Direktlänk till inlägg 11 januari 2017

Oxveckor...

Av wiolettan - 11 januari 2017 10:12


…det är det som är nuet. Jag känner det inte så, kanske på grund av att jag är pensionär och inte behöver iväg till ett jobb varje dag, eller inte behöver slita så hårt.


Det kallas för oxveckor den period som är mellan trettondagshelgen och fettisdagen, enligt en tradition. I Ångermanland räknar vi 9 veckor efter jul för oxveckor, i alla fall förr i tiden. Sedan börjar det bli lite ljusare och solen värmer mer.


Oxveckor eller inte, det är mer vardag nu, på något sätt, inga extra helgdagar förrän påsk. Vi får njuta av det som varit och jag tycker att vi har haft en finfin jul och nyårshelg.


Besök och umgänge med nära vänner och lite släkt, så som många vill ha det. Jag tycker också det är roligt och trevligt, i måttliga mängder, är ingen direkt sällskapsmänniska sådär, men tycker att det är trevligt att träffa vissa personer och utbyta erfarenheter och tankar.


Mathias, till exempel, han ringde och ville komma och hälsa på. "Farmor, får jag komma över och prata lite"? Han bor cirka  11,5 mil, tror jag härifrån och fram och tillbaka med tåg tar ett tag, men det är roligt att han vill komma. Då jag efter det att vi hade ätit, frågade vad han ville göra sa han att han vill sitta och "snacka lite om hur det var förr, det ni har varit med om, då allt var annorlunda". Killen är alltså 20 år, helt otroligt. Diska och duka, han ville vara med på allt. Han satt minsann inte och knappade på mobilen.


Två av mina väninnor var också här på besök. Mysingen var också hemma och han tyckte att vi skrattade hela tiden. Ja, vi gjorde nog det. Tre stycken som känt varandra sedan 60-talet, mer eller mindre, har en hel del att prata om och minnas tillbaka på.


Min bror och min förra mans systerdotter var också det kärt besök.


 

Plus denna lilla fining som är så otroligt trevlig och go. Pälsen, helt underbar, mjuk, len och fluffig.


   

Sitter så snällt och poserar, om den är på det humöret, annars kan det vara en väldig fart och rusch.



 

Här vilar den lite. Jag tog bilden genom speglen, så den märkte mig inte.



 

Här smakar vi på mina hembakade kakor. Fick chokladasken som står på bordet och den rymmer många bitar så vi har en del kvar fortfarande.


 

I söndags var min äldste bror här. Han har varit sjuk en stor del av december så det var så skönt att se honom igen. Jobbigt att få influensa i den åldern. Lite smalare och lite tröttare.


Idag tvättstugan. Jag säger bara det, oxveckor.



 
 
Gunnel

Gunnel

11 januari 2017 13:00

Så trevligt besök du har haft. Ditt barnbarn verkar var en underbar grabb. Jag hoppas att Rasmus också vill fortsätta komma och hälsa på mig när han når den åldern. Idag vräker snön ner hos mig och det blåser rejält. det blir inga längre bilturer frö mig idag med andra ord. Läste att du fortfarande inte kan kommentera. Vet inte riktigt vad som hänt med bloggen. Trist! Kul i varje fall att du kan gå in och läsa. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

wiolettan

11 januari 2017 14:31

Jaa, det har varit mycket trevligt. Rasmus verkar vara en fin kille och du ska se att ni får ha det mysigt tillsammans även då han har växt upp.
Håller med dig, skönt att jag kan läsa hos dig i alla fall, men kommentera, där är det kört, kanske min dator som är gammal, vet ej.
Fin klänning som du har efter din mamma, härlig färg också.
Nya inredningstrenden, hoppas att det försvinner snart för inte är det snyggt enligt min smak och inte så trevligt heller, med kläder hängande och liggande framme i rummen.
Kram!

 
Znogge

Znogge

11 januari 2017 13:34

Visst är det mysigt att få besök av nära och kära vilket du verkligen haft. Att skratta gott tillsammans med gamla vänner det behöver vi göra. Hos mig blir det ledigt vecka 8 och dit går det snabbt. Inbillar jag mig i alla fall... Lycka till i tvättstugan.

Kram och ha en fin dag!

http://znogge.wordpress.com

 
Mia

Mia

11 januari 2017 13:57

God fortsättning!
Vad härligt att titta in till dig och få ta del av så mycket fint och värdefullt. Riktigt goda vänner, släkt man håller av och så den närmsta familjen - härliga stunder tillsammans ger laddade batterier och glädje att ta med in i nya året.
Ha det gott!
Kram Mia

http://www.minsoltrappa.se

 
Piedra

Piedra

11 januari 2017 15:51

Men vilket underbart besök du fick! Fantastiskt att en så ung person är genuint intresserad av hur det var förr.
Jag har aldrig stött på uttrycket "oxveckor" förut. Intressant! Ett riktigt bra namn på dessa veckor.
Varm kram ♥

http://enplatsilivet.blogspot.se

 
Comsi comsa

Comsi comsa

11 januari 2017 17:51


Så trevligt du haft det och så mysigt och varmt det ser ut hos dig. :)
Jag föll för den stora vita spegeln, just något liknande är jag ute efter...

Varm kram ❤

http://egopyret.blogspot.com

 
Comsi comsa

Comsi comsa

11 januari 2017 17:52

Alltså spegeln med rutorna i matrummet. :)

http://egopyret.blogspot.com

 
Maria

Maria

11 januari 2017 18:47

Vilken härlig kille du är farmor till. Det är roligt med ungdomar. Roligt med besök och roligt din bror piggat på sig så han kunde komma till er. Oxveckor ... tänk det hade jag glömt. Pratade man alltid om då jag var liten. Nu önskar jag god fortsättning på 2017 och kram på dig!

http://dammsamlare.blogg.se

 
TantGlad

TantGlad

11 januari 2017 18:58

Ja nog har man hört utrycket "oxveckor" och det är Presis vad det är det den här tiden och till påsk dröjer det. Inga helger som sagt.

Kul att ungdomen vill lyssna på vad äldre har att berätta för det är ju det som är liksom poängen att saker och ting (händelser) lever vidare och fortsätts berättas från generation till generation. Kul !!

Mysigt med nära och kära och att få umgås lite..
Stor kram till dig fina bloggvän.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Tove Olberg

Tove Olberg

11 januari 2017 19:50

Så roligt att barnbarnet ville komma och prata om hur det var förr!Guld värd tänker jag!
Härliga besök och katten är fin och mysig. Så trevligt ni har det; varmt och ombonad!
Varm kram

http://toveolberg.blogspot.se

 
Eva

Eva

11 januari 2017 20:32

Härligt med besök o familjen o du har ju fullt upp :) ja jag är glad för din skull, hoppas du får en mysig kväll med ditt <3 kram

http://evasblogg.blogg.se

 
Ditte

Ditte

11 januari 2017 23:31

Oxveckor är det! Ett uttryck jag lärade mig som barn och det är ju länge sedan. Mne som pensionär så har de fallit i glömska.
Så mycket trevligt du varit med om med besök i lagom protioner. Roligt med gamla väninnor och man kan sitta och skratta tillsammans. En befriande känsla.
Och ditt barnbarn som vill komma och verkligen umgås. (Utan mobil...) Verkligen trevligt. Och extra roligt att han ville veta me rom hur det var förr för det är ju idag ett stycke historia.
Ditt fint dukade kaffebord ser så inbjudande ut med alla kakor och vackar ljus.
Det gläder mig att du haft fina dagar och visst kommer det även nu fina dagar.
Stor kram !

http://akker.blogg.se

 
gun

gun

12 januari 2017 19:13

Oxveckor har man hört talas om. Vad kul med så mycket besök och att killen är så intresserad av att höra dig berätta om förr. Det är något jag är ledsen över att jag inte kommer ihåg det min farfar berättade. Jag var för liten att minnas allt. Men historierna (Skrönorna) om Anthilia kommer jag dock ihåg:).....
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
Primrose

Primrose

12 januari 2017 20:58

Du verkar ha haft det mysigt ,-)
Fin kille, kul att han är intresserad, då är det kul att berätta! ,-)
Oxveckor måste fråga mamma själv har jag aldrig hört talas om dom, men det kanske bara var där du bodde, men kul ,-)
Så fin katt!
Visst blir det mycket skratt med dom man känt extra länge ,-))
Ha det fint KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards