har du inspirerat mig till ett besök här. Men väntar till våren-
Stort tack för besöket och de fina bilderna.
Varm kram

http://https://dittemitti.se

wiolettan

21 oktober 2022 08:56

Då vet du hur fint det kan se ut där i Drömparken. Kanske att det är ännu vackrare tidigare på sommaren, eller rent av på våren. Trevligt att du ville vara med.
Det är mycket fint där och bilderna mina gör inte parken rättvisa, men tjusigt var det i verkligheten.
Jag tror att detta muséet var tre våningar, om jag inte missminner mig, mycket med historia.
Håller med dig, till våren är nog en mycket bra tid, både att besöka trädgårdar och se hällristningarna.
Tack Ditte och kram till dig.

 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

21 oktober 2022 08:19

Fina bilder du har! Enköping är så fint, inte varit där men sett bilder, läskigt med såna golv och gator, ha en fin dag.

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

21 oktober 2022 08:58

Tack Hannele.
Håller med dig om Enköping, en fin liten gammal småstad.
Ja, golvet blev jag nästan snurrig av och jag skulle inte vilja gå på sådana gator heller, bättre asfalterade, men dessa är ju lite till åren.
Tack och detsamma till dig.

 
slither io

slither io

Torsdag 28 mars 02:56

The Slither.io community welcomes both casual and hardcore gamers. Its accessible gameplay allows casual players to jump in for quick bursts of fun, while its strategic depth and competitive nature provide a long-term challenge for hardcore gamers seeking mastery.

http://https://slithergame.io

 
slither io

slither io

Torsdag 28 mars 02:57

Slither.io serves as a stage for individual brilliance and skill. Players can showcase their strategic prowess, quick reflexes, and cunning maneuvering to dominate the neon arena and climb the leaderboards. The game rewards skillful play and recognizes the achievements of its most talented players.

http://slithergame.io

 
That's Not My Neighbor

That's Not My Neighbor

Måndag 8 april 07:00

Det är värdefullt att ha någon att dela dessa upplevelser med och att kunna ta del av naturens skönhet och mångfald, som den vackra Drömparken i Enköping.

http://thatsnot-myneighbor.io

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards