Direktlänk till inlägg 16 februari 2016

Lite om Diabetes typ 1.

Av wiolettan - 16 februari 2016 07:15Så var det dags igen. Ny lek/tävling ifrån vår lekledare som du hittar här, Bosse Lidén.


Denna gång är temat svårt.  Det gäller att försöka övertyga Bosse om att just vi som tävlar ger en bra bild av något som vi förknippar med sjukdomen Diabetes 1, en sjukdom som många av oss kanske har någon slags relation till.


Jag tänkte att detta går aldrig, just nu,  men skam den som ger sig. Igår eftermiddag var jag ur slag, förmaksflimret, men såg ändå nyheterna på TV och där handlade det så passande om Diabetes 1. Bland annat om en ung kille som hade fått prova ”den nya knappen” som Bosse har. Den var nämligen inte utprovad på barn förut, så denna unga kille hade fått chansen att vara med i en testgrupp. Han och hans mamma var så lyckliga över det, sparade framför allt en massa stick i fingrarna. Jag kan förstå honom. Han visade oss TV-tittare hur det fungerade och hur det lät då ”knappen” pep. Sedan kunde han utläsa om värdet var bra, för högt, eller höll på att bli för högt eller lågt. Helt suveränt. Detta borde vara tillgängligt för alla barn med Diabetes 1. Ja, andra också, men detta handlande just om barn och deras utsatta sits.


Eftersom kroppen, vid denna sjukdom har slutat att tillverka insulin får man för mycket socker i blodet. Därför måste man ta insulinsprutor, kanske många gånger om dagen, i värsta fall.I alla fall, då slog det mig. Lekledaren/domaren hade sagt att vi bara fick ta egna nytagna bilder,  annars var det ju ett utmärkt tillfälle då killens arm visades flera gånger med knappen, men rätt ska vara rätt så jag få ge mig.


 

Kosten är viktig och bland annat havregryn hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt.


  

Ett Diabetes halsband som visar vad man lider av, i fall man kommer till sjukhus och inte kan prata för sig.


 

Att kolla blodsockret, sticka sig i fingret.


 

Denna tingest är bra för att knipsa av kanylen innan den slängs så det inte händer en olycka.


 

Forskning är viktigt. Där behövs det pengar annars står forskarna ställda och inget går framåt.
 
 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

16 februari 2016 08:47

Den där knipsaren har jag bara hört talas om vid något tillfälle, men aldrig sett på bild. Jag lägger mina i en urtvättad mjölkförpackning. När den är fylld tejpar jag igen den. Halsbandet är bra i många lägen. Om någon fått en kraftig insulinkänning och inte kan fixa den själv. Jag har sett att en del har tatuerat in texten på huden (inget alternativ för mig). De säljer även armband.
Vilken reklam just min variant av sjukdomen diabetes fick oväntat på TV igår. :) Vad lämpligt/vilken slump att nyhetsprogrammet dök upp. Jag och S såg slutet av det. Det blev ett nytaget kort, med egen kamera, om man riktar den mot programmet. Det tyckte jag och S var korrekt. Annat än att knycka/låna en bild från nätet. Det var den tekniken som jag använde mig av när det gällde filmhundar (men inget jag hade en tanke om var aktuellt när jag la in denna lekuppgift). Då hade jag möjlighet att stanna bilden. (Det kan man såklart om man ser ett program på play också). Oj vad jag jobbade med att spola fram och tillbaka för att hitta en lämplig scen. Ofta blev det suddigt. Aktiv var jag i alla fall. :) och jag kan bjuda på att jag kom på flera andra uppslag. ;)
Bra information och bra bilder bjöd du på. Tack för det. Nu ska jag lägga tillbaka dig på tronen igen och inte glömma att lägga rätt färg också. Kram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

 
Annika

Annika

16 februari 2016 08:56

Jo Bosse är verkligen påhittig. Diabetes är en riktigt jobbig sjukdom. Så det är bra att utvecklingen går framåt och gör det lättare för alla de drabbade.
Tisdagskramen

http://www.badtant.bloggo.nu

 
znogge

znogge

16 februari 2016 09:15

Knipsaren fanns aldrig med när jag assisterade utan vi la kanylerna i en yoghurtförpackning med skruvkork som sedan kastade. Numera finns det dock speciella behållare och det är väl med tanke på eventuell blodsmitta. Bra jobbar i alla fall :D

Kram och ha en härlig tisdag!

http://znogge.wordpress.com

 
Comsi comsa

Comsi comsa

16 februari 2016 09:15


Vi lär oss ju massor om diabetes med Bosses tävling.

Så bra du fått till detta.....

Kram på dig ♥

http://egopyret.blogspot.com

 
Gunnel

Gunnel

16 februari 2016 09:37

Ett bra tema även denna gången hos Bosse. Jag vet inte mycket om denna sjukdomen så jag hoppar över tävlingen, men du har lyckats med en hel del, ser jag. Ha det bra.

http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com

 
Ditte

Ditte

16 februari 2016 11:04

Så bra du fick till det!
Jag såg också tv-programmet men hade då skickat in min uppgift.
Fint att det i media tas upp och informeras om typ 1-diabetes, ja om diabetes i största allmänhet förstås.
Kram och trevlig tisdag.

http://akker.blogg.se

 
Geddfish

Geddfish

16 februari 2016 12:24

Bra tävlat! Så intressant att läsa inläggen om diabetes. Viktig info.
Och havregryn är bra för och mot det mesta.
Ha en fin och solig dag, kram, Gerd ♥

http://gerd-geddfish.blogspot.se

 
Anna

Anna

16 februari 2016 19:22

SÅ klokt av Bosse att lägga fokus på denna hemska sjukdom. Och bra av dig att hänga på!

Måste tyvärr låsa min blogg. I takt med att den har blivit större, så har även nättrollen hittat dit. Och någonstans mitt i alla, har jag tagit beslutet att inte acceptera det. Så vill du fortsatt följa min resa, lämna en kommentar under senaste inlägget, så kommer ett lösenord per mail.

Styrkekram❤️❤️❤️

http://utbrandvagentillbaka.wordpress.com

 
Anneli

Anneli

16 februari 2016 21:04

Diabetes är inte nåt att leka med. Det kan vara livsfarligt när man inte sköter det.. Det finns så många som gör som dom vill utan att tänka på vad som kan hända.

Hoppas allt är bra med dig.. Ha en mysig kväll o dröm vackra drömmar. Kramar ♥

http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se

 
kolonilotta

kolonilotta

16 februari 2016 21:11

Snyggt jobbat! :)
Men programmet missade jag.
Jag intervjuade en arbetskamrat istället. Och det var mycket intressant.
Godnatt kram från mig ❤

http://www.kolonilotta1.blogspot.se

 
TantGlad

TantGlad

18 februari 2016 05:04

Bosse är så härlig och påhittig med alla lekar. Och den här leken "lär" vi oss massor av.
Du har ju fixat till ett kanoninlägg.
Själv finns diabetes i familjen .....Men jag blir inte med i leken denna gång.
Så intressant att titta in hos alla er (mina härliga ) bloggvänner istället.

En VARM KRAM.

http://tantglad.bloggo.nu

 
Eva

Eva

18 februari 2016 20:17

Så bra du klarar den här uppgiften. Mycket intressant information. Så roligt läsa alla andras inlägg och så mycket man lär sig. Ha en fin kväll. Varm kram :-)

http://eva49.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Torsdag 23 sept 09:04

  Vi hade inte så mycket med bensin i tanken och jag frågade Mysingen häromdagen om vi inte skulle tanka. ”Nej” sa han, ”jag tycker att vi väntar till efter besiktningen för att se om bilen går igenom”. Han kanske menade a...

Av wiolettan - Fredag 17 sept 08:42

  Vi hör dagligen om våld i vårt samhälle och hur svårt det verkar vara för polisen att hitta förövarna för att kunna åtala dom.   Läste häromdagen om att nu vill polisen få tillstånd att sätta upp fler övervakningskameror. Men, det verkar att ...

Av wiolettan - Onsdag 15 sept 08:31

  Det är ett fint septemberväder, solen skiner och det är inte blåsigt, drygt 10 grader varmt, precis lagom.   Vi tog en morgonrunda och det kändes skönt. Vi korsade Tulegatan och gick till Tulemarken där det inte är någon trafik. Då jag var ut...

Av wiolettan - Söndag 12 sept 08:11

  De veckorna som vi är i vårt lilla krypin på landet, brukar vi alltid försöka att vandra ut varje morgon. En tidig morgonrunda, som vi gör här hemma. Då brukar jag alltid hoppas på att få se några vilda djur. Tidiga mornar, deras tid tänker jag. ...

Av wiolettan - Onsdag 8 sept 08:59

  Det var trevligt att vara några veckor ”hemma” i Ångermanland.   Jag är född i en liten by som heter Inre. En by som då jag var barn hade cirka 15 hushåll och nu är det bara 5 kvar, tror jag. Det har förändrats en hel del sedan mi...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 80-åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se