Direktlänk till inlägg 7 augusti 2017

Ett solklart minne.

Av wiolettan - 7 augusti 2017 10:28


Nu har vi fått regn, det känns bra. Det började se så torrt ut i markerna. Idag skiner solen igen.


Tvättstugespring idag. Spring och spring, jag går ju eller åker hiss, men det blir lite fram och tillbaka till tvättstugan. Bra att få det gjort för denna gång.


Om jag tänker efter så inser jag ju så bekvämt och lätt det är nu för tiden att tvätta kläder med de hjälpmedel och maskiner som finns. Annat var det förr.


Då jag var ung, yngre än nu, under 20 år, så var det allt annat än lätt att tvätta lakan och större saker.


För det första så sparades all sådan tvätt över vintern, lades i en stor kista som vi hade uppe på tredje våningen och på våren, då isen på vattnet hade försvunnit och då det gick att hänga ut för tork så blev det den första tvättdagen för året. Vi hade drygt 300 meter ner till ån där vi hade en stor tvättgryta och under den tände vi en eld. Så fick tvätten koka i grytan och sedan sköljde vi allt i ån. Därefter lastade vi skottkärran full med lakan och diverse annat och drog allt uppför vägen hem, där vi hängde upp det nytvättade på linor.


Jag kommer ihåg att jag var så fascinerad av att på morgonen efter det att vi hade hängt tvätten och gick ut och kollade den så var lakan alldeles stela, men oj så vita och fina. Detta gällde tidigt på vårarna.


Det var vid ett sådant arbete som jag för första gången ramlade ner i vattnet och höll på att drunkna.


Jag var bara fem år och var nere vid ån för att hjälpta min storasyster att skölja kläderna. Stod på bryggan och sköljde plagg efter plagg och rätt som det var så tippade jag över och ramlade i. Jag kan fortfarande känna den känslan och förvåningen. Förvåning över att min syster inte drog upp mig någon gång, tyckte att jag fick ligga där i vattnet så länge. Vet inte hur många gånger jag sjönk, eller så. Känslan av att inte kunna röra mig, eller andas.


Min syster har berättat följande:


"Du såg så rolig ut där du låg nere i vattnet med de stora vidöppna ögonen som stirrade rätt upp, du såg ut som en liten ängel så jag var tvungen att titta på dig en stund innan jag kunde dra upp dig".


Stackars lilla mig fick en chock och mina föräldrar fick inte ett ord ur mig på flera dagar, jag slutade att prata. De blev oroliga eftersom jag annars var en så glad och pratsam tjej. Men chocken släppte och jag blev som vanligt igen, utanpå, inuti var en annan sak.



 

Det var vid denna å det hände, fast just inte här, utan lite längre upp. Där var det bredare.



 

Vi hade ju sjön rätt så nära också, men den var inte på pappas mark så där hade vi inte vår tvättgryta.




  gg

Det är rätt så kuperat så jag förstår att jag tyckte det var tungt att dra skottkärran uppför.


 

Blomsteräng.


 

Min bror och min mysing och jag på en morgonpromenad. Undrar vad det var som vi fick syn på eftersom alla tog upp sin kamera och skulle fota, verkar det som. Bilderna tagna i juli i år.











 
 
Tezz på S/Y Andromeda

Tezz på S/Y Andromeda

7 augusti 2017 12:31

Men åh vilken fruktansvärd upplevelse! Inte undra på att du blev stum ett tag. Hur känner du inför vatten idag? 'ja vilket jobb det måste ha varit att tvätta förr.Har hört liknande berättelser från min pappa, som inte finns med mig längre.
Här håller jag på med förberedelser inför ölandsflytten. Kram

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

7 augusti 2017 17:43

Vilket hemskt minne! Och just att ligga där och vänta på hjälp...Klart att du måtte ha vlivit helt chockad. Undrar just om du gick hit ner till älver efter detta.
Det du berättar om tvätt känner även jag igen från min barndom högt uppe i Norge, där gick det til på samma sätt. Men jag har aldrig ramlat i vid tvätt, däremot när jag var fyra år och fiskade och fick upp en stor ål. Jag blev så rädd att jag föll i...Men min pappa drog snabbt upp mig så jag hann inte bli rädd för vatten-
Vackra bilder från ditt fina Ångermanland.
Stor kram!

http://dittemitti.se

 
Biggeros

Biggeros

7 augusti 2017 18:35

Vilket tråkigt minne och såklart finns rädslan alltid där. Jag har aldrig tvättat i ån men min mor har berättat hur syskonen fick hjälpa till med alla sysslor. I med det att min mor alltid har arbetat så fick jag och mina syskon dela på sysslorna. Idag jobbar oftast båda föräldrarna och då vore det bäst att hjälpas åt i hemmet. Kramiz

http://Biggeros.blogg.se

 
Susie på Stjärnarve...

Susie på Stjärnarve...

7 augusti 2017 21:57

Hur gick det efter ditt hemska badminne!? Gillade du inte att bada och lärde du dig att simma? Såna där saker kan verkligen ställa till det för en.....
KRAM
Susie

http://stjarnarve.blogspot.se

 
Ingrid

Ingrid

8 augusti 2017 09:18

Tänk så lättvindigt vi har det i dag med tvätt och allt och vilken tur att du blev räddad.
Så vackra bilder!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
kicki

kicki

8 augusti 2017 10:01

Men fy vad otäckt.
Tycker inte det var ok att inte dra upp dej direkt.
Den känslan sitter nog i kan jag tänka mej.
Jag var väldigt ung när jag började vicka i hemtjänsten, kommer ihåg en arg dam, jag fick cykla med mattor en bit till en tvättbrygga som den kallades. Fick skura mattorna där.
Jag grät när jag kom hem.
Fina bilder du tagit.
Stor kram till dej

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

 
Primrose

Primrose

8 augusti 2017 16:33

Fy så läskigt, vilken chock och att inte få hjälp direkt, klart du var chockad efteråt, och det länge.
Intressant att höra hur tvätten gjordes.
Jobbigt men så intressant att få veta, när jag var liten tvättade mamma i källarens tvättstuga.
Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

 
Ingen bild

Bosse Lidén

9 augusti 2017 19:35

Vilket kusligt minne du berättar. Samma dag som jag haft ett t-samtal med min moster som håller på att läsa gamla dagböcker som min mormor skrivit i. Min moster berättade just om den tidens tuffa storstädningar/tvättningar.
Kram Bosse

 
znogge

znogge

10 augusti 2017 17:46

Men vilken fruktansvärd upplevelse. Förstår att du inte gärna badar...

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Tove Olberg

Tove Olberg

11 augusti 2017 09:46

Å fy! Ändå kan jag inte låta bli att dra på munnen åt din systers kom, kommentar. Så klart det hänger i den hemska upplevelsen. Berättelsen om tvätten som lagrades över vintern och sedan togs itu har jag svaga minnen av från min barndom hos farmors och i fars hem, men så kom ju tvättmaskinen. När en tänker så så blir vi påminda om hur lättvint det är i dag ja :-)
Kram

http://toveolberg.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards