Direktlänk till inlägg 12 februari 2018

Nya rön, enligt forskare.

Av wiolettan - Måndag 12 feb 09:26


Ny dag, ny vecka, "Den vänliga veckan", vilken pågår mellan 12-18 februari och har tillkommit för att påminna oss om att vara vänliga mot varandra. Jag hoppas och tror att vi är vänliga och snälla mot våra medmänniskor även andra veckor och dagar. Men, tanken är god.


Men, det var inte det jag skulle skriva om utan om en ny upptäckt som forskare har kommit fram till. För min och många andras del hoppas jag att det ligger något i det och att det är sant.


Min pappa tappade närminnet då han kom upp i ålder, kanske 92, han blev 94. Min äldsta syster då hon var cirka 85  år kanske och jag har två syskon som har drabbats av Alzheimers. En fyller 89 i år och en 80 år. Så det är ju rätt så höga åldrar. Det är tråkigt att det har blivit så och jag saknar kontakten som jag hade förr med syskonen. Han som blir 80 år är bara 3 år äldre än mig och för honom började det för cirka 3 år sedan.


Ni kanske förstår att jag, på grund av detta, ofta tänker på och undrar när jag ska drabbas. Tycker att jag tappar orden och glömmer bort saker och ting.


Men nu till upptäckten.


Forskare har märkt att de personer som har förmaksflimmer och äter blodförtunnande medicin har 50% mindre risk att drabbas av demenssjukdomar än de som inte äter blodförtunnande. Jag har tagit Waran i många år eftersom mitt hjärta går "hackigt" och nu har jag bytt till Eliquis, en annan blodförtunnande tablett. Så nu får vi kanske se om forskarnas rön stämmer in på mig.


En sann barnhistoria, på tal om vänliga veckan.


Det hade inte varit så god stämning där hemma en tid och Jocke kände sig inte helt utan skuld. På kvällen bad han högt sin aftonbön:


"Käre Jesus, du måste hjälpa mig att bli snällare och så får du ge min mamma starkare nerver".Alla barn är som blommor på en grön sommaräng, som den vackraste tonen på en gyllene sträng.

Som en vindil som smeker alla blommor och blad, som en solkatt som leker på ett glittrande hav.


Visst kan småbarn som rör sej ställa till med besvär, men det småbarn har för sej ganska oskyldigt är.

Om du lugnar dej något kan du snart räkna ut, att om barnen ej funnes, då tog mänskorna slut.


 


Önskar er som tittar in till mig en bra dag och vecka.
 
ANNONS
 
Augusta

Augusta

Måndag 12 feb 11:12

Jag har arbetat extra inom vården. Många som blir dementa är ensamma, bara kontakt med hemtjänst som kommer och eftersom det rör sig om höga åldrar inte kan eller våga gå ut. Sedan började jag inom ledsagning på helger som extra jobb. Tyvärr, har de senaste åren Stockholms stad har dragit ned det kraftigt. Det var ju en ventil för äldre att komma ut på restauranger, caféer osv. Få möta andra människor då man kommer så där 85 år och äldre. Men du har ju din man, reser, promenerar ute osv, tänk inte på sådana dystra saker :D Kram till dig också och din man :D

http://nouw.com/gulahuset

 
geddfish

geddfish

Måndag 12 feb 12:29

Jag säger också, att om man är i farten socialt och träffar många, löser korsord, engagerar sig, bloggar, ja då är det mindre risk för demens!

Jag har en hel del jag jobbar gratis med, men jag får betalt i form av pigg hjärna, brukar jag tänka! Bara ta på sig lagom, förutom en utmaning då och då!

Varm kram ni fina två, njut och ha det underbart!

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
znogge

znogge

Måndag 12 feb 13:13

Det var väl goda rön med tanke på din situation och om det finns en eventuell ärftlighet. Min svärmor har Alzheimers och jag vet att Husse ibland funderar en del på det...

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Ditte

Ditte

Måndag 12 feb 20:49

Alzheimers drabbade min pappa när han var runt 80 och det är en lömsk, smygande och hemsk sjukdom. Pappa har varit den mest aktiva person man kan tänka sig och jag kan idag gråta när jag tänker på hans sista år. De var så ovärdiga. Men varan hade han inte ätit. inga mediciner alls och under hela sitt yrkesliv bara varit bort anär han opererades för diskbråck. Han var kärnfrisk! Tills sjukdomen smög sig på. Hoppas att forskningen nu är en bit på väg och intressant att se vad som vidare händer. Vet också att fler av pappas syskon drabbats av alzheimers eller demens. Men jag, jag hoppaa på att slippa. Kansk ehar jag här fått arvsanlag efter mamma som var kristallklar tills den minut hon avled. Men man vet inget.

Vänliga veckan! Tack för påminnelsen. Men jag tycker nog man alltid ska vara det...

Ler åt dina fina barnhistorier.
Stor kram och många tankar till dig.

http://dittemitti.se

 
Gunnel

Gunnel

Tisdag 13 feb 08:34

En mycket fin och tänkvärd dikt. Alzheimers är en grym sjukdom, och den drabbar de anhöriga lika mycket. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg-blogspot.com

 
Kraka

Kraka

Tisdag 13 feb 16:15

Ja, det kommer ständigt nya rön. En del bra, andra inte. Men att vara aktiv, både till kropp och själ finns det mycket evidens för att det hjälper. Motion, vänner och intellektuella hobbys som korsord, läsning mm.
Ha en fortsatt bra dag!

http://kraka.moah.se

 
Primrose

Primrose

Tisdag 13 feb 18:41

S fint om barn och vänliga veckan ,-) ibland behövs starka nerver inte på grund av barn utan annat ,-)))
Ja Eliquis ska vara bra det har gubben också läst, något mycket positivt för er som har det! Min gubbe blev lika glad som du! ,-)
Vänliga veckan behövs helst hela året om !
Ha det mycket fint.
Varm Kram från mig Primrose ,-))

http://enrosafluga.blogspot.com

 
trollet

trollet

Tisdag 13 feb 22:15

Håller med ovanstående talare, om ensamhet och stillasittande kontra dej=)) Hoppas den nya medicinen är bra!

http://lchftrollet.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Söndag 18 nov 08:21


  Idag känner jag mig lite ung i hjärtat, men gammal i kroppen. Svårt att förstå? Jo, kanske.   Ungdom är inte bara en period i livet, det är ett sinnestillstånd, ett viljebeslut, en känslornas livskraft, en seger för modet över rädslan, äventy...

Av wiolettan - Fredag 16 nov 09:12


  ...nej, det kan jag inte säga, utan redan fredag. Denna vecka har gått så fort, förstår inte riktigt varför. Vi har inte haft så mycket omkring oss, jo lite, så tiden går fort.   Som vanligt har vi varit på sångövning i vår lilla SPF grupp. V...

Av wiolettan - Tisdag 13 nov 10:38

  Snart mitten av november och dags att beställa en väggalmanacka för 2019.   37:de året av almanackan "Ro för själen", som Kerstin Svensson utanför Halmstad är upphovsman till. Jag tycker så mycket om hennes bibelord och tänkespråk för att int...

Av wiolettan - Måndag 12 nov 09:45

  Vissa personers beteende slutar aldrig att förvåna mig.     En ädre dam stod vid denna skylt och matade fåglarna som finns i Lötsjön.   "Ser du inte att här får vi inte mata fåglarna med bröd, det står så på skylten", förmanade en anna...

Av wiolettan - Fredag 9 nov 09:36

  Ännu en gråmulen dag ute med lite duggregn och plus 7 grader. Det gjorde inte oss något utan vi vandrade ut och gjorde ett litet storverk, igen. Gick runt Lötsjön och det tog nästan en och en halv timme, det som kanske tog knappt en timme förr. M...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 77 åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ wiolettan med Blogkeen
Följ wiolettan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se