Direktlänk till inlägg 8 maj 2014

Ord kan inte beskriva,

Av wiolettan - 8 maj 2014 14:19


hur fin och annorlunda kyrkan är i Habo. Jag tänker då mest på insidan.

 

En träkatredal skulle man kunna säga. 

 

Klockstapeln.

   


 

Visar lite av insidan också, just från denna kyrka för det var speciellt. Målningar ifrån golv till tak,  som illustrerar bl.a.  Luthers katekes. På sidoväggarna var det tio Guds bud, trosbekännelsen fanns under läktarna och väggarna ovanför, Herrens bön. Kyrkan visar hur det var förr i tiden, loger för det "finare" folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, pigor och drängar. Skönt att den tiden är förbi, men det är speciellt att det är bevarat så att vi kan känna historiens vingslag.


   

Vi var ju också och besökte Dalénmuseet i Stenstorp. Blev guidade där av en äldre man som visade och berättade om Gustaf Dalén, hans liv och företaget Aga.  Agafyren, känner väl nästan alla till. Genom den konstruktionen som han gjorde med Agafyren, ni vet, så att lamporna kunde blinka i fyren, räddades tusentals sjömäns liv. Det var en mycket kunnig och duktig företagsledare och  uppfinnare. Han fick Nobel priset i fysik. En  del av prispengarna delade han ut till sina anställda. Dalén miste sin syn i en olycka 1912 med gastuber, skulle testa  maximal tryckhållfasthet, men, otroligt nog, han fortsatte ändå som företagets ledare, med den äran.


   

I museet visas det mycket av så´nt som följde i spåren av Daléns uppfinnaranda. T.ex Aga bilen, den var häftig, spisen, filmprojektorer, radio och TV-apparater, kuvöser, mätinstrument, hjärt- och lungmaskinen och mycket mera.

   

Kommer ni ihåg att jag hette Optimist förut på bloggen istället för Wiolettan? Nu har jag fått ett eget optimistmärke, just ifrån Dalén museet.


   

Gränna, där började det regna,  så det var inte skönt att vandra ute för vindarna var kalla.


 

Vi har förut sett det berömda André museet några gånger så vi gick och köpte en polkagris, på ett ställe där vi förut hade sett då de tillverkade dessa "grisar", som Gränna är känd för.


   

Vi bodde bra till med utsikt över Vättern om det hade varit någon sikt.


 

Vi satt inte heller ute och åt någon gång under resan, men det gjorde då rakt ingenting.



 
 
Kaisa

Kaisa

8 maj 2014 15:03

Fantastisk fin kyrka. Wow så fin....

Stor kram till dig Wiolettan Optimisten :) ♥♥♥

http://andestyrka.blogspot.com

 
Annika

Annika

8 maj 2014 15:10

Håller med om att den kyrkan var fin. Inte dumt med ett eget märke, dessutom gillar jag optimister. Vad gör lite regn rå man kan smaska på en polkagris.
Kramen.

http://www.badtant.bloggo.nu

 
znogge

znogge

8 maj 2014 15:43

Jag har besökt Habo kyrka ett par gånger och kan bara hålla med. Det är en mycket vacker och intressant kyrka på alla vis :-)

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
GeddFish

GeddFish

8 maj 2014 16:07

Här var du åter igen lite i mina kvarter. Så intressant! Ja, särskilt Gustav Dahlén museet. Kommer du ihåg att jag fotograferade min Optimistnål och gav dig i cybern och hoppades att du en dag kunde köpa dig en egen? Nu har du en, vad fint!
Kramar, Gerd♥

http://gerd-geddfish.blogspot.com

 
Piedra

Piedra

8 maj 2014 16:14

Vilken fantastisk kyrka! Vet du en sak, jag är faktiskt släkt med Gustaf Dalén. Han var yngre bror till min farmors far. Jag har också en optimistnål faktiskt. Vännen och jag håller på att försöka få tag på en AGA-spis till huset dit vi ska flytta. Det hade varit både lite roligt och rätt så praktiskt faktiskt. Varm kram! ♥

http://enplatsilivet.blogspot.se

 
Ingrid

Ingrid

8 maj 2014 16:21

Den kyrkan var verkligen imponerande. Tänk så mycket möda man lagt ner på att dekorera den med målningar och skulpturer.

Dalén känner jag mer än väl till, för hans sonson, advokaten Clas Dalén, har en gård precis söder om oss och där har vi varit många gånger. I tio år bodde de där, men nu är det bara sommarnöje.

Ha det så gott!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Tezz På S/Y Endeavour

Tezz På S/Y Endeavour

8 maj 2014 19:53

Oj vad imponerande vackert!
Kram

http://www.sailaway.bloggplatsen.se

 
Marit

Marit

9 maj 2014 19:21

Ser att ni är på äventyr ;)
Jag älskar att titta in i kyrkor.
Gränna, där ha man ju varit några ggr :)
Hoppas ni får det skönt och fint i fortsättningen också!
Kram ♥

http://mammayth48.wordpress.com

 
skrivmoster

skrivmoster

16 maj 2014 15:58

Ser att du varit i min hemstad även om jag bor lite utanför. Synd att inte vädret var på er sida ... igår satt jag på en bänk i Gränna och mådde gott i solskenet och värmen. Många bussresenärer på utflykt passerade. Det är ett poppis utflyktsmål! Vi var även på Visingsö på em.

Ha en fin helg och må gott på dina utflykter!! :)

http://skrivmoster.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards