Direktlänk till inlägg 11 februari 2016

Bakåt tankar, från forntiden.

Av wiolettan - 11 februari 2016 13:59



Översten ska hålla föredrag för regementet. När han drar undan förhänget  framför svarta tavlan upptäcker han en ovanligt elak karikatyr av sig själv. Han  ryter:


"Vem är ansvarig för detta misslyckade skämt"?


En viskning hörs långt bortifrån.


"Hans föräldrar i första hand".


Visst, vi ärver  drag av våra föräldrar, hos en del lite och hos andra mycket. Jag kan bara se några små likheter ifrån min pappa till en av mina bröder och en syster har några drag av vår mamma. Men annars, vi 10 syskon är så olika våra föräldrar och varandra,  till utseendet. Kanske har vi ärvt andra egenskaper. Jag till exempel har ärvt vår pappas fantasi och barnsliga sinnelag, mer än mina andra syskon. De har, många av dom, ärvt vår mammas musikalitet.


Jag kommer ihåg många kvällar som vi satt hemma i vårt stora kök, sådana som fanns på landet förr, kanske nu också och sjöng och spelade. Min mamma hade en underbar sångröst, så klingande vacker. En gång kommer jag ihåg att hon sjöng på en begravning i Trehörningsjö:s kyrka och folk ville att hon skulle sjunga där flera gånger. Men, tyvärr, min mamma var  ofta mycket sjuk och klarade inte av sådana åtaganden. Det kunde gå månader utan symtom, men rätt som det var så var hon en annan, inte vår mamma. Hennes nerver klarade inte av livets påfrestningar, verkade det som. Hon fick många elchocker mot hjärnan, men inte hjälpte det inte. Hon fick bara en panisk förskräckelse för sjukhus.


Hon dog bara 72 år gammal, jag var då 34 år.  I övermorgon skulle hon fyllt år om levat. Men, inte många blir 113 år.



Nu för tiden tänker jag väldigt mycket på mina föräldrar, förstår dom kanske mer, ju äldre jag själv blir. Pappa som var borta från hemmet rätt mycket på vinterhalvåret för att försöka tjäna pengar. Sommartiden hade han sitt lilla jordbruk. Han var en sann djurvän och min mamma tyckte inte ens om katter eller hundar. Det var min stora sorg då jag var liten, för jag ville ha en katt, eller helst många.





 

Vad blev detta för inlägg det var ju inte alls det här jag skulle skriva? Men så kan det bli.


I morse tog vi vår sedvanliga runda och efter frukost var vi och handlande lite matvaror. Gråmulet ute och på nollpunkten, det har regnat så det är blött på gångstigarna runt Lötsjön så jag hoppas inte att det fryser på. De har förvarnat från SMHI att det ska bli kallare.







 
 
Veronika

Veronika

11 februari 2016 15:14

Hej,
Jag tackar för att du skrev det här inlägget det var blandat med munterhet minnen och nostalgi - ett ljuvligt inlägg med andra ord.
Idag kanske din mamma skulle fåt bättre omsorg för det hon kämpade mot.
Att vi ärver mycket av våra föräldrar det är intressant men vi glömmer lätt våra anfäder längre bak i släkten, även deras egenskaper rinner i vårt blod, du har arv från dem också att ta hänsyn till =)

Här just nu snöar det, stundtals ihärdigt andra stunder lite lättare.

Önskar dig en fin dag
Kram

http://ordochingavisor.bloggplatsen.se

 
Comsi comsa

Comsi comsa

11 februari 2016 15:51



Det är nog så att ju äldre vi blir desto mer tänker vi tillbaka och eftersom vi blir allt klokare (ler) så ser och förstår vi saker lite klarare än tidigare....

Kram på dig ♥

http://egopyret.blogspot.com

 
Geddfish

Geddfish

11 februari 2016 16:43

Ett gulligt inlägg, varmt och personligt och det är skönt att vara barnslig, eller hur?

Jag har också ofta undrat över vad vi ärver och hur det fördelas.
Jag är ensamt barn, och har väl ärvt lite här och var och från bakåt i tiden.
Mina fyra barn är alla olika till både utseende, sätt och förmågor.
Men det är också charmerande! Vi är unika!

En go torsdagkväll och en hjärtlig kram! ♥

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Znogge

Znogge

11 februari 2016 18:54

När vi blir äldre så tror jag att vi tänker mer på det som har varit och kanske förstår våra föräldrar lite bättre. Livserfarenhet skulle man kanske kunna kalla det. Syskon är oftast mer olika än vad man tror. Visst kan man hos våra barn se utseendemässiga likheter men det är verkligen inte några några kopior av varandra. Inte till sättet heller.

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Ditte

Ditte

11 februari 2016 21:38

Våra föräldrar har präglat oss på olika sätt och precis som Znogge skriver så tror jag att vi förstår dem bättre ju äldre vi blir. Så kan mina döttrar som idag är 35 säga till mig och de är tacksamma för att de haft mig och sin pappa som fäldrar. Och jag är så innerligt tacksam över att jag fick fick förmånen att bli deras mamma. (Döttrarna är tvillingar och vi adopterade dem från Sri Lanka och mötte dem första gången där på barnhemmet då de var 3 månader gamla och då vägde under 3 kg)
De har ju inga arvsanlag från oss, men miljön utgör ju mer än 60% av hur ett barn formas och de har mycket från oss med sig i bagaget.
Roligt att läsa om din uppväxt och hur du ser på det du har med dig i livets väska.
Stor, varm kram från mig.

http://akker.blogg.se

 
Anneli

Anneli

11 februari 2016 21:49

Jag är så lik min mamma både till utseendet o till sättet. Jag kan känna saker som jag gör o känna mig som mamma. Vi har samma sneda tand o lite till så det går inte ta fel på att vi är släkt.
Hoppas du har haft en bra dag. Var rädd om dig, kramar o dröm sött ♥

http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se

 
Gunnel

Gunnel

12 februari 2016 08:15

Det är nog ganska vanligt att man tänker på hur det var förr och ofta tänker på sina föräldrar när man blir äldre. Nu kan jag känna igen mig i mycket och förstå hur de tänkte och kände när jag själv upplever samma saker. Förståelsen blir många gånger större nu när man själv upplever det. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards