Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

Natur. Skönt.

Av wiolettan - 5 augusti 2017 08:48


I juli då vi var i Trehörningsjö så var det för tidigt för att vi skulle kunna plocka bär, trodde vi. Men se vi hade lite fel. Jag har ätit både smultron, lite blåbär och de bästa bären av alla, hjortronen.


Det verkar inte bli något bra bärår, utom då hjortronen, det fanns i mängder. Tyvärr kunde jag inte själv plocka de fina bären för det var en bit att gå, upp till myrarna. Ja, jag skriver upp, för det är verkligen uppför berget som man måste gå och det är inte min starka sida längre.


 

Här kan ni se att det är brant, på stigen uppför berget. Denna bild tog jag ett annat år, på den tiden som jag kunde vandra upp.


 

Här också ett annat år, men det visar mitt föräldrahem där nedanför berget. Till vänster ladugården, min farmors förmånsstuga, huset där jag är född och det lilla närmast skogen är vår lilla sommaridyll. En av myrarna där vi plockade hjortronen ligger långt upp. Bakom det stora berget.




 

Men denna bild är ifrån i år. Min bror och yngre syster var ute en förmiddag och plockade en mängd av dessa goda bär. Så jag fick smaka också. Min mysing hade aldrig ätit hjortron så där färska och nyplockade förut. Han blev glatt överraskad. "Men är de så här goda, det visste jag inte".


Jag fick med mig två burkar med sylt också. Det ska bli gott att äta till bland annat pannkakor. Mina "småsyskon" är så otroligt snälla och omtänksamma. Svårt att hitta deras like.


 

Här en bild ifrån myren uppe på berget. En djup tjärn som jag blev varnad för som liten. Min mamma var så ängslig varje gång som vi barn var där uppe för att plocka bär. Samtidigt ville hon ju gärna ha lite hjortron för att kunna göra hjortronsylt. Jag förstår henne nu som vuxen. Det var sankt runt om och förädiskt, men vi hade änglavakt många gången. För "Högbrunnatjärna" som den heter, är verkligen djup.


 

En ängel som jag fått. Den är kvar där uppe i stugan.


 

Detta, som naturen har  gjort, påminner också om en ängel.



 

Det är så naturskönt, vackert och lugnt hos min bror.





 
 
Ingrid

Ingrid

5 augusti 2017 16:25

Så vackert det ser ut! Det måste vara en lisa för själen att få koppla av där ett tag.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ditte

Ditte

5 augusti 2017 21:51

Så vackra och rofyllda bilder från ditt Ångermanland. Jag är så glad att du tar mig med hit.
Hjortron har jag aldrig ploackat men jag har ätit dem i form av sylt och även färska som vi fått av vänner. Så gott!
Så fint ditt föräldrahem ser ut, en ren idyll. Lätt att förstå att du trivs att komma hit.
Önskar dig en fin helg och skickar många tankar.
Kram!

http://dittemitti.se

 
Ingen bild

Bosse Lidén

6 augusti 2017 10:33

Mums! Jag uppskattar att läsa din blogg. Härligt inlägg. Du får mig att vilja besöka din barndomstrakt och jag skulle också vilja äta färska hjortron. Änglar är jag också förtjust i. Häftigt att du hittade den i trädstammen. Jag känner igen det där med mammas oro och att jag själv kan känna den som pappa. Så är livet.
Söndagskram Bosse

 
Tove Olberg

Tove Olberg

6 augusti 2017 10:42

Nu njuter jag inläggets alla delar, vattnas i munnen då jag minns min barndoms bärplock och glädjen att stoppa de färska bären i munnen - i synnerhet multer som hjortron heter på norska. och till julaftons efterätt, multekrem vilket är hjortron blandat med vispat grädde! Härliga bilder och härlig text! Naturens egna konstverk är de bästa :-)
Stor kram till dig o hälsa mysingen om du vill :-)

http://toveolberg.blogspot.se

 
geddfish

geddfish

6 augusti 2017 16:45

Verkligen ett grönt, skönt och smakfullt inlägg!
Jag älskar hjortron, men det är sällsynt nuförtiden. Och färdiga sylten, den är svindyr.
Det är jättegott med våffla, vispgrädde och hjortronsylt
Tack för din bildvisning, den blev jag glad av.
Varm kram 💙

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
gun

gun

6 augusti 2017 21:52

Vilka härliga fotografier du visar upp. Färska hjortron har jag aldrig ätit men sylten har jag smakat och tycker om:).
Det är nog många som känner igen det där med föräldrars oro och som vuxen förstår man och jag känner det som mamma till de mina.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
kicki

kicki

7 augusti 2017 08:45

Förstår att du blev trött, branta backar.
I går på nyheterna sa dom att det skulle bli mycket med hjortron men sämre med blåbär.
Mysiga bilder
Ha det bra stor kram

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards