Direktlänk till inlägg 17 augusti 2016

Stentufft uppdrag!

Av wiolettan - 17 augusti 2016 16:49Ibland blir det så här. Inte så mycket till skrivande här på bloggen, varken hos mig själv eller att jag skriver hos andra. Men, tyvärr, inget jag kan råda över. Orken måste finnas.


På tal om orken. Såg i förra veckan att det var en ny tävling på gång hos Bosse Lidén. Tänkte att den har jag många dagar att klara av på. Var lite upptagen och var hos goda vänner och så. Tävlingen går ut på att fotografera titeln "makare" som är inristade i gravstenar.


På vår morgonrunda i lördags gick vi till kyrkogården i Duvbo, Sundbyberg, men inte mycket till napp. Det fanns mästare hur mycket som helst men ”makare”, visade sig vara svårare. Vi hittade många titlar som vi sällan hör talas om, mycket intressant. Men för att det ska kunna stå på gravstenar så verkar det vara som om det måste vara ett ”fint” yrke. Förr i tiden, man var något då, annars skrevs inte yrket på stenen. Tänk bara på så lite kvinnoyrken det finns på gravstenarna.


Borde snart vara en tävling i att hitta kvinnors yrken, i jämlikhetens namn.  Undrar hur det skulle gå? Inte många där heller. Eller pastor, kyrkoherde, kristna benämningar som ett exempel.. Ja, det finns många nya uppslag och idéer. För det känns lugnt, fint och stämningsfullt att vandra på kyrkogårdar. Många tankar kommer om hur folk har haft det och levt.


På söndag morgonen, tidigt, var det dags att åka till Norra Begravningsplatsen, där hittade vi något som kan platsa i tävlingen, men inte mycket. Tyvärr så hade vi inte mer tid och ork, i veckan som gick.


 

Urmakare. Klockren träff, lite vitsigt uttryckt.


 

Skomakaremästaren, är ju också en "makare".


 

Ibland kommer makarna i par. Borde ge dubbel poäng.Men som sagt, det var en svår lek denna gång. Vill visa ett par lite annorlunda gravstenar som vi såg.


 

August Strindbergs grav var lite speciell. Från latinet översatt. "Var hälsat, O Kors, mitt enda hopp". Jag kan inte latin, men min mysing översatte.

 

En annan speciell gravsten.Bland alla yrken vi såg under promenaderna tillhörde "teaterportier" och "slottskaligraf", de mest ovanliga, tror jag. 
ANNONS
 
Znogge

Znogge

17 augusti 2016 18:27

Helt lottlös blev du inte och dessutom vilka intressanta gravstenar!

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Comsi Comsa

Comsi Comsa

17 augusti 2016 18:50


Nej helt lottlös blev du inte, Strindbergs gravsten bjöd du också på. :D)

Själv hoppas jag över denna gång.

Kram ♥

http://egopyret.blogspot.com

 
Primrose

Primrose

17 augusti 2016 19:52

Grattis du hittade alla fall det gjorde inte jag.
Som sagt mästare fanns det gott om ,-)
Hoppas orken infinner sig .
Ha det fint KRAM Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

 
Ditte

Ditte

17 augusti 2016 22:09

Så fint du lyckades med uppdraget! Stort grattis!
Men visst var det knepigt att hitta några "makare". Roligt att se Strindbergs grav också.
Mina föräldrars grav finns på Solna kyrkogård men nu fanns inte tiden att ta sig dit....
Stor kram!


http://akker.blogg.se

 
Geddfishe

Geddfishe

17 augusti 2016 22:15

Intressanta gravstenar.
Jag är en sån som kan gå på kyrkogårdar och filosofera. Jätteintressant, tänker också på hur de har haft det, hur gamla de blev, den ene och den andra. Barnen. Ja, det finns mycket att grunna på. Detta försvinner ju mer eller mindre med alla minneslundar.

Kvällkram! ♥

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

18 augusti 2016 09:02

Intressant att se Strindbergs grav. Det finns många tankar att bearbeta under promenader på kyrkogårdar. Kvinnoyrken, eller bristen av dem på stenarna har jag tagit upp lite och tänkt ha med i ett blogginlägg i den kategorin. Även skrivit upp det i min hemliga mapp. :) Även om du inte har orken har du kvar din härliga humor. Domaren ger dig en bonuspoäng i denna lek för makarna. Tack för den. Styrkekram till en trött från en annan trött.

http://bosseliden.wordpress.com

 
FREEDOMtravel

FREEDOMtravel

18 augusti 2016 19:02

Jag har följt detta uppdrag och det verkar svårt! Vi bodde förresten nästan i Duvbo (inte i villaområdet utan i lägenhet) innan vi flyttade till husbåten ;)

http://www.freedomtravel.se

 
Piedra

Piedra

19 augusti 2016 07:56

Jag älskar kyrkogårdar och tycker om att gå och läsa på gamla gravstenar så det var väldigt roligt att få se dina fina bilder. Kvinnoyrken, nej det står sällan eller aldrig. Det kan väl bero på att kvinnor sällan eller aldrig hade yrken. De jobbade hemma de allra flesta, och på gravstenarna står enbart mannens yrken. Men jag har sett en familjegrav där även en "trotjänarinna" får den äran att vila i familjens grav. Hon måste ha jobbat åt dem i många år. Sådant gör mig varm om hjärtat!
Kram 💕

http://enplatsilivet.blogspot.se

 
gun

gun

19 augusti 2016 12:40

Kyrkogårdar är så rofyllda tycker jag. Hittat har du med ser jag. Kvinnoyrken var nog få förr i tiden skulle jag tro. Kvinnorna var hemma och skötte hemmet på den tiden.
Önskar dig en fin helg.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
Kicki

Kicki

19 augusti 2016 22:31

Tycker du klarade det jättebra, så smart att ta med makarna. Grattis, kram kram,

http://kicki-olsson-58.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Fredag 20 sept 07:08


    Ja, det går att skriva både ett frågetecken och ett utropstecken efter de orden.   Frågetecknet får gälla för: Vad kommer denna dag att innehålla? Vilka nya erfarenheter kan den ge mig? Hur kan jag rätt utnyttja denna nya dag som ja...

Av wiolettan - Onsdag 18 sept 09:48

  att gå ner i vikt?   De senaste åren har jag gått upp flera kilo och det är något som jag otrivs med.  Nu är snart gränsen nådd. För det är det, då jag går in i min garderob och ska ta något att sätta på mig och nästan allting är så att det s...

Av wiolettan - Måndag 16 sept 10:20


  Jag satt vid frukostbordet i morse, med min mysing och tänkte på så bra jag har det egentligen. Kunde sitta där, utan stress, äta i lugn och ro, lyssna på radion, som ibland spelar musik, ibland är det nyheter och ibland är det något som jag njut...

Av wiolettan - Lördag 14 sept 09:33

  Lördag, den dag som jag tycker mest om i veckan. Det har alltid varit så, tror jag. Min favoritdag. Denna dag, inget undantag.   Vi vandrade ut i morse och det kändes si så där i höften och mysingens fot så vi tog en kortare promenad.  ...

Av wiolettan - Torsdag 12 sept 08:11


  Idag ingen morgonpromenad. Vi ska spara på min höft och mysingens fot. På tal om hans fot så verkar den mycket bättre, han har inte ont och svullnaden som var igår kväll har försvunnit. Tiden läker alla sår, sägs det. Jag håller ju inte med om de...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 78 åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ wiolettan med Blogkeen
Följ wiolettan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se