Direktlänk till inlägg 7 juni 2016

Mer ifrån resan.

Av wiolettan - 7 juni 2016 13:59


Som jag skrev i förra inlägget så bodde vi på hotell Naturrum, alldeles i närheten av Läckö slott så det var klart att vi tog en titt in i slottssalarna, med guide.


 

   

Läckö slott ligger på ön Kållandsö, den näst största ön i Vänern, ett par mil ifrån Lidköping i Västergötland. Det ligger så fint på en udde.


   

Magnus Gabriel De la Gardie bodde där på 1600-talet och han har till stor del präglat slottet, både utvändigt och invändigt. Jag tycker inte att han är speciellt snygg men enligt vår guide så skulle han ha varit den tidens snyggaste man.  I alla fall enligt Magnus fru som fick kämpa för att få honom till äkta man. Honom skulle hon ha och ingen annan.



 

Innergården i slottet.


 

Detta är en fånghåla. Skillnad på fängelser nu och förr i tiden. Ni ser den lilla trappan och där bakom gallret är hålan.




   

Slottsköket.


   

Här står guiden framför sängen där Magnus fru sov. Hon låg inte och sov som vi gör utan satt i sängen. Därför kunde sängen vara så kort, som ni kan se att den är. 



         

Några bilder inifrån slottet. Helt suveräna takmålningar och tapeten på första bilden är original.


      

Men att gå runt i omgivningarna var också trevligt. Vackert och rogivande.


       

Hällristningar                    Minnesmärke                  Milsten.  Ja, vi fick se mycket.


 

Efter slottsbesöket bilade vi vidare.  Vi har en sådan vacker natur i vårt land.



 

Till Herrljunga, Vesene, Tämta till Hedared som har landets enda stavkyrka. Slott och kyrkor älskar jag att besöka och titta på. Insupa atmosfären från gångna tider och fantisera om hur det kanske var förr.

 

Till höger på bilden kan ni bland annat se ett litet skjul där de har sin brandutrustning. Viktigt om det skulle börja brinna i en gammal träkyrka. Denna stavkyrka byggdes i början av 1500-talet.


Vet ni förresten varför det heter stavkyrka? Den är nämligen byggd med "stående timmer" i stället för det som är vanligt, liggande.


 

Altaret.


 

Denna bild har jag tagit uppe ifrån läktaren. Dit upp var det svårt att ta sig, men jag gav inte upp. Det var ingen läktare i vanlig mening, med bänkar och så, alldeles för trångt och litet, men kantorn spelade på orgeln där uppifrån.


Den unga killen som var inne i kyrkan och visade oss omkring, hade tänt alla dessa ljus som reflekterade i min kamera.


 

Sedan åkte vi vidare och förbi Pinocchiostatyn i Borås. Den hade jag heller inte sett förut. En nio meter hög staty i brons. Den här bilden tog jag i bara farten, det var grönt ljus och då stannar inte mysingen.


Fortsättning följer.











 
 
Biggeros

Biggeros

7 juni 2016 15:16

Ja, tycket av män var kanske olika förr. Det hade varit något att införa små fängelsehålor... Då kanske man hade tänkt om mer än en gång... Jag tycker även det är intressant att kika på historiska byggnader. Jätte fint!! Hoppas att du får en fortsatt trevlig resa. Kram

http://Biggeros.blogg.se

 
Znogge

Znogge

7 juni 2016 18:55

Läckö Slott verkar väldigt intressant så det skulle gärna besöka. Finns mycket fint och intressant att se i vårt avlånga land!

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Ingrid

Ingrid

7 juni 2016 19:42

Så fina bilder du delar med dig av. Läckö slott verkar väldigt spännande. Jag är dålig på Sverige och har inte rest runt på så många ställen.
Ha en fin fortsättning på veckan.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ditte

Ditte

7 juni 2016 20:10

Vad trevligt att få återkomma till Läckö slott. Här har jag inte varit sedan ungdomens tider, så det är länge sedan. Jättefina bilder och trevligt att gå med er runt.
Stavkyrkan har jag också besökt, men även därifrån har minnena bleknat på en sådär 50 år, minst. Känner att jag gärna skulle ta mig en tur i landskapet där jag föddes.
Visst är Sverige vackert och det finns så mycket att se. Slott och kyrkor besöker jag också gärna och det är roligt att fantisera om vad som hänt här och hur det en gång varit.
Hoppas på fler delar av resan.
Stor kram och tack!

http://akker.blogg.se

 
Primrose

Primrose

7 juni 2016 21:40

TACK, vilken rundtur du bjöd på nu, vackert intressant ,-)
Läckö slott väldigt fint!
Det andra med, tycker nog att han var snygg den där Magnus Gabriel ,-)
Kul att få se .
Ha det fint KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

 
Comsi Comsa

Comsi Comsa

7 juni 2016 23:22

Så trevligt att gå hänga med på en del av resan. Fina bilder. 🌹

Godnattkram ❤

http://egopyret.blogspot.com

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

8 juni 2016 16:15

Verkar jobbigt att sitta och sova. Fast är man genomförkyld som jag är så ...
Visst är det vackert runt slottet. När vi bodde i Hjo åkte vi dit ibland. När vi bodde i Borås fanns inte "Mannen med den långa näsan". Bra fångat av dig.
Kram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards