Direktlänk till inlägg 4 december 2021

Armbandsur.

Av wiolettan - 4 december 2021 09:21


I dag är det armbandsklockans dag. Märkligt, det temat på en dag har jag missat totalt. Visste inte att det fanns en sådan. Men, visst borde armbandsuret hedras, eller vad det nu heter.


Det första armbandsuret tillverkades till en syster till Napoleon 1810. Alltså för drygt 200 år sedan.  Efter det så användes armbandsuren av kvinnor mest. Inte förrän vid första världskriget så började män använda dessa ur och då var det officerare i skyttegravarna som hade dom.


Snart började de att massproducera armbandsklockor och bland välklädda män blev det en trend. Det första uret för barn tillverkades år 1933. 1957 kom första batteridrivna uret och 1972 det digitala armbandsuret.


Jag vet inte, men kanske inte alla har armbandsur nu som förr. Många har ju sin mobil som ständigt närvarande sällskap och där finns tid, dag, datum och år, lätt tillgängligt. Men, jag gillar att ha min klocka på armen, går inte ut utan den, känner mig naken, på något sätt. Vanans makt, kan tänkas. Nu är jag ju inte en sådan som har mobilen med mig jämt, men däremot klockan. Vill veta vad tiden är och fast jag kanske inte behöver passa en viss tid, så vill jag veta den. Svårt att förklara.


 

Här är några klockor som jag har kvar. Till vänster, den har jag nu, fick den av min Mysing då jag fyllde 80 år. Den i mitten fick jag av honom innan vi var förlovade, närmare bestämt 2008. Vi åkte med en bussresa till Paris den våren och då fick jag klockan. Den fungerar inte längre. Klockan till höger fick jag av min förra man.


 

Vill i sammanhanget visa en mängd klockor som jag fotade då vi var i Paris 2008.


   

Denna klocka har jag haft i nästan 50 år. Också ett minne som jag har sparat av sentimentala skäl.


 

Detta glittrande vidunder har jag aldrig använt. Fick det armbandsuret av min förra man en kort tid innan han avled, 2004. 

Min dyraste klocka. En Omega, som jag nästan aldrig använder. Den fick jag då jag hade jobbat på bilfirman Volkswagen i 25 år. Det var vid en stor festlighet i Stockholms Stadshus, Blå Hallen, en  festsal där bland annat Nobelbanketten brukar vara. Jag fick klockan år 1992, så det är länge sedan och då var försäkringsvärdet satt till 8000:-. Vilken onödig lyx. Men, det är ett minne och därför har jag kvar den.


Gud gav oss minnen,

så att vi kan njuta av

junirosor när det är

december i våra liv.


Trevlig helg och var rädda om er.


 

 
 
Gunnel

Gunnel

4 december 2021 11:29

Tack för ett jättetrevligt inlägg med mycket information om armbandsur. Det visste jag inte att Napoleons syster varit inblandad i det hela och inte heller att kvinnor var först med att bära uren. Jag har inget armbandsur sedan många år tillbaka. Däremot har jag alltid mobilen med mig, för där har jag mina betalkort också, och det är så praktiskt att ha allt samlat. Det är klart en vanesak. Kram

http://sigrid-gunnelsblogg-blogspot.com

wiolettan

4 december 2021 15:29

Jag har inte heller tänkt på att det var kvinnor som först började använda armbandsklockor, lite annorlunda.
Jag trodde nästan det att många nu har sin mobil som "klocka", där finns ju mycken annan information också. Jag tror inte jag skulle vänja mig av med klockan så lätt, vanan sitter i, att titta på handleden och kolla tiden.
Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena

4 december 2021 14:22

Vilken "annorlunda" dag.
Hade en aktivitetsklocka under flera år. 10 000 steg om dag, det var det som gällde. Så fick jag ont i knäet, och läkaren sa åt mig att sluta med de 10 000 stegen. sedan dess har klockan legat i en läda, och jag har varit "naken" på vänster handled.
Fören vecka sedan kom jag på att jag kunde klicka hem ett armbandsur. För ibland saknar jag det, även om mobilen brukar vara med överallt.
Hade på mig armbandsuret för första gången i torsdags. Passade ju bra, i anslutning till denna dagen.
Knäet är bra, eller iaf nästan bra. Idag har det gjort sina 10 000 steg utan klockan. HAr ju ganska bra koll vad tiotusen steg innebär, efter alla år med klockan.... Kul inlägg! Kram!

http://femfemman.blogspot.com

wiolettan

4 december 2021 15:36

Det temat för en dag kände jag inte till förrän jag helt plötsligt såg en notis om det, kanske är den ny, vet ej.
10.000 steg det är en hel del på en dag men förr tycke jag inte det, då gick jag ofta mellan 11000-12000 sten om dagen och det kändes bra. Men inte nu längre, nu kommer jag knappast upp i hälften.
"Naken" på handleden, ja det är precis så som jag känner det om jag glömmer klockan hemma.
Förstår att läkaren sa till dig, då du fick ont i knät.
Så passande. "Klicka hem" ett armbandsur, lagom till armbandsurets dag.
Så du vågar börja gå så många steg om dagen igen? Var försiktig bara så att du inte överanstränger knät igen.
Tack Anna-Lena.
Kram!

 
Znogge

Znogge

4 december 2021 16:27

Tack för ett intressant inlägg om armbandsurets historia. Måste erkänna att jag inte var helt uppdaterad där. Själv hör jag till den "gamla stammen" och använder alltid armbandsur. Tycker jag känner mig naken när jag inte har klocka. Dock har jag noterat att det inte alls är lika vanligt längre så kanske är det delvis en generationsfråga. När jag som nioåring bröt mitt ben fick jag välja en ny och valfri klocka och då valde jag en Certina. Minns att den var väldigt dyr men min pappa protesterade inte. Den finns kvar men jag använder den aldrig numera.

Kram och god lördagskväll!

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

4 december 2021 16:58

Det är alltid roligt att lära sig något nytt och ibland kan det vara intressant också.
Då är vi lika där, vill ha klocka på handleden.
Ja, du har nog rätt att det kan vara en generationsfråga. Jag har vant mig och trivs med klockan på armen.
Ojdå, fin klocka du fick. Men, du var bara nio år och bröt benet så din pappa tyckte synd om dig och då betydde inte pengarna så mycket.
Vissa klockor vill man spara som minne.
Tack detsamma till dig.
Kram!

 
tant Hanneles bokparadis på Hisingen

tant Hanneles bokparadis på Hisingen

4 december 2021 17:20

jag har sparat mina gamla, trasiga, nostalgi, är glad åt min aktivitetsklocka, väcker mig tyst och visar att det är minusgrader och sol ute, och den säger om jag sovit dåligt, 7 000 steg är lagom att gå, har bra skor för detta väder, jag har väggur i alla rum, tycker om klockor (min mors släkt var en gammal känd urmakaresläkt, min mor är stolt över det, finns en bök över sen släkten) önskar en fin helg.

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

4 december 2021 21:16

Så är det, minnen som man vill bevara, nostalgi.
Aktivitetsklocka, det har jag aldrig haft någon. Låter bra tycker, visar vädret också, och hur du sover, intressant.
Ojdå, då förstår jag att urmakeri kanske sitter i generna, eller intresset för klockor.
Rätt skor är bra och i detta underlag och väder så är det viktigt,
Tack, önskar dig detsamma.

 
Ingrid

Ingrid

4 december 2021 17:29

Jag visste inte heller att det fanns en speciell dag för armbandsklockor. Så fina dina är. Jag har några stycken jag också, men använder dem sällan. Det är bara favoriten, ett smyckeur, som jag använder när jag ska vara fin.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

4 december 2021 21:19

Undrar om den temadagen är ny, kanske ska läsa på om det.
Jag har sparat en del klockor som jag har som minnen. En del går och andra inte.
Jaha, du har bara en klocka på dig då du ska vara fin. Till vardags, inget armbandsur? Så olika det kan vara.
Tack och jag hoppas att du också har en fin helg.
Kram!

 
Preciosa

Preciosa

5 december 2021 11:57

Hej Wiolettan!
Jag är klockoman säger min dotter...kunde inte gå förbi dom roliga väggklockorna. Nu har jag bara ett armbandsur som mor fick när hon fyllde 70 tror jag. Tydliga stora siffror. Har på mig när jag reser...
sparar inte på nåt, har ingen plats :) Dina är fina!
I Torre finns roliga klockor på marknaderna, köpt säker 30 under åren. Billiga...en del vackra, 5E st. Då var dottern glad iaf :-)
Kram P ♥♥

http://www.spanienblogg.se/preciosa

wiolettan

7 december 2021 21:18

Hej Preciosa!
Samma här. Jag tycker också mycket om väggklockor, vi har flera stycken.
Det är bra med tydliga och stora siffror, det behöver jag också nu, på ett helt annat sätt än då jag var ung.
Jag har inte sparat på så många armbandsur, men en del som jag har minnen med, svårt att göra mig av med dom, men det blir väl ändå så en dag.
30 stycken klockor, oj det var många och alla borta?
Kram!

 
Lena i Wales och Spanien

Lena i Wales och Spanien

5 december 2021 12:16

Jag gillar att bära armbandsur. Däremot inte lätt att ens i Stockholm få tag i ett armband. De flesta säljs nog på nätet och idag är det tyvärr inte många som bär armbandsur. Både praktiskt och vackert, tycker jag. Jag har en vacker uppvridbar guldklocka som jag ärvde av min far. Älskar den, men den behövde ett nytt band. Efter mycket letande och frågande hittade jag till slut en urmakarkedja nära Sergels torg. Armbandet var lite dyrt, men värd det tyckte jag. Biträdet föreslog en ny klocka inkl armband istället för bara ett armband för samma pris. Jag bara tittade på henne och sa att det var en äkta guldklocka. Hon skakade bara på axlarna. Lätt att konstatera att hon inte var en äkta urmakare i alla fall.
Trevlig andra advent!

http://lenaiwales.wordpress.com

wiolettan

7 december 2021 21:22

Då är vi lika där.
Det har jag inte tänk på, att det skulle vara svårt att få tag i armband i Stockholm. Men kanske att tidens gång är så, det blir mer och mer vanligt att inte ha klocka på armen. Märkligt, för jag tycker att det är så smidigt och går så lätt att se hur mycket klockan är då.
Märkligt att biträdet i en klockaffär inte hade den "rätta" känslan. Hennes uppträdande förstår jag inte alls. Det är ju ett minne som du har, minnen ska vi vara rädda om, dom som är positiva och bra.
Tack! Önskar dig en finfin vecka.

 
gun

gun

5 december 2021 18:12

Inte visste jag att det fanns armbandsurets dag... Jag har också en klocka men inte på jobbet. Tack för din kommentar jag är lite dålig på att uppdatera bloggen tiden räcker inte till trotts jag bara jobbar 50% nu. Tittade på Instagram efter dig men kunde inte hitta dig där och du kanske inte har instagram? Jag är flitigare där och uppdaterar.
Kra gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

wiolettan

7 december 2021 21:25

Det är lätt att missa dessa temadagar, man tänker inte på dom, men jag fick av någon anledning syn på det.
Ibland vill inte tiden räcka och det finns ju viktigare saker än bloggen, så jag kan förstå dig också, fast jag saknar då jag inte kan följa dig.
Nej, Instagram har jag inte, är inte med där.
Kram!

 
Ditte

Ditte

5 december 2021 23:02

Vilka fina klockor och du har ju minnen som medföljer dem. Jag hade ingen aning om denna armbandsurets dag. Jag har under många år samlat på klockor och tror fortfarande att åtminstone 12 finns kvar. Några har dock fått utgå. Jag bär oftast en klocka och trivs med det. Tycker om att variera dem också. Men plötsligt är ju batteriet slut. Har även ett par gamla som man ska dra upp manuellt.
En liknande "farfarsklocka" finns öven här men i en låda med sin kedja.
En liknande som din Omega ärvde jag efter min pappa och nu har maken den. Här kan man prata om kvalité.
Fint med er bussresa till Paris och den klockan har du ju också. Och minnen med den-
Roligt att läsa om armbandsurets historia. Har helt klart missat en del där- Tack för att dy fyllde på eller igen mina luckor.
Stor kram

http://https://dittemitti.se

wiolettan

7 december 2021 21:33

Jag tycker om mina klockor som jag har kvar. Det är ju bara en del av alla som jag har haft, för klockor håller ju inte så länge, i alla fall om man köper billiga som jag har gjort mest. Men, så dessa, som jag har minnen med, vill jag har kvar.
Oj, då har du många fler klockor än vad jag har kvar.
Visst, det kan vara roligt att växla klockor på armen, efter humör, men nu har jag inte det så, eller jag gör det inte numera. För som du skriver, batteriet tar slut och då måste man skaffa nytt batteri, har man då flera som man växlar mellan så blir det lite si så där, tycker jag.
Ja, min Omega gillar jag, fast jag har den inte så ofta, borde kanske ändra på det.
Resan som vi gjorde till Paris var häftig och minnesrik.
Det är så sällan man tänker på varför saker finns och hur det hela började. Jag tycker också om att lära mig lite nytt ibland.
Kram!

 
Augusta

Augusta

6 december 2021 11:13

Jag älskar bilden från Paris. Vilken fantastisk klockbild, haha.
Du har många fina klockor. Att ha en klocka på armen, är bara bra. Bara det inte är en Rolexklocka. Verkar riskfyllt att ha en sådan klocka.
Själv har jag bara min mobil för att kolla på tid. Men blir arg på mig själv då och då, för helt plötsligt står man med en oladdad tfn i handen och kan inte se hur mycket klockan är.
Ha en fin dag och kram till er båda :D

http://nouw.com/gulahuset

wiolettan

7 december 2021 21:38

Ja, den var häftig den statyn, så många klockor, det såg så roligt ut med alla samlande runt pelaren och många olika tider stod dom på.
Jag trivs med armbandsur, då jag är ute, inomhus har jag det inte, finns så många klockor ändå att titta på.
Håller med dig om dyra klockor, bäst att vara försiktig, bra att jag inte har någon Rolex.
Det är ju snopet då mobilen inte är laddad och då vill veta tiden. Du får börja med armbandsklocka, snabbt och smidigt.
Tack så mycket och vi önskar dig detsamma.
Kram!

 
Primrose

Primrose

6 december 2021 11:59

intressant att veta mer om klockan, att den hade en egen dag, det visste inte jag heller,-) Men varför inte, klockan är viktig.
Förr hade jag alltid ett armbandsur, men nu i covid tider såslutade batteriet i min nya klocka efter bara 4 månader. Då ville jag inte ut och köpa nya batterier så det blev mest mobilen . Men nu sitter den oftast på armen igen, för tiden vill man ju ha koll på.
Vacker klocka med kedja förstår att det är ett fint minne. Det glittrande vidundret som du kallar den, ok mycket glitter, men den är vacker som ett smycke med ett ur.
Det var sannerligen en dyr gåva du fick, Sparat den skulle jag också, men jag skulle aldrig vågat använda den ,-)
Rolig bild från Paris med alla klockorna ,-))) Bara att välja den tid som passar bäst ,-))) Ha det jättefint Varm Kram Primrose ,-)

http://enrosafluga.blogspot.com

wiolettan

8 december 2021 10:20

Det tycker jag också, armbandsklockan kan vara nog så viktig för dom som inte har mobilen till att kolla tiden på. Jag tycker det är smartare och går snabbare att titta på armen, men detta är olika.
Det är ju just det att batterierna räcker inte så länge, men om man jämför med mobilen som man ju måste ladda rätt ofta, beroende på hur mycket den har använts.
Jo, visst, det är ett vackert vidunder, men för glittrigt att ha på sig i vardagen. kanske det passar till fest, eller så, men jag har aldrig testat.
Ja, klockan från jobbet var dyr och jag är glad att jag fick ett minne därifrån som jag kan spara i många år. Ett tag hade jag den dagligen, men inte nu längre.
Precis, välja den tid som passar oss bäst, det var ett bra förslag, Primrose.
Tack" Ha det bra du också. Kram!

 
wiper

wiper

7 december 2021 08:20

Det temat har jag missat också men det verkar finnas en dag för allt. Härligt klocktema du har och så intressant att få reda på historien bakom klockor. Jag använder klocka fortfarande för har man bråttomt så går det snabbare att kolla på armen än mobilen som man måste klicka in med lösenord.

Dina klockor är jättefina och så fina minnen. Vilken rolig bild med alla klockor huller om buller ;) såna roliga synintryck har vi för lite av. Jättefina klockor du visar upp och den med pärlor är ju rena festklockan

Jag förstår att Omega har blivit en dyrgrip och vilket ställe du fick den på och jag förstår att du vill ha kvar den. Härligt inlägg

Ha en fin tisdag
kram från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

wiolettan

8 december 2021 10:26

Undrar om det är nyligen som de har gjort en egen dag för armbandsuret? Det verkar inte vara så många som har tänkt på att det finns i alla fall. Men, nu har det blivit uppmärksammat lite ändå.
Håller med dig, tycker också att det går snabbare att titta på armbandsuret än tiden på mobilen. Men jag är inte så van med att alltid ha mobilen på mig, så det är kanske det.

Jag tycker om de klockor som jag har sparat, inte många, men alla har sina små minnen som jag vill komma ihåg och det är ju lättare då om man har klockorna kvar.
Klockorna på statyn i Paris var faktiskt lite häftig att kolla runt på.

Festklockan kan jag kalla den, men jag har aldrig använt den, fast jag förr har varit på en del fester, riktigt stora också, men klockan har fått vara hemma.

Det var en minnesvärd fest i Stadshuset, inget saknades, mycket med folk och jag vågade gå upp på scenen och ta emot guldklockan. Otroligt!

Tack Malin. Ha det bra. Kram!

 
Lena

Lena

7 december 2021 11:38

Hej hej från kylan!
Viken härlig läsning! visste inte heller om armbandsurets dag ha ha & Tack för påminnelsen om Maltes namnsdag!! har tyvärr ingen plats för att ha en almanacka på väggen, så som jag alltid haft, så numer glömmer jag namnsdagar …
Armbandsur , ja de va tider de, tyvärr som du säger, numer har man ju mobilen, som strålar & egentligen inte alls är nyttig att bära på :(
Jag hade armbandsur alltid men som jag självklart tog av var natt & satte på på morronen… vet inte när jag slutade med de var väl då mobilens framfart kom ivägen :(
Vi har åXå några fina minnesklockor liggandes från förr…
Minus 19 här i morse hua…
Varm stor kram *hjärta*

http://frallorna.bloggplatsen.se

wiolettan

8 december 2021 10:31

Hej Lena i kylan. Hoppas att du har fått det lite varmare ute nu. Vi hade minus 17 i går morse, men i morse bara 5 minusgrader.
Lilla Malte är så fin så jag tyckte han behövde grattas lite extra nu.
Så du har också slutat med att ha armbandsklocka. Det verkar vara lite omodernt nu, vad jag kan förstå av kommentarerna i alla fall.
På natten behövs ju inte uret på armen, men på dagarna då jag är ute, vill jag gärna ha klockan på. Mycket mer sällan som jag har mobilen med, än klockan. Jag är nog mycket uråldrig.
Det är trevligt att spara på lite trevliga minnen.
Tack så mycket. Ha det bra du med.
Kram!

 
Göran

Göran

8 december 2021 09:40

Armbandsurets dag! Där fick jag lära mig nåt nytt. Och visst äger även jag ett par stycken. En guldklocka som jag fick för trogen tjänst efter 25 år hos min arbetsgivare. Den ligger i en låda i sitt originaletui men batteriet är dött. Precis som batteriet i min digitalklocka från 80-talet som ligger på ett annat ställe. Det är åratal sen jag använde armbandsur. Precis som med så mycket annat har man ju klocka i telefonen. Den har jag ju på mig hela tiden (utom när jag sover förstås) och den går ju dessutom alltid exakt rätt (justerar sig själv flera ggr per dygn). Ganska fantastiskt egentligen hur mkt man kan använda mobilen till. Klocka, GPS, kompass, dator, legitimation, bankärenden och... Jag kan inte räkna upp allt. Så armbandsuren lär fortsätta att minska i aantal. Kanske kommer de att betraktas mer som smycken eller statusprylar (om de är exklusiva) i framtiden. För behovet de fyllde förr är ju utkonkurerat av mobilerna.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

wiolettan

8 december 2021 10:39

Det var visst många som inte visste att denna dag fanns, tydligen är den inte så viktig nu, eller så är det nyligen som den har inrättats, kanske.
Aha, du har också en lång och framför allt, trogen tjänst, bakom dig och har fått en guldklocka. Det var ju vanligt förr, att få en guldklocka efter 25 år hos samma arbetsgivare. Jag har ju jobbat på flera olika platser, men med samma arbetsgivare, i 36 år.
Visst klocka finns i mobilen, men jag har armbandsklocka ändå. Men, de flesta är moderna som du och använder mobilen till att kolla tiden också.
Jag har inte mobilen till mer än att ringa och SMS:a, i stort sett. Har upptäckt att jag är nog väldigt gammalmodig.
Tycker det är tråkigt att mobilen slår ut så mycket, även kontakten i verkliga livet, med våra medmänniskor, hos vissa.
Men så är väl teknikens under.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - Söndag 23 jan 09:08

  ---är det idag.     Några tänkvärda ord på dagens datum.   Elens dag firas idag. Det är en dag som är värd att firas, för hur skulle vårt samhälle se ut, utan elektrisk ström. Jo, visst, jag vet, förr fanns det inte el, men då visste i...

Av wiolettan - Torsdag 20 jan 08:26

  ...är det någon som kommer ihåg?   Här skall tändas! Tänt var det här!Eld i berget! Kom igen!   Vet inte varför dessa rop ekar i mitt huvud. Måste skriva ner dom så att de försvinner lite längre bak i huvudet.     Kanske är det...

Av wiolettan - Lördag 15 jan 09:14

Vi har en köksklocka som det är något mycket märkligt med. Jag blir inte klok på den. Det är en lite äldre klocka som jag och min förra man köpte på 1970-talet och som har hängt med sedan dess. Den är ovanlig och jag tycker om den.       ...

Av wiolettan - Torsdag 13 jan 09:04

  Nu har vi fått plusgrader, så fort vädret ändrar sig. Skönt att slippa halkan och nästan all snö är borta.   Den här snögubben fanns i förrgår, men i morse, inte en endaste bit kvar av den. Strax efter jul då vi gick vår morgonrunda ...

Av wiolettan - Tisdag 11 jan 09:59

Häromdagen då vi vandrade ut var det en skön morgon. Termometern stod på noll och det var ingen nederbörd och det var vindstilla. Som en dam sa som vi mötte på vår runda: ”Det är så skönt att det inte blåser”.  Kunde inte annat än at...

Presentation


Välkomna till min blogg.
Jag är en 80-åring, som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Bor nu med min nya man sedan år 2010.


Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se