Direktlänk till inlägg 18 november 2021

Nostalgi.

Av wiolettan - 18 november 2021 09:09


Om jag skriver dessa nedanstående ord, på det sätt som jag hörde då jag var ung, först och främst från farmor och pappa, men också annars, var för sig, utan någon annan text:

Dardärnan, bängli, erbamle, freste, flestern, sevlet sjvartörn, brinket, pöttret, mearns, rösk, fösken, bröskegötta, vorte sänke, sviarn,tet´n, blana, krypara, limbera, seckasam, åschlappe, då förstår kanske ett fåtal av er vad jag pratar om. Men sätter jag in dom i ett sammanhang så blir det mera begripligt.


Dardärnan jag kom och gick, kände jag mig så bängli, ja rent av erbamle. Men jag ville ändå freste. Flestern gick förbi mig för jag gick så sevlet, ja precis sjvartörn alla andra. Det är ju också så brinket att gå så jag blir så pöttret, mearns jag känner mig mer och mer rösk, nästan som fösken.   

Jag stannade för att ta mig några bröskegötta men vorte sänke av sviarn.  Dom är så seckasam.

Nej, nu vill jag hem och äta tet´n, blana, krypara, med limbera.  Det är åschlappe sedan igår.


Skriver jag så här, så är det ännu lättare att förstå:


Där jag kom och gick, kände jag mig så ostadig, ja rent av eländig. Men jag ville ändå försöka. De flesta gick förbi mig för jag gick så långsamt, ja precis tvärs emot alla andra. Det är ju också så oländigt ibland att gå så jag blir så sur medan jag känner mig mer och mer bångstyrig, nästan som rutten ved.

Jag stannade för att ta mig några hårda karameller, men blev hindrad av knotten. Dom är så tjatiga.

Nej, nu vill jag hem och äta tätmjölk, messmör blandat med grädde, mandelpotatis med lingon. Det är kvarblivet sedan i går.


Nu kanske ni förstår varför jag ibland, ja rätt ofta, skriver ”fel” vänder på orden eller meningarna. Det man har hört dagligen i cirka nitton år, kommer fram rätt som det är. Då jag gick i skolan som barn var jag duktig i språklära, eller vad det nu var det hette då, men det var då det. Det gick bra för mig i dom 5 första klasserna, i sexan fick vi en ny lärare som jag var lite rädd för, då rasade betygen.



  

Detta står på en dörr till en stor välkänd hörselmottagning. Så de kan också skriva fel. Jag hittar i alla fall 3 fel här.



 

Jag är mycket nyfiken av mig. Har varit det sedan barnsben.



 


Var rädda om er och varandra.



 
 
tant Hanneles bokparadis på Hisingen

tant Hanneles bokparadis på Hisingen

18 november 2021 10:54

att vara nyfiken håller en verkligen ung, livet blir roligare på alla sätt. Du skriver inte "fel", kul att talesätten och dialekterna inte dör ut. Och det kostar PENGAR och tid att korrekturläsa alla skyltar... och tidningar, inget att irritera sig över, ha en bra dag :)

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

18 november 2021 12:04

Det hoppas jag, nyfiken är jag i alla fall.
Som du skriver, det blir roligare också att vara nyfiken på livet.
Tack Hannele, men ibland så känns det så.
Många av de "gamla" orden försvinner och glöms bort, det är lite tråkigt.
Jag tycker att skyltar i affärerna ska vara rätt skrivna.
Hoppas att du också får en bra dag.

 
Geddfish

Geddfish

18 november 2021 11:01

Jag älskar dialekter. Ibland blandar jag in några ord sen min barndom. Jag kunde nästan förstå det du skrev, men bara nästan. Jag tycker orden ska finnas kvar, det är så trist med alla engelska ord som utarmar svenskan.
Det är bra att vara nyfiken och det är jag också!
Varm kram!

http://gerd-geddfish.blogspot.se

wiolettan

18 november 2021 12:08

Det är bra Gerd, fortsätt så, vi ska försöka att komma ihåg det som har varit. Vissa dialekter är ju också så fina och härliga att lyssna till. Det är lite olika därvidlag, eller vi som människor är och tycker olika.
Håller helt med dig om dessa engelska ord, det stör mig mycket. Varför ska det språket försöka ta överhanden, eller varför ska det blandas så mycket engelska ord och meningar i vårt språk.
Bra, då är vi några nyfikna.
Kram!

 
Ingrid

Ingrid

18 november 2021 12:02

Tur att du översatte, för det där var svårare än gutamål, åtminstone för mig. Så underligt att de inte rättat till det där stavfelet på skylten!
Ha en fin torsdag!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

18 november 2021 12:10

Aha, så roligt, för mig i alla fall. Jag förstår nämligen inte mycket av gutamålet, funderar ibland på de ord som du tar upp på den dialekten.
Ja, jag tycker att det är mycket konstigt. Tre ordentliga felskrivningar, ingen bra reklam, kan jag tycka.
Tack detsamma Ingrid.
Kram!

 
Znogge

Znogge

18 november 2021 12:12

Det enda jag begrep var "erbarmle" från det första texten men vad gjorde väl det. Dialekter är fina och jag tycker det är viktigt att bevara dem.

Så vacker belysning! En likadan finns här när man kommer fram till vår lilla tvillingstad.

Kram och god torsd<ag!

http://znogge.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

18 november 2021 12:16

Ja, det kanske är lite långt ifrån där du bor och där denna dialekt kommer ifrån. Nu används inte alla dessa ord så ofta heller, vad jag kan förstå. Bra att du kunde ett ord i alla fall, de är svåra.
Dom lyser så fint Rådjuren, vid Lötsjön, hela vintern.
Tack detsamma.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

18 november 2021 14:16

Dialkekter tycker jag om och har under åren lärt mig en hel del dailektala ord och uttryck. Bra att du översatte. Några ord förstod jag dock.
Jag är uppvuxen som tvåspråkig, norska och svenska. I Norge bodde vi på lite olika platser och jag var snabb att anamma olika dialekter där. Här är jag född i Västergötland och kunde prata bred "väschötska" ute men gjorde det aldrig hemma.Där var det mer av rikssvenska. (Att säga "sa" i stället för ska och "sulle " i stället för skulle var aldrig aktuellt hemma)
Nyfikenheten r en bra egenskap. Fint att den sitter i.
Vad gäller skylten såg jag att det var lite fel men den gick ju att förstå. Men kanske skulle man på en offentlig skylt ha någon som läste korrektur.
Vackra rådjur vid Lötsjön och du har verkligen tagit en fin bild av dem.
Stor kram

http://https://dittemitti.se

wiolettan

19 november 2021 10:33

Vissa dialekter tycker jag också om, men en del har jag liksom lite svårt att förstå, men kanske det går att träna upp.
Jo, jag översatte för jag tänkte att det var svårt för vissa och en del av dessa ord används sällan i dag. Den generationen som hade dessa ord i sitt dagliga tal, de har försvunnit.
Det är bra att så att säga få två språk gratis, för som liten lär man sig mycket snabbare och tar efter på ett helt annat sätt.
Aha, du är född i Västergötland. Där har en av mina systrar bott i stor del av sitt liv och gifte sig också med en infödd västgöte, så den dialekten är jag välbekant med.
Bara det inte går till överdrift så är nyfikenheten är trevlig egenskap. Man får veta en hel del.
Jo, skylten gick bra att förstå, men den störde mig.
De lyser så fint dessa rådjur vid sjön. Fint att kommunen har satt upp dom där, på en liten ö i sjön.
Kram!

 
Gunnel

Gunnel

18 november 2021 15:00

Det där var rena grekiskan för mig, så det var väl du översatte texten. Jag tycker det är skoj med dialekter och hoppas de kan bevaras. Vi är lite lika du och jag för jag är också väldigt nyfiken. Hur ska man egentligen annars kunna lära sig nåt nytt? Kram.

http://sigrid-gunnelsblogg-blogspot.com

wiolettan

19 november 2021 10:36

Ja, det är ju inga vanliga svenska ord, så jag förstår att det för dom flesta är obegripligt. Det är lättare med vanlig text mellan, så kan man kanske lista ut vad som menas, av sammanhanget.
Bra, då är vi två som är nyfikna och får på så sätt veta en massa saker. Det är ett bra sätt att lära sig något nytt på, synd bara att jag nu är så svårt att komma ihåg det nya.
Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena

18 november 2021 18:08

Ett sådant annorlunda "språk". Fattade absolut inget. Gissar att gammal västgötska också kan vara besvärligt att förstå för "utsocknes".
Tre fel på samma infoskylt. Inte ok. Vackra lysande djur. Ha det gott! Kram!

http://femfemman.blogspot.com

 
wiolettan

wiolettan

19 november 2021 10:40

Det är lite marigt och användes inte nu, jo en del ord, men de flesta har fallit ur, de gamla som pratade så där, de finns inte längre. De flesta i alla fall.
Håller helt med om skylten.
Ja, rådjuren är fina. Lyser verkligen upp och piggar upp i novembermörkret.
Tack detsamma.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Primrose

Primrose

19 november 2021 11:13

Ja två fel upptäcker jag också ,-)
Vilken dialekt, svår, men förstår att det sitter kvar i hjärta och själ. Jag älskar att det finns dialekter. Men det var inte mer än ett fåtalord jag kunde, i en berättelse var det ganska mycket.
Kul!
Hoppas ni har det jättefint
Varm Kram Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

wiolettan

20 november 2021 16:47

Dom där felen stör mig på något sätt, men det är ju inte så farligt, men i de sammanhangen borde det vara rättstavat.
Dialekten är svår, eller kanske jag ska säga var svår, nu har det ju blandats upp med rikssvenskan.
Jag tänkte att det skulle vara lättare att få orden i en text.
Tack så mycket Primrose. Ha det bra.
Kram!

 
Göran

Göran

19 november 2021 12:00

Tre fel hittar jag enkelt. Man har stavat "är" med e i översta raden. Sen heter det PÅ följande sätt, inte i. Och TACK (inte tak) för din hjälp. Sen undrar jag om du är bekant med mannen från Ångermanland som skriver massor om sin dialekt. Menar inte om du känner honom på riktigt men tänkte att du kanske slumpat in hos honom här på bloggplatsen. Annars kan du ska ju göra ett besök hos "injail.bloggplatsen.se" så får du läsa lite som du säkert känner igen.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

wiolettan

20 november 2021 16:51

Det kan jag tänka mig att du gör, för mig var det också enkelt. Och, dina fel stämmer bra med dom som jag såg.
Nej, jag är inte bekant med den mannen som du skriver om.
Är han från Ångermanland då måste jag absolut in och kolla på hans sida. Kan tänkas att jag har gjort det någon gång också, fast i så fall längesedan.
Tack för tipset.

 
Göran

Göran

19 november 2021 12:04

Här kommenterar jag andras skrivfel som en annan besserwisser och sen skriver jag själv fel. Hahaha! Det kom med ett "ska" som inte skulle vara med i sista meningen, såg jag efter att jag tryckt på "skicka". Så kan det gå!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

wiolettan

20 november 2021 16:55

Jo, jag såg nog det, men i dessa sammanhang gör det ju inget. Jag brukar inte bry mig om sådant på bloggen. Där skriver vi bara rakt av som vi tänker, i alla fall gör jag det, och om det blir något felstavat eller fel ord, så är det en bagatell.
På en affärs fönster reklam, där däremot ska det vara rätt.

 
Primrose

Primrose

19 november 2021 19:07

TAK missade jag ,-))))))
Trevlig Helg! Varm Kram Primrose ,-)))

http://enrosafluga.blogspot.com

 
wiolettan

wiolettan

20 november 2021 16:58

Inte undra på det, ibland läser vi fort.
Tack! Önskar dig också en trevlig helg.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Augusta

Augusta

21 november 2021 14:16

Tack för översättningen. Den sista. De två första förstod jag inget av, haha. Var rolig remsa då jag äntligen förstod.
Nyfiken som person, där är vi två. Jag kommer alltid på något nytt att utforska. Spännande. Nu är jag också "singel" men dotter har flyttat. I går frågade min dotter mig, hur känns det mamma att vara singel. Spännande svarade jag :D
Ha en trevlig söndag båda två och en kram till er :D

http://nouw.com/gulahuset

 
wiolettan

wiolettan

23 november 2021 09:31

Det är smått obegripligt alla dessa ord, men i sitt sammanhang så blir det bättre.
Roligt att du också är nyfiken. Ibland kan jag skämmas över att jag är så nyfiken och frågar och frågar, men det är av medfött, tror jag. Alltid kanske det är något nytt som sitter kvar.
Så spännande för din dotter att få eget och flytta hemifrån. Ja, spännande för dig också, kan jag tänka mig.
Tack så mycket Augusta. Ha en fin vecka.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards