Alla inlägg den 22 mars 2015

Av wiolettan - 22 mars 2015 09:09


Häromdagen var mysingen och jag på en guidad tur i Stockholms Stadshus.


 


Jag har varit "uppe på toppen" med underbar utsikt förut, men jag hade aldrig varit inne i stadshuset och sett alla dessa pampiga salar. Blå Hallen hade jag sett. Två gånger har jag varit på stor fest där. Då jag jobbade på bilfirman Volkswagen så hade de ofta sina stora fester där. Då jag första gången var där fick min kompis Ingrid guldklocka och andra gången jag var där var det min tur att få guldklocka. Alltså vi hade jobbat 25 år i samma firma.


Men nu skulle jag få se de andra rummen. Det var intressant och guiden var påläst och kunde mycket.


Stockholms stadshus ritades av Ragnar Östberg och invigdes 1923. Tog cirka 15 år att bygga.  Det består av omkring åtta miljoner tegelstenar och på toppen av det 106 meter höga tornet så ståtar det Svenska riksvapnet Tre Kronor.


 

Blå Hallen. Kan tyckas ett märkligt namn på denna pampiga sal men det var meningen att den skulle målas blå men så ändrade sig arkitekten och behöll tegelfärgen, ändrade inte namnet som den tidigare hade fått.


 

Här anordnas många fester, Nobelfesten bland annat.


 

I Blå Hallen finns Skandinaviens största orgel med 135 stämmor och tusentals pipor.  Här sitter organisten och spelar och en trappa upp kommer ljudet ifrån alla piporna. Mäktigt.


 

Rådssalen är detta, där Stockholms kommunfullmäktige sammanträder var tredje vecka.  Varje pulpet hade en namnskylt så vi kunde se var var och en hade sina platser. Där framme, lite upphöjd sitter den som leder mötet. Tjusigt värre ovanför huvudet.


 

Inredningen är storslagen, med ett 19 meter högt tak. Åhörarläktaren har plats för cirka 200 personer.


 

Gyllene salen. Den kommer inte till sin rätt här, men den var vacker.


 

Med gyllene speglar och kristallkronor.


 

Och, med Mälardrottningen, symbolen för Stockholm, upptar hela fonden. Hon håller spiran och kronan i händerna och i hennes sköte kan man se Stockholms Stadshus. Man kan också se moderna stadsmotiv från New York och Paris. Den är gjord av mosaik.



Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards