Direktlänk till inlägg 2 augusti 2016

Nedslagschock.

Av wiolettan - 2 augusti 2016 07:57


Jag har alltid varit rädd för åskan. Egentligen är det väl blixten då som kan vara farlig, men det är åskan som mullrar och dånar och som barn, är det den som skrämmer mest.



Min respekt för åskan började i tidiga barnaår. Uppvuxen som jag är på landet med mycket skog omkring och nära till åar och små sjöar fick jag lära mig tidigt vad jag skulle tänka på då åskan gick.


Inte vara nära vatten, inte vara nära elkontakter, befinna mig lågt, inte nära stora träd, helst vara inomhus,  bland annat.


Min mamma hade en panisk förskräckelse för åska vilket jag tror beror på att hon hade varit ute på en åker med pappa en gång då åskan slog ned. Pappa höll i ett järnspett och han slängdes iväg flera meter.


Då jag var barn och om åskan satte igång på natten väckte min mamma oss  barn och vi fick stiga upp, klä på oss och sätta oss i köket i ett hörn tills ovädret hade gått över. Vi hade växelstation i vårt hem och fick då lära oss att inte svara om det ringde om åskan var nära. Som barn såg jag aldrig blixten slå ner, eld ur kontakter var vanligt men inget direkt nedslag som jag kan minnas.


Men nu har jag sett det. Ett åsknedslag och det är skrämmande och mäktigt.


Då vi i början av juli, nu i år, åkte hem till Ångermanland och var nästan hemma, kanske ett par kilometer hemifrån började det att regna något så ofantligt mycket och vi hörde åskan mullra. Det var svårt för min man att köra så vi kröp sakta fram. Sikten var stundvis nästan obefintlig.


Just då vi svängde upp vid uppfarten till mitt föräldrahem såg vi en blixt från himlen snett framför oss och samtidigt ett stort eldklot slå ner i marken och så small det, i samma sekund. Ett öronbedövande ljud. Vi kunde inte går ur bilen på cirka en halv timme, på grund av allt regn. Min bror som har en regnmätare sa att det hade kommit 26 mm regn på en halvtimme.


Åskan slog ut en del elektronik hos grannar, som TV, telefon, överfallslarm hos de som inte hade hunnit koppla ur allt.


Hos vår närmaste granne hade hela huset skakat, det var strax ovanför det huset som vi såg eldklotet.



 

Jag hade inte sinnesnärvaro att ta några bilder, då det var som värst. Men då det började att lugna ner sig tog jag en bild inifrån bilen. Ni ser till vänster att det regnar fortfarande. Är tacksam att inte någon person kom till skada.


Nu ska vi iväg och handla lite förnödenheter. Ha en bra dag.








 
 
Comsi Comsa

Comsi Comsa

2 augusti 2016 08:22


🌩☇🌩☇🌩☇🌩☇🌩☇🌩☇🌩☇🌩
Åska är jag livrädd för, som barn älskade jag åska och gick gärna ut och hälsade på den. 😊 Idag gömmer jag mig längst in under badkaret. 😔

Kram på dig ❤

http://egopyret.blogspot.com

 
Geddfishe

Geddfishe

2 augusti 2016 10:30

Jag har STOR respekt för åskan. Mamma och jag var rädda, gick ner i källaren, medan pappa stod på trappan och fotograferade blixtarna. Sicken stolle.
Rädslan har suttit i, men i hyreshus är jag inte rädd.
Stor varm kram ♥

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Znogge

Znogge

2 augusti 2016 10:38

Man ska ha respekt för åskan för det kan gå illa. Samtidigt så tycker jag också att det är vackert på något vis... När jag var liten gick vi alltid ut och satte os i bilen. Hoppas du slipper fler oväder denna sommar.

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Biggeros

Biggeros

2 augusti 2016 13:37

Min mamma är även rädd för åskan. Vi barn fick även beflytta oss till hallen och sitta där tills ovädret var över. Jag tror att hon även hade respekt för åskan sedan barndomen. Visst ska man ha respekt för Tor när han slår ned med sin hammare:))

http://Biggeros.blogg.se

 
Preciosa

Preciosa

2 augusti 2016 17:52

Hej!
Ja jag var livrädd för åska när vi bodde på landet i en skogsbacke med 75 tallar på tomten :( När vi köpte det så hade åskan vält den högsta tallen och även plöjt ett dike utmed hela staketet. Jag gillade inte bo där, tvingade ut man, dotter och hund i bilen mitt i natten...På morgonen frågade alla på jobbet: "vart har du åkt i natt då" :-)
I lägenhet är jag inte rädd...kanske om jag bodde högst upp?
Kram P ♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

 
Ditte

Ditte

2 augusti 2016 22:47

Åska tycker jag heller inte om.Förstår att er upplevelse var obehaglig och du hade ju dessutom minnen av åskan med dig från din barndom.
Jag har upplevt nerslag som liten på landet och vet att vi ibland satt i en bil för att det skulle vara säkrare.
Åskväder och nedslag till sjöss har jag också uppkevt och jag var riktigt rädd, händer inte så ofta.
Även under flygningar har jag upplevt åska och att blixten slagit ner och jag har varit jätterädd.
Jag tycker heller inte idag om när det åskar och blixtrarna far över himlen...
Nu hoppas vi på att dte inte blir fler åskväder i sommar...
Stor kram!

http://akker.blogg.se

 
Lena i Wales

Lena i Wales

3 augusti 2016 09:09

Jag gillar inte heller åskan. Tänk vilken naturkraft!
När jag var liten tog mamma med mej ut till bilen där vi satt tills det var över.
Var nära att träffas av blixten vid en filminspelning för många år sedan. Blixten gick genom hela huset. Hemskt!
Fint sandslott med flaggan nedan.
Kul attha dej tillbaka i bloggvärlden!
Ha en bra dag!

http://leniawales.wordpress.com

 
TantGlad

TantGlad

4 augusti 2016 15:22

Visst är det mäktigt med åsknedslag....men fyy så skrämmande det åxo är. Är skiträdd för åska. Man vet alldrig vad som kan hända.

Ser på din bild att det regnade mycket där.

Kram till fina dig!

http://tantglad.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards