Direktlänk till inlägg 5 november 2021

Bondepraktikan

Av wiolettan - 5 november 2021 09:29


Jag hittade en bok i bokhyllan som heter Bonde-Praktikan. Jag blev förvånad, visste inte att den fanns där och ändå så har vi under denna pandemi städat bort, givit bort, langat bort och lagrat i kartonger, mängder av böcker, närmare bestämt en hel Billy-bokhylla. Så, med andra ord så hade jag gått igenom och tittat på, vad jag trodde varje bok. Vi har blivit begåvade med otroligt många böcker. För böcker tycker vi om.


Nåväl. På baksidan på denna bok står det:

Fromme läsare, köp nu mig,

mycket förstånd lärer jag dig.

Bonde-Praktika är mitt namn

läs mig, det länder dig till gagn.

Det hela årsens lopp will jag dig lära,

Hwarefter du dig skall regera.


Det är alltså i grunden en gammal bok. Den första bondepraktikan trycktes 1508 i Tyskland. Då var det bara ett litet häfte på tolv sidor. Sedan utökades upplagan och nya följde och 1530 så var boken i stort sett färdig på tyska.


Den äldsta svenska upplagan, kända, är ifrån 1662. Den har fått egna svenska tillägg, såsom årets bemärkelsedagar. 1733 kom också folkliga väderleksmärken med. I första hand är den tänkt som en handbok för bönder, med tips och råd. Jag tror att min pappa ägde en sådan bok.


Om vår innevarande tid nu, som är hösten, står det.


Den tredje tid är Hösten, kall och torr, dä wäxer fuktigheter, som kallas Melancholia, i denna tid är godt win sundt, och het spis, man må wäl taga läkedom och låta åderslå, men sur drick skall du icke dricka. Ho, som will wara sund, han skall ute Hösten icke äta utan en gång om dagen. Denna tid räcker ifrån S:t Bartholomei dag till S:t Clementis dag. Detta allenast om Hösten.


Det är intressant att läsa böcker om gamla tider, men lite svårt ibland att förstå hela innebörden och så var det en hel del ord med annorlunda stavning. Inte är det heller precis den Svenska som vi har lärt oss. Men, jag ska fortsätta att förkovra mig.




 

I morse var det endast 5 plusgrader då vi vandrade ut, men det var skönt att gå. Vi tog vägen ner till Golfängarna och det var inte många som vi mötte på vår vandring. Såg ganska så ödsligt ut.



 

Denna gräsand kom och ville ha mat. Men det fick den inte av oss utan istället fick den komma med på en bild.



 

Kanadagåsen åt och åt och åt snabbt, så snabbt att bilden blev suddig.



 

Detta är en vildgås. Ni kanske kan se skillnaden. Den åt också snabbt.



Ha en bra dag och var rädda om varandra.


Gud, för Dig är allting klart,

allt det dolda uppenbart.

Mörkret är ej mörkt för Dig

och i dunklet ser Du mig.

 


 
 
tant Hanneles bokparadis på Hisingen

tant Hanneles bokparadis på Hisingen

5 november 2021 10:34

Väldans mycket ni har städat undan, jag trivs med att ha mina böcker i närheten, och bli överraskad av böcker jag har glömt bort, även om jag går till biblioteket varje vecka. Nu har vi ändå haft väldigt varm och fin höst, ha en fin dag.

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

wiolettan

5 november 2021 16:16

Det blev en hel del, det gick inte att ha kvar så många så vi blev tvungna att göra något åt saken.
Det är nog så att då man har många böcker så blir det en del som faller i glömska, mer eller mindre och dom är de trevligt att "hitta" igen.
Det är en skön höst. Tack detsamma önska jag dig.

 
Znogge

Znogge

5 november 2021 12:36

För några år sedan så gallrade vi rejält bland våra böcker vilket kändes skönt. Bondepraktikan finns inte hos oss men visst är det en intressant bok. Numera lånar jag helst böcker och har inget behov av att äga fler direkt.

Kram och god fredag!

http://znogge.wordpress.com

wiolettan

5 november 2021 16:19

Det var dags för oss nu att göra en stor rensning. Lite jobbigt var det men behövligt.
Jag hade glömt så intressant Bondepraktikan var och är så det var trevligt att hitta den.
Likadant här. Sällan som vi köper böcker.
Tack och detsamma önskar jag dig. Kram!

 
Amisa

Amisa

5 november 2021 13:14

Gud känner oss nog bättre än vad vi känner oss själva, vi har många saker vi inte är medvetna om som påverkar vad vi tänker och gör och hur vi tolkar vår omgivning.

Det var väl kanske bra att bondepraktikan blivit kvar, vi underskattar nog gamla tiders klokskap och så är det fint att behålla lite band till tidigare generationer. Dom har format oss till dom vi är.

Ha en bra helg!

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

wiolettan

5 november 2021 16:22

Du har så rätt. Gud är allvetande och det känns fint att han känner oss och vet om oss mer än vad vi gör själva.

Bondepraktikan var trevlig att titta i och läsa. Ska nog gå igenom den lite noggrannare. Det finns mycket i den som är intressant och lärorikt och skulle man vara bonde, ja då fick man kanske mer nytta av kunskaperna. Folk tänkte lite annorlunda förr i mycket.

Tack och jag önskar dig också en fin helg.

 
Ingrid

Ingrid

5 november 2021 13:46

Jag har också en upplaga av Bondepraktikan, inte den gamla, men en nyare upplaga. Där hämtar jag ofta klokskap och känner igen många av de uttryck Åke använde när det gäller väder och vind och arbetet på gården. De gamla visste vad de talade om.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

wiolettan

5 november 2021 16:25

Det står säkert, i stort sett lika i båda, gamla fina råd och sådant som människorna hade lärt sig genom generationerna och fört vidare.
De ska bli intressant att läsa vidare i den. Det tar lite tid, den är ibland lite svårläst tycker jag, med gamla stavningen och äldre uttryck.
Tack Ingrid. Hoppas att du får en fin helg. Kram!

 
Ditte

Ditte

5 november 2021 14:30

Vad roligt med Bondepraktikan och att få veta mer. Vet att jag läst i en nyare variant vid några tillfällen men ingen bok jag har i min ägo.Var rädd om den du har. En del böcker har även vi gallrat ut men en del finns kvar att gå igenom.
Skönt med era morgonvandringar. Vad gäller vildgåsen och kanadagåsen skulle jag inte kunna skilja dem åt. Däremot har jag lärt mig hur den vitkindade gåsen ser ut. Finns gott om dem ute på Djurgården.
Tack för en skön promenad med fina bilder.
Önskar dig en skön helg.
Stor kram

http://https://dittemitti.se

wiolettan

5 november 2021 16:34

Det var riktigt roligt att hitta den i en av bokhyllorna. Begriper bara inte var jag har fått den ifrån och hur länge den har funnits där. Mycket märkligt att jag inte har uppmärksammat den tidigare.

Det var så skönt i morse. Endast fem plusgrader men det blåste inte så mycket och inte var det regn heller. Många verkar också vara borta så det var inte så många ute på gångvägarna. Men jag såg att det var närmare 60 stycken som hade cyklat förbi mätaren på morgonen, före åtta-tiden. Det står en mätare vid Ursviken och en nästan vid Tuletorget.


Vildgåsens näbb är nästan brandgul, eller orange heter det visst. Kanadagåsens är mera gråaktig. Men, det syns inte så bra på mina bilder för det blev så suddigt. Ska försöka bättre någon annan gång.

Tack själv Ditte. Hoppas att du får en finfin helg. Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena

5 november 2021 15:39

Hittade också vår Bondepraktika, då jag röjde i källaren. Den togs upp till bokhyllan på våningen över. Ska läsas... Som du skriver, svårt att förstå, men innehåller säkert en del visdomsord
Var ute på promenad nu efter lunch. Ingen värme, men gott promenadväder.Ha det fint! Kram!

http://femfemman.blogspot.com

wiolettan

5 november 2021 16:38

Det gjorde du rätt i, att du tog upp Bondepraktikan, intressant att läsa, tycker jag.
Lustigt att det inte verkade finnas enkelt v utan, till exempel ordet växer skrevs med w och många andra.
Håller med dig om vädret. Precis lagom att promenera i, i lugn takt.
Tack detsamma. Kram!

 
Geddfish

Geddfish

5 november 2021 17:34

Jojomen, jag har den gamla bondepraktikan här. Den kändes viktig att äga även om jag inte lusläst den. Den är tryckt 1994 och bygger på 1600- och 1700talets upplagor.
Texten är densamma men stavningen har förbättrats.
Vi/jag har under årens lopp rensat ut många böcker. Finns inte plats för något bibliotek även om jag tycker om att omge mig med böcker.
Nuförtiden lyssnar jag på böckerna i stället, då jag har svårt att se att läsa.
Trevlig fredag och varm kram, Gerd

http://gerd-geddfish.blogspot.se

wiolettan

6 november 2021 09:20

Så trevligt att du också har den boken. Jag tycker att den var trevlig att titta i, lite annorlunda. En hel del har jag också kvar att läsa.
Språket har ju ändrats en hel del under århundranden och för oss är det lite svårt, kanske, att läsa gammelsvenskan.
Men så är det. Lätt att samla på sig en mängd sker under årens lopp, men allt ryms inte.
Bra uppfinning detta med talböcker. Då kan man sitta och lyssna istället om man har svårt att läsa.
Tack Gerd. Trevlig helg.
Kram!

 
gun

gun

5 november 2021 20:35

Tack för din hälsning och jag mår bara bra. Tycker inte jag hinner det jag vill... därav tystnad på bloggen. Även jag försöker rensa mellan varven på böcker tycker om att ha en bok på nattduksbordet och läsa lite innan jag somnar. Fina bilder som du tagit på din promenad.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

 
wiolettan

wiolettan

6 november 2021 09:24

Härligt att du mår bra.
Bloggen ska ju inte vara något tvång utan det är frivilligt och man bloggar när man kan och hinner, om man vill.
Jag har följt dig i många år och det är därför som jag saknar dig då du är frånvarande så länge. Men, bara du har det bra så är jag nöjd.
Böcker är verkligen ett fint sällskap då man känner lust för att läsa.
Tack Gun.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

6 november 2021 10:52

En trevlig morgonpromenad!
Bondepraktikan finns även hos mig - en utgåva från 1976, men baserad på den från 1600-1700 års upplaga. den är rolig att titta i och det gör jag då och då :)
Önskar dig en fin helg!
Kram

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
wiolettan

wiolettan

7 november 2021 09:41

Det var en fin promenad. Det är så skönt så länge som man orkar gå ut, frisk luft och lite rörelse i benen kan aldrig vara fel.
Trevligt att du också har Bondepraktikan. Den verkar vara innehållsrik och jag ska vid tillfälle läsa lite mer i den. Kanske finns det sånt som stämmer in i vår tid också.
Tack, detsamma önskar jag dig Anki.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards